Menu
De Zeeuw op de weg terug

De Zeeuw op de weg terug

Demy de Zeeuw lijkt eindelijk op de weg terug. De 27-jarige Ajacied maakte als gevolg van fysieke malheur een moeizame eerste seizoenshelft door. Sinds enkele weken lijkt de middenvelder echter bij vlagen weer op de speler die met AZ kampioen werd en daarmee een transfer afdwong naar Ajax.

,,Ik heb de laatste weken heel veel extra getraind en een hoop aan mijn lichaam gedaan", licht De Zeeuw een tipje van de sluier op. ,,Ik heb veel stabiliteitsoefeningen gedaan en mijn lichaam geregeld laten kraken. Verder let ik extra goed op mijn voeding en drink ik veel. Dat betaalt zich nu uit. Ik voel dan ook dat ik steeds sterker word."

Eerder kampte De Zeeuw vooral met de naweeën van het WK in Zuid-Afrika. Daar werd hij in de halve eindstrijd tegen Uruguay op 6 juli 2010 het slachtoffer van een mislukte omhaal van Martin Cáceres, die in plaats van de bal vol het gelaat van de Oranje-international trof. Het bleek uiteindelijk een blessure met verstrekkende gevolgen.

,,Ik voelde me lichamelijk wel fit, maar in mijn hoofd totaal niet", blikt De Zeeuw terug op de periode waarin hij naar eigen zeggen te voorzichtig speelde en te vaak een zesje in plaats van een acht of negen scoorde. ,,Nu is mijn hoofd een stuk leger. Ook omdat ik allerlei onderzoeken heb ondergaan waaruit bleek dat er niks kapot is. Dat was een mentale geruststelling."

Demy de Zeeuw: ,,Ik voel dat ik steeds sterker word." Demy de Zeeuw: ,,Ik voel dat ik steeds sterker word."

Op het veld is het inmiddels zichtbaar dat er een last van zijn schouders is gevallen. De Zeeuw oogde namelijk in de thuiswedstrijden tegen AZ en Spartak Moskou weer als de dynamische middenvelder die over zijn directe tegenstanders heengaat en in scoringspositie verschijnt. En hoewel hij zondag tegen Willem II minder aanwezig was en in de rust werd gewisseld, stond hij ook in Tilburg tot twee keer toe oog in oog met de keeper van de tegenpartij.

Dat De Zeeuw de komende weken zijn schamele seizoenstotaal van één treffer omhoog krikt lijkt dan ook een kwestie van tijd en in de race om de landstitel geen overbodige luxe. Zondag wacht de Amsterdammers immers het zware uitduel bij ADO Den Haag. ,,Dat is een heel lastige tegenstander die heel goed bezig is", loopt de geboren Apeldoorner alvast vooruit op het treffen in de Hofstad. ,,Je ziet bij hun in het team vooral dat ze plezier hebben en voor elkaar willen werken. Het is ook knap dat ze na zo’n lange tijd het stadion weer vol krijgen."

De Zeeuw verwacht in elk geval een zwaardere klus dan vorig seizoen toen Ajax op de valreep de winst (0-1) greep. ,,Vooral omdat ze dit jaar heel goed voetballen. Ze zitten er kort op en hebben veel lopende mensen. Daartegen moeten wij ons wapenen. Maar als we spelen zoals vorige week thuis tegen Spartak Moskou moeten we misschien wel van iedere tegenstander winnen."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst