Menu
'De waardering voor het werk is het debuut van een jeugdspeler'

'De waardering voor het werk is het debuut van een jeugdspeler'

Saïd Ouaali is hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vertelt elke twee maanden over een aantal aspecten van zijn mooie baan in een blog.

Net als vele Ajacieden zal ik vanavond met veel belangstelling het eerste elftal volgen. Ik ben niet mee naar Lyon want ons elftal Onder19 speelde gisteren de belangrijke competitiewedstrijd bij AZ. Daar wilde ik bij zijn. Wat dit jeugdteam momenteel  doet met alle doorgeschoven spelers is knap, het voetbal is goed maar het kan en moet nog beter. Verder is resultaat belangrijk om komend jaar weer Youth League te mogen spelen. Want we hebben dit seizoen gezien hoe belangrijk die internationale ervaring is voor de spelers. Gisteravond namen we na een 0-2-overwinning de punten mee naar Amsterdam. Zaterdag volgt een bekerwedstrijd, wederom tegen AZ. Het zijn beladen wedstrijden tegen AZ, een Noord-Hollandse derby. De vraag is altijd hoe onze spelers daarmee omgaan in zo’n eindfase van het seizoen. Dit kan je niet trainen op het veld en hoe meer van dit soort momenten voor een speler, hoe beter.

Internationaal rendement
Terug naar het eerste elftal. Wat dit team momenteel doet, wekt internationaal interesse. Dat is mooi. Wij streven als club naar een team met zelfopgeleide spelers. Als dat internationaal rendement oplevert dan is dat prima. Zo moet dat ook gaan. Ajax 1 heeft vanavond een uitstekende uitgangspositie van 4-1. Natuurlijk weten wij allemaal dat die uitslag veel hoger had kunnen zijn waardoor het in Lyon makkelijker zou zijn. Nu moet je aan de bak.

Interessant
Het is een geweldige uitdaging voor een jong team die een doel wil realiseren. Het is nog niet gespeeld. Dat maakt het zo interessant voor onze spelers. Hoe ga je daarmee om? Je hebt bij Schalke behoorlijke weerstand gehad en daar hebben ze zich goed van weten te herstellen. Hoe ver zijn we daarin? Dat is een vraag die ik mijzelf stel. Het feit dat onze jonge spelers dit hebben meegemaakt is belangrijk. Ook dit kun je op het trainingsveld niet nabootsen. Dit moet je meegemaakt hebben. De ervaring uit Gelsenkirchen nemen ze mee naar vanavond. Ik verwacht dat ze ervan hebben geleerd.

Niet goed voor je gezondheid
Bij mezelf is er vlak voor de wedstrijd wel een gezonde spanning. Het moet niet lopen zoals tegen Schalke, want dat is niet goed voor je gezondheid. Ik kijk de wedstrijd thuis en wil wel met rust gelaten worden. Mijn kinderen zijn echter zo enthousiast, vragen van alles onder de wedstrijd en beleven het echt zoals ‘dit is het moment voor Ajax’. Uiteraard vind ik dat niet erg. Ze mogen de wedstrijd zien, ze zijn een groot Ajax-fan en dan mag ik dat niet van ze afpakken.

Internationale status
Terug naar de jeugdopleiding. Onlangs kregen we van de KNVB opnieuw de internationale status. Mooi, maar dat is de norm van Ajax. De KNVB heeft ons op negen punten organisatorisch en inhoudelijk gewogen. Ze kijken naar de accommodatie en de velden, maar ook naar welke deskundigheid je in huis hebt en wat de voorwaarden zijn die je creëert om een speler te helpen in de opleiding. Dan krijg je punten. Prima dat we de maximale punten krijgen, maar nogmaals wij horen als Ajax zijnde die internationale status ook te hebben. Wij evalueren onszelf daarom continue.

‘Je moet opgroeien met de druk van het moeten presteren’

Ook met het doorschuiven van spelers naar hogere teams. Daarin hebben we een risico genomen en ik moet zeggen dat het goed gegaan is. De  trainers en staf die met de jongens werken verdienen een compliment.  Als je ziet hoe spelers zich verder ontwikkelen en hoe de prestaties zijn, dan zeggen wij: het is goed gegaan, maar wij realiseren ons ook hier dat het beter kan en moet. Het winnen van wedstrijden is geen doel op zich, maar we willen onze jeugdspelers wel zo opleiden dat willen winnen een onderdeel van de opleiding is. Je moet opgroeien met die druk, zonder dat de ontwikkeling van de speler stagneert. Nogmaals, als ik terugkijk op de afgelopen periode dan verdienen de mensen op de werkvloer een compliment. Maar de uiteindelijke waardering voor het werk is het debuut van onze jeugdspelers in het eerste elftal. Want het halen van het eerste elftal en de handhaving daarin, dat is belangrijkste doel van de jeugdopleiding.