Menu
Debuut Koster gloort

Debuut Koster gloort

Ajax en NEC treffen elkaar voor de 35e keer op Amsterdamse voetbalgrond. Het thuisduel tegen de Nijmegenaren (zaterdag, 19.30 uur ArenA) is bij voorbaat historisch te noemen. Adrie Koster maakt zijn officiële debuut als trainer van Ajax 1.

Urby Emanuelson in de laatste thuiswedstrijd tegen NEC. De Amsterdammers wonnen het duel met 2-0. Urby Emanuelson in de laatste thuiswedstrijd tegen NEC. De Amsterdammers wonnen het duel met 2-0.

De ervaren oefenmeester werd een kleine twee weken terug aangesteld als opvolger van de naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate. Na een periode boordevol interlandvoetbal hervat Ajax de competitie met een thuistreffen tegen de Nijmegen Eendracht Combinatie. De Amsterdammers bezetten de tweede plaats in de Eredivisie. Koploper Feyenoord heeft een punt meer gehaald. PSV is de nummer drie op de ranglijst. De Eindhovenaren staan in punten gelijk met Ajax, maar hebben een minder goed doelsaldo. NEC kende een teleurstellende start. De ploeg van trainer Mario Been staat zestiende.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Ajax – NEC. Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop.

Ajax tegen NEC

Afgelopen seizoen, op 24 september 2006, pakte Ajax de volle buit tegen NEC. In de Amsterdam ArenA eindigde de laatste editie van Ajax - NEC in 2-0. Kenneth Perez was met zijn twee treffers de grote man aan Ajax-kant.

Een voetbaljaar eerder hadden de Ajacieden het een stuk moeilijker tegen de Nijmegenaren. Twee seizoenen terug eindigde Ajax - NEC in een gelijkspel: 1-1. Het gelijkspel uit de voetbaljaargang 2005-2006 staat niet op zichzelf. De bespelers van de Amsterdam ArenA hadden het in de afgelopen jaren niet zelden lastig met NEC. Ruimere uitslagen werden gerealiseerd in de seizoenen 2002-2003 en 2001-2002. De cijfers spreken boekdelen: twee thuisduels, twee ruime zeges. Elf doelpunten voor, nul treffers tegen. In het seizoen 2001-2002 sloegen de Ajacieden vijfmaal toe. De 6-0 nederlaag die de Nijmegenaren opliepen in het seizoen 2002-2003 is vooral voor doelman Dennis Gentenaar een vervelende herinnering. De huidige Ajacied was destijds de verdediger van het NEC-doel.

Jaap Stam en Heitinga heersen in de lucht. NEC-verdediger Peter Wisgerhof heeft niets in te brengen. De robuuste Ajax-verdedigers hielden de nul tijdens de laatste Ajax - NEC. Jaap Stam en Heitinga heersen in de lucht. NEC-verdediger Peter Wisgerhof heeft niets in te brengen. De robuuste Ajax-verdedigers hielden de nul tijdens de laatste Ajax - NEC.

Zelden zal de huidige Ajax-keeper zo vaak de bal uit het net hebben gevist als die dag. Mido was met zijn twee goals de voornaamste plaaggeest voor de gasten. Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart, André Bergdølmo en Nourdin Boukhari slaagden er ook al in Gentenaar en met hem heel NEC een extra vervelende middag te bezorgen. In de voetbaljaargang 2001-2002 leverde Ajax - NEC de thuisformatie een 5-0 zege op. In dit duel ontpopte Wamberto zich met zijn twee treffers tot topscorer. Cristian Chivu, Van der Vaart en Nikos Machlas waren de overige doelpuntenmakers.

Statistieken

De eerste editie van Ajax - NEC werd gespeeld op 5 november 1967. De (thuis)ploeg van trainer Rinus Michels realiseerde een klinkende zege: 9-1. De uitslag uit de eerste onderlinge ontmoeting staat nog steeds te boek als de grootste zege van Ajax op NEC.

Ajax - NEC is tot nu toe 34 keer gespeeld. Ajax besloot de thuiswedstrijd tegen de gasten uit Nijmegen 31 keer als winnaar. Twee keer eindigde Ajax - NEC onbeslist. De Nijmegen Eendracht Combinatie wist in de historie een keer te winnen in Amsterdam. Op 20 maart 1994 werden de Ajacieden in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi getrakeerd op een 1-2-nederlaag. De doelpunten van Jeffrey Kooistra en Cees Lok werden de thuisploeg fataal. Danny Blind tekende die zondagmiddag voor de enige Ajax-treffer.

Ajax - NEC, de laatste vijf keer:

2006-2007: 2-0
2005-2006: 1-1
2004-2005: 1-0
2003-2004: 1-0
2002-2003: 6-0

Kijk Ajax - NEC live op je pc. Klik hier voor meer informatie.

Juich Ajax voorbij NEC! Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop.