Menu
'Debutant uit een goed nest'

'Debutant uit een goed nest'

Ajax plaatste zich dinsdagavond vrij eenvoudig voor de vierde ronde van de KNVB Beker. In de ArenA was Ajax met 4-1 te sterk voor hoofdklasser ASWH. Daags na de bekerwedstrijd is er in de krant veel aandacht voor debutant Mickey van der Hart. De 19-jarige doelman keepte zijn eerste officiële wedstrijd in Ajax 1.

‘Uit een goed nest’ kopt De Telegraaf boven het verslag van Ajax - ASWH. Daarmee verwijst de krant naar debutant Van der Hart, die ook op de foto prijkt. ‘Het eerste officiële optreden van Mickey van der Hart in Ajax 1 maakte het nietszeggende bekerduel met zaterdaghoofdklasser ASWH alsnog speciaal. De keeper trad in de Amsterdam ArenA in de voetsporen van zijn opa en ex-Ajacied wijlen Cor van der Hart. ,,Het maakt mij trots dat hij zo’n carrière heeft gehad en ik nu ook mijn debuut heb gemaakt”, straalde de goalie.’

Verderop in het verslag vertelt Van der Hart junior uitgebreid over zijn opa. ,,Ik hoor van mijn oma (die tot tranen geroerd in de Amsterdam ArenA aanwezig was, red.) altijd dat ik qua uiterlijk veel op hem lijk en we hebben - wat ik hoor - een beetje dezelfde trap. (..) ,,Hij was echt een leuke opa. Ik was jong en zag hem totaal niet als oud-voetballer. Het was gewoon mijn opa. Ik ben vaak zat in de plakboeken gedoken, heb plaatjes teruggekeken en naar beeldmateriaal gezocht. (..) Helaas heeft mijn opa me nooit bij Ajax zien keepen, wel bij AFC. Hij is in december 2006 overleden en in februari 2007 ben ik uitgenodigd om stage te komen lopen. Toen hij nog leefde, had ik nooit het idee ik naar Ajax zou gaat. Dat is wel jammer. Maar het leven gaat, zoals het gaat.”

Ook het AD besteedt uitgebreid aandacht aan de debutant. ‘Mickey van der Hart gaat vrijdag een liedje zingen voor zijn ploeggenoten. Het is traditie bij Ajax: wie debuteert, moet zijn zangtalenten showen. ,, Ik zit te denken aan De Vrolijke Koster. De tekst ken ik al, maar ik moet er nog even over nadenken,”, lachte de doelman (..) Eindelijk stond hij onder de lat in het eerste elftal. Als 32ste debutant onder Frank de Boer, waarvan de helft uit de eigen opleiding. ,,Ik heb de een na de ander de afgelopen jaren moeten feliciteren. Vaak werd ik ermee geplaagd. Vroegen ze: ‘Wanner ben jij nou eens aan de beurt?’ Daar ben ik nu van af.”

In het Haarlems Dagblad wordt verklaard waarom tweede doelman Vermeer niet keepte. ‘Achter de afwezigheid van Kenneth Vermeer zat ook een gedachte. De keeper, die zijn plek onder de lat verloor aan Jasper Cillessen, keepte een dag eerder met Jong Ajax, waarmee hij met 4-0 onderuit ging tegen FC Dordrecht. De Boer redeneerde, dat hij in dat duel meer te doen zou krijgen dan tegen ASWH. (..) De coach kreeg daarin gelijk, al bleef een galavoorstelling van Ajax uit.’

De sportredactie van de Volkskrant heeft de sportpagina’s ingeruimd voor de amateurclubs in het bekertoernooi. Met name de bekerzeges van JVC Cuijck en IJsselmeervogels worden ruimschoots uitgelicht. Voor Ajax - ASWH is één alinea ingeruimd in een overzicht waarin ook de uitslagen van de overige bekerduels worden gemeld.

Tekst en foto: Ajax.nl