Menu
Debuut De Jong in Oranje

Debuut De Jong in Oranje

Siem de Jong heeft woensdag in Donetsk zijn officiële debuut gemaakt in het Nederlands elftal. Oranje hield gastheer Oekraïne in de vriendschappelijke ontmoeting op een 1-1 gelijkspel. Naast De Jong startten ook Vurnon Anita en Urby Emanuelson in de basis. Bondscoach Bert van Marwijk gaf zijn vaste kern van internationals rust en experimenteerde met een soort 'Oranje schaduwelftal'.

In de 73ste minuut opende Jeremain Lens de score. De PSV'er tikte de inzet van Theo Janssen, die van afstand de lat raakte, simpel binnen. Een minuut later was de stand alweer gelijk. Olexander Aliev mikte zijn vrije trap perfect in de kruising. De wijze waarop Aliev, onder meer ploeggenoot van Oekraïne-vedette en Dinamo Kiev-spits Andrei Shevchenko, scoorde deed denken aan de vroegere vrije trappen van assistent-bondscoach Frank de Boer. De Oekraïner bewees in Donetsk in elk geval over een zelfde timmermansoog en traptechniek te beschikken.

Van de WK-gangers maakte in Oekraïne alleen Michel Vorm deel uit van de Oranje-selectie van Van Marwijk. Emanuelson was met zijn twaalfde interland lange tijd de meest geroutineerde speler aan Nederlandse kant. De na rust ingebrachte oud-Ajacied Hedwiges Maduro speelde tot nu toe een landenwedstrijd meer dan de linkspoot van Ajax. Linksback Anita speelde zijn tweede wedstrijd als international. De Jong speelde verdienstelijk op 'tien' en werd na een dik uur gewisseld voor Leroy Fer. Volgende week reizen de Ajacieden in de Oranje-selectie opnieuw naar Oekraïne. Dinsdag wacht de heenwedstrijd tegen Dinamo Kiev in de play-offs voor deelname aan de Champions League.

De Jong bevond zich als debutant in goed (en groot) gezelschap. In totaal maakten zeven internationals woensdag hun debuut: Jeffrey Bruma, Jeremain Lens, Siem de Jong, Ricky van Wolfswinkel, Erik Pieters, Leroy Fer en Roy Beerens.

Opstelling Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen en bij Oekraïne:

Vorm; Marcellis, Vlaar, Bruma (84. Loovens), Anita (46. Pieters); Brama (46. Maduro), De Jong (63. Fer), Janssen; Lens, Van Wolfswinkel (70. Beerens), Emanuelson.

Urby Emanuelson speelde in en tegen Oekraïne zijn twaalfde interland. Urby Emanuelson speelde in en tegen Oekraïne zijn twaalfde interland.

Woensdagavond kwamen meer Ajacieden in actie in vriendschappelijke interlands.

België leed op bezoek bij Finland een kleine nederlaag. De eerste interland van bondscoach Georges Leekens (opvolger van Dick Advocaat) leverde een 1-0 verlies op. De enige treffer kwam nogal ongelukkig tot stand; via Vincent Kompany belandde de bal in het Belgische doel. Jan Vertonghen kreeg van Leekens een basisplaats toebedeeld in de vriendschappelijke ontmoeting. De Ajacied bleef 90 minuten staan en vond onder meer ook oud-Ajacied Thomas Vermaelen in zijn buurt.

Denemarken deed het in de vriendschappelijke ontmoeting met Duitsland beter. De Denen hielden de Mannschaft op een gelijkspel: 2-2. Oud-Ajacied Dennis Rommedahl scoorde de 1-2. Christian Eriksen speelde de hele wedstrijd mee bij de Denen.

Uruguay, de nummer vier van het afgelopen WK, oefende in Afrika tegen Angola. Zonder Luis Suarez (die vrijaf had) en de geblesseerde Nicolas Lodeiro won het geboorteland van Ajax' aanvoerder met 0-2. De zege werd pas vlak voor tijd veiliggesteld met twee treffers in de laatste zes minuten van het duel. Ook Ajax' nieuwe spits Mounir El Hamdaoui ontbrak bij Marokko. Zijn land won in een oefenduel met 2-1 van Guinee.

Daley Blind (Jong Oranje), Miralem Sulejmani (Jong Servië) en Toby Alderweireld (Jong België) speelden wel om het 'echie'. De Ajacieden - Sulejmani is inmiddels verhuurd - strijden om deelname aan het EK voor spelers onder 21 dat in 2011 in Denemarken wordt gespeeld. Lees 'Jong Oranje dichter bij EK 2011' voor een overzicht.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ PRO SHOTS/ Henk Jan Dijks

Lees hier meer over Blind, Sulejmani en Alderweireld