Menu
Debuut Anita spaarzaam lichtpuntje op donkere voetbalmiddag

Debuut Anita spaarzaam lichtpuntje op donkere voetbalmiddag

Met de piepjonge basiskrachten Vurnon Anita, Michael Timisela en Emmanuel Boakye leed Ajax een kostbare nederlaag (3-2) in het gloednieuwe Euroborg van FC Groningen. De jonkies viel weinig te verwijten; het was vooral de blessuregolf die Ajax parten speelde. Vanwege een hele lijst aan afwezige, ervaren, basiskrachten werd de ploeg van trainer Danny Blind afgetroefd door een simpelweg rijper en beter FC Groningen. De debuutwedstrijd van de pas 16-jarige Anita was een spaarzaam lichtpuntje op een voor Ajax verder teleurstellende voetbalmiddag.

Twee keer knokten de Amsterdammers zich terug in de wedstrijd. De derde tegentreffer werd de gasten uiteindelijk fataal. Het door blessureleed vooraf al fiks gehavende Ajax vocht voor wat het waard was. Zuur genoeg leverde het niets op en ging de zege terecht naar een van de concurrenten om een plekje in de play-offs. Geheel in lijn met de overdaad aan blessures, moest ook Hedwiges Maduro zich kort voor het duel afmelden. De Oranje-international was ziek.

,,Wat ik de jongste jongens voor de wedstrijd heb meegegeven?’’, herhaalde Blind een vraag tijdens de persconferentie. ,,Maak het vooral niet te gecompliceerd: ‘gewoon’ taak uitvoeren en blijven voetballen.’’ Vooral de allerjongste Ajacied, Vurnon Anita, kon terugzien op een redelijke debuutwedstrijd. De Ajacied met het rugnummer 32 deed van zich spreken met zijn gebaren en acties. Het talent uit de Ajax-jeugdopleiding (afgelopen jaar met Oranje onder 17 winnaar van WK-brons) gaf in elk geval geen blijk van welke vorm van plankenkoorts dan ook. Wat betreft de onvervalste Amsterdamse bluf en branie zit het wel goed bij de middenvelder. Het optreden van Anita vormde een spaarzaam hoogtepunt aan Ajax-kant. Alle blessures dwongen Blind wel tot improviseren. Zo dook Olaf Lindenbergh verrassend op in de linker verdedigingszone.

Eenmaal aan de wedstrijd begonnen, sloeg het onheil al vroeg toe voor de Amsterdammers. Een ongelukkigere start van de wedstrijd had in het bijzonder Thomas Vermaelen zichzelf niet toe kunnen wensen. Nog geen kwartier na de aftrap beroerde de kersverse Belgische international een inzet van Glen Salmon met de hand. De penalty die het voorval de thuisploeg opleverde, werd feilloos benut door Evgeniy Levchenko.

Het lukte de Groningers niet om de voorsprong lang te behouden. Nauwelijks vier minuten na de openingsgoal scoorde Klaas Jan Huntelaar de gelijkmaker. De spits reageerde uiterst alert op een voorzet vanaf rechts. Markus Rosenberg bediende Huntelaar op maat, waarna de aanvalsleider prima inkopte: 1-1.

Inmiddels met Jeffrey Sarpong in de ploeg (de middenvelder nam de plaats in van Steven Pienaar; de gemiddelde leeftijd daalde daarmee nog meer bij de gasten) leken Ajax en Groningen aan te sturen op een gelijke stand bij rust. Totdat Erik Nevland op slag van rust toesloeg. De aanvaller kreeg de bal na een rommelige aanval pardoes in de voeten gespeeld, waarna Stekelenburg met een hard en droog schot werd verslagen: 2-1.

,,Met 1-1 of met 2-1 de rust ingaan, maakt vooral een groot verschil in de hoofden van de spelers’’, keek FC Groningen-trainer Ron Jans op zijn beurt terug op een toch cruciaal moment in de wedstrijd.

De gelijkmaker van Thomas Vermaelen ten spijt (twintig minuten na rust, prima kopbal) trokken de Amsterdammers alsnog aan het kortste einde. Luttele minuten na de treffer van Vermaelen diende Antoine van der Linden Ajax de genadeslag toe. De Groninger kreeg de ruimte om de bal hard voorbij Maarten Stekelenburg te volleren. De goalie had het nakijken. De Ajacieden kwamen de klap niet meer te boven. ,,In de Euroborg is maar een ploeg de baas: FC Groningen’’, blufte Jans er na afloop zowaar op los. ,,Omdat boeren nooit opgeven, was de 3-2 verdiend.’’

De eerder nog doeltreffende Vermaelen hield de schade niet binnen de perken. Na een overtreding op Levchenko incasseerde de verdediger zijn tweede gele kaart. Met tien man een 3-2 achterstand wegwerken bleek uiteindelijk te veel gevraagd voor de piepjonge Ajax-ploeg. FC Groningen was uiteindelijk op kracht en ervaring de baas over de Ajacieden.

,,Ons probleem is de bezetting’’, kon Blind beamen. ,,De 3-2 was verdiend gezien het overwicht en de problemen die we daarmee hadden. Toch zijn we twee keer goed teruggekomen, waarna we uiteindelijk toch aan het kortste einde trokken.’’

Met het oog op het midweekse duel tegen Roda JC, halve finale van de Gatorade Cup, hoopt Blind enkele (nu nog) geblesseerden opnieuw te mogen verwelkomen in zijn ploeg. Wellicht zijn Hatem Trabelsi en Tomás Galásek weer inzetbaar. Maduro moet normaal gesproken weer beter zijn. Voor John Heitinga, Zdenek Grygera, Wesley Sneijder en Urby Emanuelson (om enkele gekwetste Ajacieden op te sommen) komt het bekertreffen te vroeg.

Op de ongeluksdag die de 19de maart toch al was voor Ajax, op de valreep nog een extra vervelende mededeling voor Blind. Steven Pienaar viel uit met een enkelblessure. Hoe lang de Zuid-Afrikaan hinder zal hebben van de kwetsuur, moet blijken.

Bekijk ook het fotoverslag van FC Groningen - Ajax >>