Menu
Den Otter coördinator middenbouw

Den Otter coördinator middenbouw

Peter den Otter is maandag op de Toekomst begonnen als Ajax’ nieuwe Coördinator Middenbouw van de jeugdopleiding. De 43-jarige opleider, die de afgelopen seizoenen ook al op de Toekomst werkzaam was, is de opvolger van Patrick Ladru.

Den Otter is voor het derde jaar actief in de jeugdopleiding van Ajax. De Zuid-Hollander is sinds zijn tweede seizoen op de Toekomst fulltime aan de club verbonden. Als voormalig keeperstalent kent Den Otter de wetten van de topsport. Tussen 1982 en 1989 was hij vaste doelman in de diverse nationale jeugdelftallen. Den Otter speelde die periode onder meer samen met de Ajacieden Marciano Vink en Michel Kreek. Een kruisbandblessure maakte een hardhandig einde aan Den Otters droom op een loopbaan als profkeeper.

Den Otter ontpopte zich al snel tot keeperstrainer, een rol waarin hij ooit ook begon op de Toekomst. Voordat hij overstapte naar Amsterdam leidde hij doelmannen op bij onder meer RBC (waar hij ook hoofd jeugdopleiding was) en Excelsior. Den Otter werkte verder onder bondscoach Arno Pijpers als assistent bij de nationale ploeg van Kazachstan. Onder hoofdtrainer Alex Pastoor beleefde hij een tweede periode bij Excelsior.

Bij de Rotterdamse club had hij in 2000 de destijds nog keepende Carlo l’Ami onder zijn hoede. Het intensieve contact dat toen werd opgebouwd, bracht Den Otter drie jaar geleden bij Ajax. Naast keeperstalenten uit de middenbouw, behoorde ook de keepersscouting tot zijn werkterrein. Den Otter specialiseerde zich bovendien op mentale begeleiding. ,,Dit jaar zijn we gestart met een nieuw keepersplan, waarbij ook het mentale gedeelte wordt belicht’’, vertelt de kersverse Coördinator Middenbouw, die onder meer de Ajax-keepers uit de B2 en C1 blijft trainen. ,,Heel praktijkgericht. Ook de keepersscouting wordt anders ingedeeld. Geprofessionaliseerd.’’

Wat volgt is een nieuwe stap. ,,Ik ben heel blij met deze nieuwe uitdaging en het vertrouwen van het management. Het is een mooie nieuwe kans.’’ Den Otter richt zich als Coördinator Middenbouw primair op de dagelijkse gang van zaken in dit deel van de jeugdopleiding. Ajax’ middenbouw op de Toekomst loopt vanaf de D1 (Onder 13 jaar) tot en met de B2, spelers tot 16 jaar.

,,Het gaat om het doorvertalen van de visie, de doelstellingen en de speelwijze naar de middenbouw. Zeker in de nieuwe werkwijze is dit cruciaal'', legt Den Otter uit. Naast het dagelijkse contact met trainers, fysio’s en leiders is er ook wekelijks overleg met de collega-coördinatoren Said Ouaali (bovenbouw) en Michel Hordijk (onderbouw). ,,Daarnaast is het bewaken van de clubcultuur ook belangrijk. Dan gaat het ook om visie en trainingswijze.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst