Menu
Deens bezoek bij Ajax

Deens bezoek bij Ajax

Een groep Deense trainers is deze week in Nederland. De oefenmeesters in opleiding zijn tijdens hun studiereis verdeeld over Ajax en FC Twente. De bekendste cursist op bezoek bij Ajax is Ole Tobiasen. De 34-jarige Deen volgt een trainerscursus bij de Deense voetbalbond.

Puur toeval noemt Ole Tobiasen het, dat de studiereis van de Deense bond hem deze week bij zijn oude club Ajax brengt. ,,Ik heb me pas heel laat voor deze cursus aangemeld”, vertelt de Deen op een koude dinsdagmiddag op sportcomplex de Toekomst. ,,In Nederland heb ik de cursus Trainer-Coach II afgerond. De volgende cursus start hier pas in september, terwijl ik in Denemarken al in januari kon beginnen. Deze vervolgcursus kan ik in december afronden, waardoor ik dan eigenlijk een jaar eerder klaar ben met mijn trainersopleiding.”

Hoewel hij in Limburg woont en nog als speler onder contract staat bij MVV, valt de cursus TC I goed te combineren. ,,Met MVV spelen we vrijwel altijd op vrijdag, dus het weekend kan ik telkens goed benutten om opdrachten voor de cursus te maken. Daarnaast is een groot deel van de opleiding schriftelijk, dus ik kan ook veel vanuit huis doen. En de studiereis naar Nederland past daar voor mij natuurlijk ook mooi in.”

Tussen 1997 en 2002 stond Tobiasen bij Ajax onder contract. Een periode die voor hem helaas vooral in het teken stond van blessureperikelen, met name aan zijn knie. Bijna acht jaar na zijn vertrek uit Amsterdam nadert de actieve carrière van Tobiasen de finish. De Deense vleugelverdediger van MVV - die in Nederland ook de belangen van sc Heerenveen en AZ diende - bereidt zich voor op een toekomst na het voetbal, bij voorkeur als trainer.

De Deense trainers zagen dinsdagavond landgenoot Eriksen aan het werk bij Jong Ajax. De Deense trainers zagen dinsdagavond landgenoot Eriksen aan het werk bij Jong Ajax.

Samen met zijn Deense collega-trainers volgt Tobiasen van zondag tot zondag een intensief programma in Nederland. De groep van 24 oefenmeesters en vier mentoren is verdeeld over Ajax en FC Twente. ‘Groep Tobiasen’ bekijkt deze dinsdagmiddag de training van Ajax A1 onder leiding van Frank de Boer en Bob de Klerk. Vanwege de blessure van Nicolai Boilesen ziet de Deense equipe deze middag geen landgenoot in actie tijdens de oefensessie van Ajax’ hoogste jeugdelftal. ,,Hopelijk speelt Christian Eriksen vanavond met Jong Ajax mee”, zegt Tobiasen. ,,Dat geeft het bezoek voor de Deense trainers toch iets extra’s.”

De wens van de voormalig Ajacied wordt een paar uur later verhoord. Op het kunstgrasveld van de Toekomst zijn ze getuige van Eriksens officiële debuut voor Jong Ajax. Gehuld in hun blauwe jassen van de Deens bond zien ze de 17-jarige nummer 10 enkele fraaie acties maken tijdens het duel met Jong sc Heerenveen/Emmen (2-2). Het is één van de vele duels die ze deze dagen in Nederland bekijken. ,,Afgelopen zondag hebben we bij Ajax – FC Twente een wedstrijdanalyse gemaakt. Zaterdag gaan we hetzelfde bij sc Heerenveen – Ajax doen. Op de laatste dag zijn we te gast bij FC Groningen, waar we een spelersanalyse tijdens Groningen – RKC Waalwijk zullen maken.”

Het moment waarop Tobiasen zich definitief in zijn trainersjas zal gaan hullen, laat nog even op zich wachten. ,,Tot deze zomer heb ik nog een spelerscontract bij MVV. Ik zal dus moeten beslissen of ik daarna nog een jaar doorga of definitief met voetballen stop. Ik heb bij MVV ook al een contract voor een functie na mijn voetbalperiode, dus het zal blijken of die verbintenis komende zomer of een jaar later in zal gaan. In december hoop ik mijn trainerspapieren te hebben en dan kan ik in ieder geval vanaf dat moment op alle niveaus als assistent-trainer en jeugdtrainer aan de slag. Alleen de proflicense ontbreekt dan nog.”

MVV heeft hem onlangs de functie van technisch directeur al aangeboden. ,,Mijn eerste ambitie was om als assistent te beginnen. Maar nu de trainer sinds kort weg is, verandert daar misschien iets in. Met een nieuwe trainer is het immers altijd even afwachten wat er gaat gebeuren. We zullen binnenkort maar eens om de tafel gaan zitten.”

Bekijk vrijdag een reportage over het Deense bezoek op Ajax TV

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Oud-Ajacied Ole Tobiasen is de opvallenste naam in de Deense trainersdelegatie. Oud-Ajacied Ole Tobiasen is de opvallenste naam in de Deense trainersdelegatie.