Menu
Delorge hoopt op promotie bij afscheid

Delorge hoopt op promotie bij afscheid

Ajax Zaterdag 1 speelt dit weekeinde het promotieduel voor een plek in de Topklasse. In het team van trainer Bart Logchies spelen diverse oud-profs. Een naam die in het oog springt, is die van Laurent Delorge, de bijna 35-jarige Belg die in het seizoen 2007-2008 nog met Ajax in de Eredivisie speelde. Voor hem wordt het duel met SteDoCo tevens zijn afscheid van het voetbal.

Na vijftien jaar profvoetballer te zijn geweest zwaait Delorge zaterdag af bij de amateurs van Ajax. Het is mooi geweest die voetballerij, nu is het tijd om andere dingen te gaan doen en zijn vrouw de kans te geven door te groeien in haar job. Met kinderen van acht en tien jaar is er in huis genoeg om handen. ,,Het is ook gewoon leuk om een weekeinde vrij te hebben”, zegt de inwoner van Amstelveen nu.

Laurent Delorge is op het moment van spreken nog maar net hersteld van de wedstrijd tegen Noordwijk waarin Ajax de finaleplaats, na een 6-1-thuisoverwinning, nog bijna uit handen gaf. ,,Het was een nipte ontsnapping”, verzucht de Belg. ,,Het verliep niet zoals het hoorde, want we wilden zo lang mogelijk de nul zien te houden. Maar na anderhalve minuut lag de eerste voor Noordwijk er al in. Daarna speelden we veel te afwachtend, niet ons eigen spel. Het was ons eigen fout dat het zo ging. Maar die fout maken we niet meer. Aanstaande zaterdag gaat het om één wedstrijd, we beginnen op nul.”

Laurent Delorge voor Ajax in de voorronde UEFA Champions League tegen Slavia Praag. Laurent Delorge voor Ajax in de voorronde UEFA Champions League tegen Slavia Praag.

Letterlijk bijna, want Delorge weet helemaal niets van tegenstander SteDoCo. Zoals de meeste tegenstanders in de Hoofdklasse de oud-prof niet heel erg bekend voorkwamen de laatste maanden. De middenvelder sloot na de winterstop pas aan bij Ajax Zaterdag, nadat zijn bij Ajax voetballende fysiotherapeut hem wees op de mogelijkheid bij Ajax fit te blijven. ,,Wij hebben de woning in Amstelveen, mede vanwege het werk van mijn vrouw, altijd aangehouden en we zijn in oktober terugverhuisd toen mijn contract bij Roda JC afliep. Ik had geen interessante aanbiedingen en zou wel kijken wat er op me af zou komen. Maar ik wilde zeker niet naar de andere kant van de wereld verhuizen. Bij Roda was het aan het einde van mijn carrière niet mijn gelukkigste periode. Ik was veel geblesseerd en de club had zich op het nippertje weten te handhaven in de Eredivisie. Ik wilde eerst honderd procent fit worden en dan zien wat er op mijn pad kwam.”

Dat het uiteindelijk de amateurs van Ajax zouden worden, had hij niet echt voorzien. ,,Al had ik uiteraard wel een historie met de club, dus dan is het leuk hier te spelen. Het is natuurlijk heel anders dan het profvoetbal. Dat wist ik wel vanuit de voorbereiding als we tegen amateurelftallen moesten spelen. Het aanpassen viel me wel mee, want ons team is een van de best voetballende teams in deze klasse. We spelen veel tegen fysiek sterke teams die het van werkvoetbal moeten hebben. Bij de amateurs van Ajax spelen meer jongens die een achtergrond hebben uit het betaald voetbal. Er wordt verzorgd, aanvallend voetbal gespeeld. De drang om naar de Topklasse te gaan is groot, anders hadden we niet in de finale gestaan. Er is veel vertrouwen.”

Voor Delorge is de finale van zaterdag tevens zijn afscheidsduel. ,,Ik wilde kijken hoe het was. Bij Ajax heb ik het plezier teruggevonden, maar ik stop wel. Ik wil iets anders gaan doen. Er liggen wat mogelijkheden, maar misschien ga ik wel een studie doen. Waarschijnlijk ga ik aan de slag buiten het voetbal, want op dit moment heb ik geen ambitie om als trainer aan de slag te gaan. Ik wil afstand nemen van het voetbal. Ik heb altijd voetballer willen worden en heb daarvoor veel laten staan. Maar na vijftien jaar is het nu mooi geweest. De mooiste jaren waren toen ik met RSC Anderlecht in de Champions League speelde tegen Chelsea, Liverpool en Betis Sevilla. Met Ajax werden we jammer genoeg destijds uitgeschakeld door Slavia Praag. Het zou mooi zijn als ik afscheid kan nemen door met Ajax Zaterdag te promoveren naar de Topklasse.”

Tekst: Ajax.nl//Monique Janse
Foto's: www.Ajaxamateurs.nl/Rob van Vliet (boven), Ajax.nl/Louis van de Vuurst