Menu
De visie van... Urby Emanuelson

De visie van... Urby Emanuelson

In deze rubriek geeft een Ajacied zijn visie op een actuele gebeurtenis. Deze keer is dat Urby Emanuelson, die de verrichtingen van Jong Oranje onder de loep neemt.

Emanuelson is dit jaar niet van de partij bij Jong Oranje. Emanuelson is dit jaar niet van de partij bij Jong Oranje.

Emanuelson volgt Jong Oranje deze zomer van afstand. Vorig jaar was hij erbij toen Nederland de titel veroverde in Portugal, dit keer meldde hij zich na goed overleg af bij bondscoach Foppe de Haan. ,,Dat was geen eenvoudige beslissing”, zegt Emanuelson. ,,Het is toch een groot toernooi dat je mist. Maar nu vind ik het toch wel prettig dat ik echt een keer een zomer helemaal tot rust kan komen.”

De Amsterdammer vindt het knap dat Oranje zich voor het tweede jaar op rij heeft weten te plaatsen voor de finale van de Europese titelstrijd. ,,De voorbereiding was niet echt goed”, analyseert hij. ,,Maar dat heeft uiteindelijk alleen maar een positieve uitwerking gehad. Nederland raakte de favorietenrol kwijt en begon zonder grote druk aan de eerste wedstrijd. Toen begon het ineens lekker te lopen.”

Door overwinningen op Israël en Portugal verzekerde Nederland zich van deelname aan de Olympische Spelen. Voor Emanuelson niet onbelangrijk, want hij kan vanwege zijn jeugdige leeftijd ook mee naar Peking volgend jaar augustus. ,,Nu ben ik daar nog niet echt mee bezig", aldus Emanuelson, die voor de laatste poulewedstrijd van Jong Oranje afreisde naar Heerenveen. Daar zag hij Nederland gelijkspelen tegen het Jong België van Thomas Vermaelen, Tom de Mul en Jan Vertonghen. ,,Voor Nederland stond er niets meer op het spel, maar het was mooi dat ook België doorging naar de halve finale.”

Na de spectaculaire winst in de halve finale tegen Engeland is Servië zaterdag de laatste klus die Jong Oranje moet klaren. Ryan Babel en Hedwiges Maduro zijn de enige twee Ajacieden die in de finale waarschijnlijk op een basisplaats kunnen rekenen. Emanuelson vindt het Ajax-duo een sterke indruk maken. ,,Voor Hedwiges, die afgelopen seizoen bij Ajax weinig gespeeld heeft, is dit toernooi de perfecte manier om te laten zien wat hij kan. En hij doet het ontzettend goed, vind ik. Ryan heeft bij Jong Oranje een andere rol dan bij Ajax. In het begin was dat misschien even wennen, maar hij begint zich steeds beter te voelen in de spits.”

Heeft Emanuelson nog tips voor Jong Oranje? ,,Nederland moet geduldig zijn. Niet gaan dribbelen of alleen maar van afstand op doel gaan schieten. Gewoon rustig blijven, dan komen de kansen vanzelf.” Hij verwacht niet dat Nederland het cadeau gaat krijgen van de Serviërs. ,,Ik denk dat het weer een lange avond gaat worden”, voorspelt hij. ,,Nederland gaat winnen, maar wel pas na verlenging.”