Menu

De zevende wandeling

Ajax speelt vanavond voor de zevende keer dit seizoen een thuiswedstrijd in de UEFA Champions League. En dus wandelde de selectie voor de zevende keer op de ochtend van de wedstrijd over het strand van Noordwijk.

Zoals altijd gaan Richard Witschge en Andre Bergdølmo de groep voor als Ajax het hotel Huis ter Duin verlaat voor een wandeling over het zonovergoten Noordwijkse strand. Even een frisse neus halen en met de gedachten alvast bij AC Milan.

Hoe verder Ajax komt in de Champions League, hoe meer mensen zich interesseren voor de traditionele wandeling. Zo ook een jongen en een meisje die, gehuld in Ajax-kleding, keurig achter de groep aanlopen. Ze hebben de foto's van de vorige wandeling op de website gezien en willen het nu wel eens van dichtbij meemaken. Samen zijn ze op de scooter naar de Noordwijkse boulevard gekomen.

De groep is al duidelijk bezig met het treffen met de Italianen. Koeman praat in op zijn keeper Bogdan Lobont, Krol instrueert Zlatan Ibrahimovic en Jari Litmanen en Tomas Galasek overleggen. De gezichten staan ernstig.

Even wordt de groep onderbroken als twee paarden met ruiters zich tussen de voetballers begeven. Maar erg veel lijken de Ajacieden zich er niet van aan te trekken. Pienaar, Yakubu en Trabelsi, de drie Afrikanen in de selectie, zijn in geanimeerd gesprek.

De Ajax-selectie trekt zich even terug in een plaatselijk (Italiaans!) restaurant voor een kopje koffie. Als ze weer naar buiten komen en er de gang inzetten naar het hotel worden ze van alle kanten aangemoedigd. De visboer heeft vanwege het mooie weer zijn kar al bij het strand geposteerd. Wanneer de Ajax-stoet voorbij trekt, zet hij de zijdeur open. Muziek komt de Ajacieden tegemoet. Milan? Milan? Who the f*ck is Milan? schalt het over de boulevard. De Ajacieden kunnen er hartelijk om lachen.

Een caféhouder snelt zijn zaak uit als de spelers voorbijkomen en maakt gauw een foto van Jari Litmanen en Tomas Galasek. 'Hup Ajax', roept een timmerman vanaf het dak van een nabijgelegen pand. 'Het zijn de Godenzonen', zeggen twee voorbijgangers tegen elkaar.

Ajax weet zich gesteund in het duel tegen AC Milan. Als Ajax in de twee duels tegen de Italianen een positief resultaat boekt, komt er een achtste strandwandeling. Het maximale rendement.