Menu
Debutant Clement met twee goals in mooi rijtje

Debutant Clement met twee goals in mooi rijtje

Pelle Clement en Carel Eiting waren woensdag debutanten in het bekerduel met Kozakken Boys. Clement deed in zijn eerste officiële optreden in Ajax 1 het meest van zich spreken. Hij droeg twee treffers bij aan de royale bekerzege: 1-6. Clement trad daarmee onder meer in de voetsporen van zijn ploeggenoot Jairo Riedewald.

Op zondag 22 december 2013 scoorde de dan 17-jarige Riedewald tweemaal in het competitieduel met Roda JC. Frank de Boer had het jonge talent ingebracht als linksback. Pijnlijke tussenstand bij de wissel in de 80ste minuut: 1-0 voor de Kerkradenaars. Een kwartier later is alles anders en vindt Riedewald zichzelf terug op de schouders van zijn kersverse ploeggenoten. Na zijn goals in de 88ste en 90ste minuut en de daaruit volgende 1-2-overwinning mogen de Amsterdammers zichzelf winterkampioen noemen. De Ajacieden vieren het overwinnaarsfeestje met de meegereisde Ajax-fans.

Entree
Clement kreeg in zijn debuutwedstrijd bij Kozakken Boys meer speelminuten. De 20-jarige aanvaller verving halverwege het duel Anwar El Ghazi. Nog geen vijfenhalve minuut na zijn entree sloeg Clement - al sinds 2006 Ajacied - zijn eerste slag. Met een prima schot tekende de debutant voor de 0-5. In de laatste minuut van de officiële speeltijd voegde Clement daar nog een doelpunt bij. Opnieuw op perfect aangeven van Abdelhak Nouri schoot de speler van - normaal - Jong Ajax nogmaals in de roos. In de tussentijd had Clement de pech dat hij een inzet op de lat mikte.

,,Het gevoel na mijn debuut is super natuurlijk", sprak de trotse debutant na afloop. ,,Ik heb met mijn doelpunt de traditie van scorende debutanten in stand gehouden. Voorafgaand aan de wedstrijd was ik wel wat zenuwachtig. Het feit dat mijn naam bij de wissels stond vond ik al mooi om te zien. Vooraf verzamelen bij de Amsterdam ArenA en met het eerste mee met de bus, het was allemaal nieuw voor mij. Aan de andere kant zaten er genoeg jonge jongens bij de wedstrijdselectie die me vertelden wat ik kon verwachten. Uiteindelijk scoorde ik twee keer en werd het een fantastisch debuut. Toen ik vrijliep riep ik Abdelhak Nouri en toen wist ik dat de kans groot was dat ik de bal ook zou krijgen. Toen ik vervolgens scoorde gaf me dat een grandioos gevoel. Dan maakt het niet veel meer uit of je een of twee doelpunten maakt.’’ 

Hoeveel doelpunten scoorde je nou bij je debuut @pelleclement_ ? 😁🔥#kozaja #wijzijnajax

Een video die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Scoren als debutant. Het is en blijft een mooie Ajax-traditie. Het huzarenstukje van Clement en Riedewald was in de clubhistorie slechts weinig Ajacieden gegeven. Sinds de invoering van het betaald voetbal lukte het onder meer ook de Ajax-Denen Ole Tobiasen en Henning Jensen om in de allereerste officiële wedstrijd als Ajacied twee keer toe te slaan. Op 31 augustus 1997 droeg Tobiasen twee goals bij aan de overwinning op FC Utrecht: 1-7. Op 19 augustus 1979 schoot Jensen met scherp in het met 1-3 gewonnen uitduel met Willem II. Het was de gedroomde competitiestart in een seizoen dat Ajax besloot als landskampioen.

Den Edel en Michels
In het geboortejaar van het Nederlandse profvoetbal (het seizoen 1954-1955) scoorde Loek den Edel liefst drie keer bij zijn Ajax-debuut. In De Meer werd op 12 december 1954 het Groningse Be Quick geslachtofferd: 5-1. Het debuut van Ajax-icoon Rinus Michels blijft waarschijnlijk voor altijd onaantastbaar voor debuterende Ajacieden. Op 9 juni 1946 sloeg de latere succestrainer maar liefst vijf keer toe in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen ADO: 3-8.

Eiting
Ook Eiting beproefde zijn debutantengeluk in het kwartier dat hem tegen Kozakken Boys was gegund. Het 18-jarige talent draagt sinds 2007 het Ajax-shirt. De inzet van Eiting zeilde op sportpark De Zwaaier naast het doel van Nils den Hartog. De geboren Amsterdammer is wellicht bij een tweede kans in Ajax 1 wél trefzeker. Net als het debuut van Clement, smaakte ook het eerste optreden van Eiting naar meer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst 

Het verhaal van de 18-jarige Carel Eiting: 2⃣0⃣0⃣7⃣➡️ Entree jeugdopleiding 2⃣0⃣1⃣6⃣➡️ Debuut Ajax 1 👊

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op