Menu
De weg van een Ajax-trofee van veld naar prijzenkast

De weg van een Ajax-trofee van veld naar prijzenkast

Ajax is een prijs rijker. De derde Johan Cruijff Schaal kan worden bijgezet in de toch al goedgevulde Amsterdamse prijzenkast. Aanvoerder Jaap Stam kon de Schaal zondagavond als eerste aan het ArenA-publiek tonen. Daags na de wedstrijd is de vraag: hoe verder? Hoe springt Ajax om met vers behaald eremetaal? De interessante, soms zelfs ingewikkelde weg van veld naar prijzenkast.

Zondagavond, rond 20.00 uur in de Amsterdam ArenA. Namens de KNVB, organisator van de jaarlijkse strijd tussen de bekerhouder en landskampioen, heeft Foppe de Haan de Johan Cruijff Schaal uitgereikt aan Stam. De Ajacieden maken een ereronde langs de Ajax-supporters. De nieuwste prijs wordt trots getoond. Niet lang daarna verdwijnen de Ajacieden - mét schaal - de kleedkamer in. Champagne wordt ontkurkt. Op het nieuwe succes moet worden geproost.

,,Een prijs staat daarna soms eerst een tijdje op de trainerskamer in de ArenA'', vertelt Thijs Lindeman, onder meer verantwoordelijk voor het Ajax Museum. Na een kort verblijf van het eremetaal in de trainerskamer, volgt steevast een korte ‘kantoorperiode’, weet Lindeman. De prijs verdwijnt ‘naar omhoog’, naar de burelen van Ajax.

,,De prijs staat dan ongeveer een week op kantoor, meestal bij de directiesecretaresses. Dat is ook het middelpunt van de Ajax-kantoren in de ArenA. Personeel kan trots met de prijs op de foto. Elke Ajax-werknemer heeft er toch ook zijn steentje aan bijgedragen. Weliswaar niet op het veld, maar wel aan alles om de wedstrijden heen. De prijs spreekt iedereen aan.''

Curieus genoeg leren lessen uit het verleden dat eremetaal nog wel eens pardoes kwijt wil raken. ,,Als de prijs van hand tot hand gaat, wil deze nog wel eens uit het zicht raken'', verwoordt teammanager David Endt het liever. ,,Ook als een feestje is gevierd, blijft de prijs na afloop wel eens achter. Je moet er oog voor hebben om dat te voorkomen. Maar de symboliek is vaak belangrijker dan het stuk metaal.''

Op de dag waarop Ajax zijn derde Johan Cruijff Schaal veroverde, arriveerde nog een prijs in de ArenA. De KNVB schonk de Amsterdammers een replica van de afgelopen seizoen veroverde Gatorade Cup. De originele beker is inmiddels weer retour naar Zeist. De van een marmeren voet voorziene, en daardoor loodzware, replica pronkt op het bureau van Lindeman. Het beschermende materiaal zit er nog omheen.
De gloednieuwe Gatorade Cup (dit seizoen gewoon weer KNVB Beker) heeft inmiddels alle stadia doorstaan. De ereronde is ermee gemaakt, trainers, spelers en medewerkers hebben het kleinood kunnen koesteren en bewonderen. Volgende vraag: in welke prijzenkast verdwijnt de prijs?

,,Van een laatste rustplaats is geen sprake'', grapt Lindeman. ,,In de bestuurskamer staat een mooie vitrine en ook in de vergaderzaal Voorland staan tal van prijzen en cadeau’s. In het Ajax Museum staan natuurlijk alle grote prijzen. Het biedt alle herkenbare punten uit de Ajax-historie. Zo’n prijs maakt meteen deel uit van de clubhistorie. De Amstel Cup en Johan Cruijff Schaal zijn meteen onderdeel van de Ajax-clubhistorie uit 2006.'' Dan, lachend: ,,En zo stapel je maar door met de prijzen. Liefst zo ver en zo hoog mogelijk natuurlijk.''