Menu
Debutant Blind draagt bij aan zege Ajax

Debutant Blind draagt bij aan zege Ajax

Ajax won de competitiewedstrijd tegen Volendam met 1-2. Daley Blind maakte in de tweede helft zijn debuut en had meteen een belangrijk aandeel in de zege van de Amsterdammers. ,,Alsof hij al jaren meedeed”, aldus trainer Marco van Basten.


Daley Blind, zoals bekend de zoon van manager technische zaken Danny Blind, kwam in de 61ste minuut bij een 1-1-stand het veld in voor de lichtgeblesseerde Eyong Enoh. Zijn eerste actie als speler van Ajax 1 was meteen een heel belangrijke. Hij zette op de achterlijn druk op de Volendam-verdediging en zorgde zo voor een hoekschop. Urby Emanuelson plaatste de bal uit de hoekschop op het hoofd van Luis Suarez. Die kopte richting goal, waar Jan Vertonghen de bal - ook met zijn hoofd - het laatste zetje gaf. ,,Daley joeg zijn tegenstander heel goed op”, zei Van Basten over de actie van Blind. ,,Met hem in de ploeg ontstond er ook meer rust. Hij is technisch vaardig en liep in het veld alsof hij al jaren meedeed.”
Mooie complimenten van de trainer voor de jonge Blind, wiens ouders ook aanwezig waren in Volendam. Blind junior zat tegen Volendam voor het eerst bij de wedstrijdselectie en kreeg dus de voorkeur boven bijvoorbeeld Evander Sno. ,,Het uitgangspunt moet zijn dat je de beste achttien spelers meeneemt naar een wedstrijd", lichtte Van Basten toe. ,,Daley heeft deze week tijdens de trainingen gewoon laten zien dat hij bij de beste achttien hoort. Hij is een technisch begaafde voetballer die het spel heel goed ziet.”
De speler zelf was natuurlijk zo trots als een pauw. ,,Het was mooi dat er mede dankzij een actie van mij werd gescoord”, aldus Blind. ,,Ik had eigenlijk verwacht dat ik er alleen in zou komen als we voorstonden, maar toch was ik niet echt nerveus. Ik ben tevreden over mijn spel en ik ben natuurlijk blij dat we gewonnen hebben.” Blind speelde met nummer 39 op zijn rug. ,,Wat ik met mijn shirt ga doen? Inlijsten natuurlijk.”
Terug naar de wedstrijd. Ajax had tegen Volendam na de uitschakeling in het bekertoernooi wat goed te maken. Toen, zo gaf Van Basten toe, werd de confrontatie met provinciegenoten een beetje onderschat. Nu slaagde Ajax er wel in met een zege van het veld te stappen. Toch was het zeker geen makkelijke middag in het vissersdorp. Ajax, met Dario Cvitanich in de spits, was wel de betere ploeg en kreeg meteen aardige kansen. Suarez ging al in de zevende minuut alleen af op het doel af, maar hij stuitte op Jeroen Verhoeven. Even later bracht de keeper van Volendam redding bij een afstandsschot van Enoh. Na de eerste twintig minuten begon de thuisploeg beter te spelen en kwamen er ook Volendamse kansen. Jack Tuyp verraste in de 25ste minuut Kenneth Vermeer bijna met een boogballetje en Paul de Lange gleed de bal na een halfuur net niet binnen na een voorzet van voormalig Ajax-speler Marijn Sterk. Volendam kwam in de 41ste minuut op voorsprong uit een counter. Aaron Meijers brak door aan de linkerkant en gaf een pass op maat op Gerson Sheotahul, die van dichtbij raak schoot.
Nadat Tim Bakens met een omhaal nog de lat raakte, kwam Ajax toch nog voor rust op gelijke hoogte. Miralem Sulejmani maakte een goede actie op links en bediende Suarez op maat. ,,Over de eerste helft was ik allesbehalve tevreden”, vertelde Van Basten. ,,We hebben de hele week op kunstgras getraind en goede afspraken gemaakt. Maar daar kwam weinig van terecht. We werden eigenlijk net als in de beker afgetroefd op instelling en mentaliteit. We kregen wel kansen, maar die kreeg Volendam ook. Gelukkig ging het in de tweede helft een stuk beter.”
In die tweede helft begon Ajax agressief, maar kreeg Volendam de eerste grote kans. Jack Tuyp stond in de 60ste minuut oog in oog met Vermeer, maar schoot naast. Cvitanich, die volgens Van Basten geen sterke wedstrijd speelde, was op dat moment al gewisseld voor Leonardo. Vlak daarna kwam Blind het veld in en pakte Ajax via Vertonghen de 1-2-voorsprong. Van Basten wisselde de tegenvallende Gregory van der Wiel een kwartier voor tijd nog voor Bruno Silva. In de laatste fase van het duel was het publiek de grote winnaar. De kansen, vooral voor Ajax, volgden elkaar in hoog tempo op. ,,We hadden het eerder af moeten maken”, zei Van Basten. ,,Er is nog veel voor verbetering vatbaar, maar uiteindelijk ben ik blij dat we gewonnen hebben. Want dat is hier in Volendam niet makkelijk.”
Ajax blijft tweede op de ranglijst. De achterstand op koploper AZ is drie punten.