Menu
‘Defensie Ajax beter dan aanval’

‘Defensie Ajax beter dan aanval’

Ajax verloor zondagmiddag in Utrecht twee punten in de titelrace. Directe schade voor de koppositie leverde dat niet op, want door het gelijkspel bij Feyenoord - Vitesse blijft Ajax ook na deze speelronde aan de leiding staan. De kranten waren kritisch na de 1-1 tegen angstgegner FC Utrecht.

‘Ajax is niet efficiënt genoeg’, kopt het Noordhollands Dagblad de dag nadat Utrecht - Ajax in een 1-1-gelijkspel eindigde. 'Ajax verzuimde gisteren verder uit te lopen op Vitesse. Het gelijkspel tegen FC Utrecht kwam statistisch gezien niet als een verrassing. Aan de vier voorgaande edities in de eredivisie hield de koploper slechts één punt over. Meer dan in de andere jaren leek FC Utrecht op voorhand een goed te nemen hindernis.'

‘Defensie Ajax beter dan aanval’, concludeert de Volkskrant maandagochtend. 'Ajax; internationaal beroemd om de uitbundigheid van zijn speelwijze, profileert zich als koploper van de zuinigheid. Het spel van Ajax is degelijk de laatste tijd, doch in aanvallende zin weinig inventief en sinds het einde van de winterstop bepaald niet overdreven doeltreffend, afgezien dan van het bekerduel met Feyenoord. Die ene schitterende treffer van Sigthórsson bij de hervatting van de competitie tegen PSV is nog steeds een eenzaam hoogtepunt.”

‘Ajax-aanval schiet weer eens te kort’, oordeelt het AD in het sportkatern Sportwereld . 'De Boer kan wijzen op het gegeven dat Ajax de afgelopen drie jaar nooit de topscorer van Nederland leverde, maar wél kampioen werd. Zijn geheim: het collectief; iedereen kon een doelpunt maken. Ook dit seizoen heeft Ajax weer zestien verschillende doelpuntenmakers. Toch moet het de oefenmeester zorgen baren dat de ontwikkeling van zijn aanvalslinie stokt. Acht wedstrijden op rij won Ajax tot gisteren. De reeks sterkte het zelfvertrouwen van de Amsterdammers, die al spraken van een ‘flow’. De laatste vier overwinningen waren echter met minimale cijfers en gisteren was de eerste averij. ,,We worden niet zomaar even kampioen'', waarschuwde De Boer. Veelzeggend was de enige goal van Daley Blind. Een verdedigende middenvelder die scoort uit een afstandsschot. Vroeger was dat bij Ajax weleens anders.'

‘Slordig en ongeduldig’, citeert De Telegraaf boven het wedstrijdverslag. De tekst kwam van aanvoerder en doelpuntenmaker Daley Blind. 'De Boer was in Stadion Galgenwaard de rust zelve. Toch kan het ook hem niet zijn ontgaan dat steeds dezelfde spelers zand in de Ajax-motor strooien.' De journalist was niet mild over Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer. 'De Boer moet zorgen dat de ergernis over Van Rhijn en Fischer niet overslaat op zijn ploeg en zal daarnaast een betere oplossing dan in Utrecht moeten vinden in het geval Nicolai Boilesen geblesseerd uitvalt', gaf de schrijver advies.

Tekst en foto: Ajax.nl