Menu

Debuut Roy eindigt in het donker

BREDA (ANP) - Bryan Roy debuteerde zaterdagavond in het shirt van NAC. Onzeker was vooraf of de Amsterdammer, overgekomen van Hertha BSC, na een voetblessure het 90 minuten zou volhouden. Het duel met FC Twente gaf daarover geen uitsluitsel. Na een doelpuntloos uur zette een stroomstoring het NAC-stadion in het donker. Arbiter Jol kon niets anders dan beide ploegen van het veld halen.

Het euvel - ,,iets met stroom en computers'', zei NAC-directeur Oltmans - bleek niet binnen een half uur te herstellen, waarop Jol, zoals de reglementen voorschrijven, het duel definitief staakte. De KNVB beraadt zich maandag over de consequenties. De vraag is of het duel al dan niet in zijn geheel moet worden overgespeeld.

,,Bizar'', beoordeelde Bryan Roy zijn terugkeer op de Nederlandse velden. Als ,,Magier van de Meer'' vertrok hij in 1992 bij Ajax om een rondgang door Europa te maken. Met wisselend succes kwam de 32-voudig international uit voor het Italiaanse Foggia, het Engelse Nottingham Forest en het Duitse Hertha.

Bij die laatste club verloor hij bijna het plezier in het voetbal. ,,Hier wordt gewoon beter gevoetbald, al is het jammer dat we nu Alfred Schreuder door een blessure missen. Die had ik graag achter me gehad.''

Tevreden over zijn debuut was Roy niet. ,,Het ging matig, maar daar zijn redenen voor. Ik heb drie weken stilgelegen door een voetblessure. Pas afgelopen donderdag kon ik voor het eerst volledig met de groep meetrainen. Daar kwam bovendien nog een verkoudheid overheen'', snotterde hij na het uur waarin de toeschouwers in Breda niet overmatig bedeeld waren.

Roy liet één keer, kort voor rust, een glimp van zijn oude klasse zien, maar met zijn voorzet wist Feher zich geen raad. Slechts Sergio kreeg in een vlakke eerste helft de handen op elkaar met enkele onnavolgbare passeerbewegingen. De 19-jarige Braziliaan van NAC is een attractie op zich.

Na 59 minuten en 5 seconden trad de duisternis in. Roy vroeg zich later af of hij daadwerkelijk het einde had gehaald. ,,Ik denk het niet, ik mis gewoon nog ritme. Maar laat ik niet te kritisch zijn op mezelf. Het kan veel beter. Dat weet ik zeker.''

De lichtuitval bood enkele aanhangers van NAC en FC Twente de gelegenheid op het veld een robbertje te vechten. ,,Idioten'', meende directeur Oltmans. Voor het duel waren ook al schermutselingen geweest.