Menu
'Denemarken is een hecht collectief'

'Denemarken is een hecht collectief'

Samen met Nederland, Duitsland en Portugal strijdt Denemarken op het EK om een plek in de volgende ronde. Naast de kraker Nederland - Duitsland staat er voor Denemarken woensdagavond ook een belangrijk duel op het programma. Na de zege op Nederland, kan een zege op Portugal Christian Eriksen en co een aardig eind richting de kwartfinale helpen.

Iedere twee weken zit er op de tribune van de Amsterdam ArenA een flinke Deense delegatie, uitgedost in rood en wit zoals zovelen. Er gaat vrijwel geen thuiswedstrijd van Ajax voorbij of Christian Eriksen laat familie en vrienden overkomen uit Middelfart, een vijftienduizend zielen tellend provinciestadje aan de westkust van het eiland Fyn. ,,Zo ver is het niet naar Denemarken, een uurtje vliegen, je zit er zo”, relativeert de middenvelder. ,,Het is fijn dat ik mijn familie en vrienden zo nog vrij vaak kan zien.”

Middelfart is zijn geboortegrond. De stad ook waar Eriksen opgroeide, waar hij leerde voetballen bovendien, bij het plaatselijke clubje Middelfart Sanderum. Op zijn dertiende vertrok hij naar Odense, vijftig kilometer verderop, waar zijn vader een baan kon krijgen en de jonge Christian zich bij Odense Boldklup aansloot. ,,Ik kom uit een sportieve familie”, vertelt hij. ,,Mijn opa en oma van mijn vaders kant voetbalden al en mijn vader en mijn moeder hebben ook allebei gevoetbald, mijn vader zelfs nog op een redelijk hoog niveau. Ik weet het niet precies, maar ik denk zo’n beetje in de Jupiler League van Denemarken.”

Samen met Nicolai Boilesen en Viktor Fischer vormen Christian Eriksen en Lasse Schöne het Deense collectief bij Ajax. Samen met Nicolai Boilesen en Viktor Fischer vormen Christian Eriksen en Lasse Schöne het Deense collectief bij Ajax.

Dat hij het zelf heel wat verder zou schoppen, was al vrij snel duidelijk. Eriksen was als de briljante scholier die achteloos een paar klassen overslaat. Op zijn zestiende deelde hij al de lakens uit bij Denemarken onder 19. Europese grootmachten Chelsea en FC Barcelona lieten hem overkomen voor stageperiodes, zonder resultaat. ,,Je gaat daar als jongetje met grote verwachtingen naar toe, maar als je later hoort hoeveel spelers ze wekelijks uitnodigen, dan besef je al snel hoe klein de kans is dat jij erdoor komt,’ blikt Eriksen terug op wat hij desondanks ‘mooie belevenissen’ noemt.

Eind 2008 kwam het grote talent naar Ajax, waar hij begon in de B1, om zich vervolgens in een razend tempo op te werken tot de onomstreden basisspeler die hij nu is in het eerste elftal. Ook buiten het voetbalveld ontwikkelde hij zich. De eerste anderhalve maand na zijn transfer woonde Eriksen met zijn moeder in een appartement in Buitenveldert, daarna volgde een periode van anderhalf jaar in een gastgezin en inmiddels woont hij al weer een heel poosje op zichzelf. ,,Amsterdam voelt nu echt als thuis, het is de plek waar ik volkomen op mijn gemak ben.”

Aanpassingsproblemen heeft hij nauwelijks gekend, ook al omdat Denemarken en Nederland veel overeenkomsten vertonen. ,,Het zijn soortgelijke landen, in allerlei opzichten. Neem alleen de talen al, die lijken veel op elkaar. Het is niet voor niets dat Deense voetballers in Nederland altijd zo snel de taal machtig zijn. Ik denk wel dat de gemiddelde Nederlander opener en spontaner is dan de gemiddelde Deen. Als je hier je hond uitlaat en je komt iemand anders tegen die zijn hond uitlaat, dan zeg je hallo tegen elkaar. In Denemarken gebeurt dat beslist niet, als je die ander niet persoonlijk kent. Dat ligt ook wel een beetje in mijn karakter besloten. Bescheiden is niet het goede woord, maar je zult mij niet zo snel op de voorgrond zien treden.”

De voetballer Christian Eriksen is eerder kritisch dan lyrisch, zeker als het over zijn eigen prestaties gaat. Zijn ontwikkeling, die spectaculair begon, als een duizelingwekkende achtbaan waaraan maar geen einde leek te komen, verliep begin 2012 met ups en downs, constateert hij zelf. Toen Ajax zijn moeizaamste periode van dit seizoen doormaakte, met de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-2) wellicht als dieptepunt, worstelde ook het Deense supertalent met zijn vorm en zijn zelfvertrouwen. Parallel aan het herstel dat de uiteindelijke kampioen daarna vertoonde, had Eriksen de opgaande lijn weer te pakken. ,,Dat hangt natuurlijk voor een groot deel samen. Als het team niet goed draait, zit je daardoor als speler ook niet lekker in je vel. En andersom werkt het net zo. Voor een jonge speler zoals ik is het eigenlijk vrij uitzonderlijk dat het zo lang alleen maar goed is gegaan. Ik ben niet in paniek geraakt toen het eventjes minder ging.”

Eriksen denkt nog wel eens terug aan twee jaar geleden toen hij net een half jaartje bij het eerste elftal van Ajax zat. Op dat moment besloot de Deense bondscoach Morten Olsen besloot hem mee te nemen naar het WK in Zuid-Afrika. Daar maakte hij als invaller twee groepsduels mee, waaronder dat tegen het Nederlands elftal. Afgelopen zaterdag troffen Nederland en Denemarken elkaar opnieuw, dit keer op het EK. Woensdagavond wacht de Denen de belangrijke wedstrijd tegen Portugal. Voordat de kraker Nederland - Duitsland op het programma staat, willen ook de Denen in hun tweede groepswedstrijd een gooi naar de volgende ronde doen.

In aanloop naar het EK werden er in de kleedkamer van Ajax over en weer plaagstootjes uitgedeeld tussen Eriksen en zijn Nederlandse ploeggenoten. De middenvelder schikte zich daarbij in de rol van underdog. ,,Wij moeten het van ons hechte collectief hebben, terwijl Nederland een voorhoede heeft boordevol individuele klasse. Die individuen kunnen allemaal heel goed spelen, maar ze kunnen ook een offday hebben. Daar hopen wij op.”

Tekst: Ajax Kick Off/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst