Menu
Debutant Zivkovic maakt jubileumgoal

Debutant Zivkovic maakt jubileumgoal

Debutant Richairo Zivkovic bekroonde zijn invalbeurt tegen SV Urk dinsdagavond met een doelpunt. De 18-jarige aanvaller komt daardoor in een mooi rijtje Ajax-spelers die in hun eerste officiële wedstrijd direct scoorden. Zivkovic is de vijftigste speler in die bijzondere Ajax-reeks.

Dankzij de jubileumgoal van Zivkovic staat de teller sinds de invoering van het betaald voetbal op vijftig scorende debutanten bij Ajax. Loek den Edel (3x) was op 12 december 1954 de eerste scorende debutant. De reeks scorende herbergt verder vele illustere namen uit de Ajax-geschiedenis. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten en van Patrick Kluivert tot Ronald de Boer. Jairo Riedewald (2x) en Queensy Menig waren tot de dinsdagavond de meest recente namen uit de lijst. Daar is Zivkovic nu aan toegevoegd.

Negen jaar voor de invoering van het betaald voetbal beleefde de toen 18-jarige Rinus Michels overigens ook een onvergetelijk debuut. De latere succescoach van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal maakte liefst vijf doelpunten bij zijn eerste optreden in Ajax 1.

Van de huidige selectie waren Davy Klaassen en Ricardo Kishna ook snel trefzeker. Beide spelers scoorden tijdens hun eerste competitiewedstrijd voor Ajax. Zowel Klaassen als Kishna had echter eerder al speelminuten gekregen in een andere officiële wedstrijd. Ze scoorden derhalve niet tijdens hun eerste optreden in de hoofdmacht.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst