Menu

Demonstratietraining in Tilburgse hitte

De selectie van Ajax trainde op de dag na het laatste competitieduel niet zoals gebruikelijk op het eigen trainingsveld. In verband met een congres voor trainers uit het betaalde en het amateurvoetbal, toog de selectie naar het stadion van Willem II in Tilburg voor een demonstratietraining.

Het was de eerste keer dat dit 'Trainerscongres' werd georganiseerd. Zo'n twaalfhonderd trainers, waarvan honderd uit het betaald voetbal, hadden zich verzameld op de tribunes, om naar zes demontratietrainingen te kijken. In de schaduw keken zij toe hoe de verschillende teams zich in het zweet werkten in de hitte die in het stadion hing.

Tegen het middaguur verscheen de selectie van Ajax op het grasveld in het stadion. Ronald Koeman had gekozen om de training die Ajax op Highbury afwerkte voor het Champions-Leagueduel tegen Arsenal nog eens over te doen. ,,Een training uit de Champions League is interessanter dan een normale training. We hebben natuurlijk goed gepresteerd afgelopen seizoen in Europa, het leek me aardig om er zo'n training uit te lichten. Het tactische plaatje voor de wedstrijd herhalen we nu'', lichtte de trainer zijn keuze toe.

Tomás Galásek keek van de kant toe, samen met fysiotherapeut Pim van Dord. De Tsjech had in de wedstrijd tegen Heerenveen een tik gekregen tegen de buitenkant van zijn knie en had er veel last van. Hoewel de middenvelder niet mee kon doen bemoeide hij zich wel met de training. Samen met Van Dord gaf hij commentaar op de passes en aannames van zijn teamgenoten. ,,He Ries, die aanname was niet helemaal ok, he. Ja, dat is beter, maar toch, die bal is wel erg lang onderweg hoor'', plaagden zij Witschge. Aangezien het seizoen voorbij is, hoefde Galásek, die woonachtig is in Tilburg, niet mee terug te reizen naar Amsterdam, maar mocht hij rechtstreeks naar huis.

Na een warming-up en wat afrondingsoefeningen, over links en rechts omdat daar tegen Arsenal de ruimte zou liggen, werd een partij gespeeld. Ronald Koeman ontfermde zich zoals gebruikelijk over ´de hesjes´, Ruud Krol over de andere partij, die Arsenal moest voorstellen. Koeman had een microfoontje op zijn kraagje gespeld gekregen, waardoor alle aanwijzingen voor de aanwezigen verstaanbaar waren. Opvallend was dat de trainer voortdurend zijn spelers aan het coaches wan. Af en toe werd de partij even stilgelegd voor een opmerking. Zo´n moment kwam toen Van der Vaart op het middenveld de bal verspeelde. Koeman blies af en en riep: ,,Kijk, we hebben nu teveel man voor de bal. Bij balverlies betekent dat dus een goal voor Arsenal.''

Na de training, die een uur duurde, werd door een van de organisatoren nog een aantal vragen gesteld. Interessant was natuurlijk om te weten hoe zo´n training tot stand komt. Koeman: ,,Tonny Bruins Slot gaat kijken naar een wedstrijd van de komende tegenstander. Dan geeft hij een duidelijk beeld van die tegenstander. Daar zet je vervolgens je eigen team tegenover. Dit seizoen zijn we door deze manier van werken niet verrast door een tegenstander. Henry, Pires en Bergkamp bijvoorbeeld hebben we goed kunnen afstoppen. Dat is de verdienste van Tonny. Maar de uitvoering hangt uiteindelijk af van de spelers. Ik bespreek samen met Ruud en Tonny de doelstelling van zo'n training. Ik neem de basis-elf voor mijn rekening, Krol de tegenstander. Hij probeert die na te bootsen. En Tonnie loopt ook op het veld, ziet dingen van Ajax en de 'tegenstander' en geeft aanwijzingen. Uiteindelijk zijn we allen bezig om het elftal zo goed mogelijk voor te bereiden.''

Na afloop van de training van Ajax werden de drie trainers van het ochtendprogramma nog even bij elkaar gehaald voor nog meer vragen. Vervolgens konden de 'congresleden' middels een lunch weer nieuwe energie opdoen, want op het middagprogramma stonden nog eens drie trainingen.

Het programma was als volgt:

Rene Meulensteen (Hoofd Opleidingen Manchester United): A1 van NEC
Henk ten Cate (Hoofdtrainer NAC): een jeugdteam van NEC
Ronald Koeman: Ajax
Frans Hoek (Keeperstrainer): amateurs uit Nuenen
Guus Hiddink (PSV): A1 van PSV
Bert van Marwijk: amateurs uit Nuenen