Menu
'Debuut van Pelle en Carel mooie aanmoediging voor iedereen'

'Debuut van Pelle en Carel mooie aanmoediging voor iedereen'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl. Ditmaal aflevering 3.

We spelen vrijdagavond onze tweede thuiswedstrijd in vijf dagen. Met NAC treffen we opnieuw een ploeg uit de top drie, een mooie gelegenheid om een en ander proberen recht te zetten. We hebben de laatste tijd ook heel goede wedstrijden gespeeld, maar die tegen VVV was helaas minder.

,,Ik denk dat de invalbeurt van beide spelers een mooie aanmoediging voor iedereen is om te blijven investeren in jezelf."

Misschien is het ook wel goed geweest om met de neus op de feiten te worden gedrukt. We sluiten bij de 0-1 even niet goed door en meteen is het een goal. Tegen mindere tegenstanders kom je daarmee misschien nog weg, maar niet tegen een ploeg als VVV, dat niet voor niets tweede in de Jupiler League staat. Vergeten doen we het niet, we proberen er vooral lering uit te trekken. Het zijn momenten die wij nodig hebben om beter te worden.

Test
Eerlijk gezegd had ik deze ruime nederlaag niet zien aankomen. We hadden juist een positieve trainingsweek gehad en een aantal jongens was de woensdag ervoor tegen Kozakken Boys in het eerste gedebuteerd. We hebben allemaal spelers die het niveau hebben om in de Jupiler League te spelen, dat hebben ze al regelmatig laten zien. VVV was voor ons een test. We hadden nog weinig ploegen getroffen die hoog op de ranglijst staan. Normaliter komt De Graafschap daarvoor in aanmerking, maar die zijn aan een slechte periode bezig. Tegen Volendam, dat wel bovenin meedoet, hebben we 1-1 gespeeld, en van VVV dus verloren. Het betekent dat we nog geen antwoord hebben op ploegen die ook goed voetballen en daarnaast ook nog eens erg fysiek sterk zijn.

Een onderonsje met Peter Bosz en George Ogararu.
Een onderonsje met Peter Bosz en George Ogararu.

Natuurlijk hebben we ook mooie momenten gekend de afgelopen tijd. Één daarvan was het uitverkochte duel tegen De Graafschap. We hebben door een reeks goede thuisduels de interesse van steeds meer mensen kunnen wekken. Positief op meerdere vlakken. Ik zie het zo: ten eerste is het altijd mooi om voor een uitverkocht huis te kunnen spelen. En ten tweede was het een mooie beloning voor het spel van de jongens. Tegen VVV waren er ook weer veel supporters, helaas spelen we dan net een mindere thuiswedstrijd.

,,Vrijdag dus tegen NAC, opnieuw een interessant duel. Zij hebben spelers die gemiddeld 27 of 28 jaar zijn, zo'n tien jaar ouders dan die van ons."

Ik benoemde het al even, maar vorige week hebben Carel Eiting en Pelle Clement gedebuteerd in Ajax 1. Dat is natuurlijk waar wij met Jong Ajax en de jeugdopleiding naar streven: het afleveren van spelers bij het eerste. Voor Carel een mooie beloning. Maar met name Pelle heeft door zijn twee goals de nodige aandacht gekregen. Zijn ontwikkeling is met de weg der geleidelijkheid gegaan. Je kunt er heel snel staan, maar er ook één of twee jaar langer over doen, zoals met Pelle het geval is geweest. Ik denk dat de invalbeurt van beide spelers een mooie aanmoediging voor iedereen is om te blijven investeren in jezelf. Carel en Pelle zijn nu beloond, maar tegelijkertijd is het pas een klein stapje in de richting van hun uiteindelijke doel. En zo zou iedereen er over moeten denken. Veel energie in je carrière stoppen. Of je nu snel beloond wordt met een invalbeurt of niet.

Vrijdag dus tegen NAC, opnieuw een interessant duel. Zij hebben spelers die gemiddeld 27 of 28 jaar zijn, zo'n tien jaar ouders dan die van ons. Het wordt een goede, maar ook moeilijke testcase. Tegelijkertijd is het ook een beloning. Wij zijn geklommen op de ranglijst om zulk soort wedstrijden te kunnen spelen. Om bovenin mee te blijven draaien moet je resultaten halen. We weten allemaal dat het niet de absolute prioriteit heeft bij Jong Ajax, want dat is spelers beter maken, maar bij opleiden hoort ook winnen.