Menu
Debutant Van Basten juicht als Cruijff

Debutant Van Basten juicht als Cruijff

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 3 april 1982, het debuut van Marco van Basten.

Zaterdag 3 april 1982

Beroering in de Meer, zoals wel vaker in de vroege jaren tachtig. ‘Wie loopt zich dáár nu weer warm?’ Het stadiongeroezemoes in de rust klinkt luider dan gewoonlijk. Op de volle tribunes stoot men elkaar aan: ‘Ken jij dat ventje?’

Hinde
Marco van Basten heet de hoog op de benen staande hinde die over het gras huppelt. De zeventienjarige zal de maestro gaan vervangen. Johan Cruijff heeft last van een grieperige verkoudheid en houdt Ajax-NEC, ruststand 2-0, voor gezien. De symboliek is dan nog niet zichtbaar, maar Cruijff geeft het stokje over aan wat zijn voetbalzoon zal worden, de balvaardige, uitgekookte stilist die hem als voorhoedeman en doelpuntenmaker in de historie van Ajax het dichtst zal benaderen.

Het is zaterdag 3 april 1982 en vier maanden na de terugkeer van Cruijff bij zijn eerste voetballiefde is Ajax geweldig op dreef: goed voetbal, veel overwinningen en grote publieke belangstelling. Tegen NEC loopt het ietsje minder, hoewel het 2-0 staat en Johan zelf op de stijlvolle wijze (solerend) de score heeft geopend. De inmiddels verwende Ajax-aanhang verveelt zich na het afhaken van Cruijff en de F Side wordt zelfs baldadig. Waar is het amusement?

Wereldberoemd
Daar komt het en het draagt de naam Marco van Basten. Hij baant zich een vrije doortocht naar Harry Schellekens en doet waar hij mede wereldberoemd om zal worden: hij stift. De bal gaat over de keeper, maar ook over het doel. De Meer weet niet goed wat het er van moet denken. Dat gozertje heeft wel lef, maar waarom kiest hij meteen al voor de moeilijkste weg en schiet hij niet gewoon op doel? Omdat hij Marco van Basten is, een lefgozertje uit Utrecht, vorig jaar nog de midvoor van Elinkwijk A1 en net zo overtuigd van zichzelf als Cruijffie dat als tiener al was.

Halverwege de tweede helft slaat de debutant alsnog toe. Met het hoofd. Van Basten veert makkelijk op, zijn sprong is sierlijk, de kopbal is niet eens zo hard, wel goed gericht: 3-0. Er wordt hard gejuicht in de Meer en de doelpuntenmaker besluit zijn uitgelaten sprintje met een vreugdesprong en een slag in de lucht. De jonge Van Basten juicht zoals de jeugdige Cruijff dat altijd deed.

Grote belofte
Ajax-NEC wordt 5-0 en blijft de enige wedstrijd van de grote belofte Van Basten in het kampioensseizoen 1981-1982. Vervolgens, in het laatste jaar van Cruijff als speler van Ajax, mag hij twintig keer meedoen en maakt hij er negen. Daarna gaat de onweerstaanbare Marco los met nog eens 118 doelpunten in 112 competitiewedstrijden. Daarna vertrekt hij, 22 jaar nog maar, als oogappel van de trainer Cruijff bij Ajax, voor het grotere werk naar Italië.

Op vrijdagavond 25 maart 2016 sluit de assistent-bondscoach Marco van Basten in de Amsterdam ArenA zijn ogen wanneer tijdens Nederland-Frankrijk het stadion gaat staan om met een klaterend applaus Johan Cruijff te eren. Marco sluit zich af en gedenkt zijn idool in wiens voetsporen hij 34 jaar eerder stapte.

Jaap Visser, Kick uitgevers

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.

Foto: Marco van Basten viert op 3 april 1982 zijn debuuttreffer in de eredivisie met een vreugdesprong en een slag in de lucht, op z’n Cruijffies.

Foto: Ajax Images