Menu
Denen brengen vreugde in ArenA

Denen brengen vreugde in ArenA

Ajax besloot zijn laatste thuiswedstrijd van 2014-2015 met een overwinning op SC Cambuur. Viktor Fischer was met zijn twee treffers de matchwinnaar tegen de Friezen. Lasse Schöne bepaalde de eindstand zondag op 3-0.

‘Er valt niks meer te winnen. Snel naar een nieuw seizoen waarin wel weer iets op het spel staat.’ In de uitspraak van trainer Frank de Boer, aan de desk van Ajax TV Kick Off, zat de teneur van een (bijna) compleet seizoen verscholen. Voorafgaand aan het thuistreffen met Cambuur - Ajax’ laatste van 2014-2015 - hadden de Amsterdammers plek twee stevig in handen.

De nadruk lag zondag op een sportief waardige afsluiting van het (thuis)seizoen. Ajax – Cambuur was de laatste mogelijkheid om het dit seizoen niet bijster verwende thuispubliek nog iets fraais voor te schotelen. Het thuisduel werd bovendien omlijst door een keur aan randzaken; plichtplegingen die een laatste thuiswedstrijd van Ajax traditioneel extra kleur geven. Naast de huldigingen van de Ajacied en het Ajax-talent van het Jaar werden deze moederdag onder meer ook de moeders van de selectiespelers in het zonnetje gezet. Het gaf Ajax’ laatste thuisduel van dit seizoen een extra aangename familiaire lading.

Viktor Fischer onderstreepte met twee goals dat hij helemaal terug is. Viktor Fischer onderstreepte met twee goals dat hij helemaal terug is.

De Boer gaf Kenny Tete zijn vertrouwen als startende rechtsback. Tete maakte de voorbije weken een betere indruk dan zijn concurrent Ricardo van Rhijn. ,,Het moet beter, dat weet Ricardo ook’’, sprak de Ajax-trainer vermanend. Davy Klaassen is geblesseerd en mist de finale fase van het voetbaljaar. Viktor Fischer begon als Ajax’ spits, terwijl Niklas Moisander zondag klokslag 14:30 uur aan de aftrap verscheen van zijn laatste thuisduel als Ajacied. De 29-jarige Fin vervolgt zijn loopbaan na dit seizoen bij het Italiaanse Sampdoria. Na afloop van het duel met de Friezen werd Moisander bedankt voor alle bewezen diensten als Ajacied. Ook de huldeblijk gaf de middag iets extra’s. Overigens speelt de verdediger komende week mogelijk wel mee in Ajax’ laatste optreden van ’14-’15 , uit tegen FC Dordrecht.

Cambuur was voor de aftrap verzekerd van de beste notering in de Eredivisie in de clubhistorie. Ook voor de Friezen, in de ArenA zonder coach Henk de Jong (hij herstelt van een medische ingreep), valt er dit seizoen ook weinig sportieve eer meer te behalen. Het puntenaantal (41) waarmee Cambuur richting hoofdstad afreisde overtrof al het recordaantal (39) uit het afgelopen seizoen. Oud-speler en huidig assistent-trainer Sandor van der Heide nam namens de geelblauwen de honneurs waar op de Friese bank.

Ondanks dat de echte beslissingen al waren gevallen, was Ajax – Cambuur bepaald niet saai. Aanvalsgolven klotsten over en weer; het spel trok van doel tot doel en retour. Cambuur voetbalde zoals het een heel seizoen al acteert in de Eredivisie: fris, fruitig en aanvalslustig. De recordscore in punten is een waardige beloning van het werk van coach De Jong, zijn staf plus spelers. Al slaagde Cambuur er niet zijn laatste negen uitduels in de Eredivisie winnend af te sluiten. Sterker: Cambuur verzamelde in heel 2015 slechts twee schamele punten in uitduels.

Cambuur-middenvelder Sander van de Streek opende de beschietingen al in de tweede minuut. De vrije schietkans verdween ruim over het doel van Ajacied van het Jaar Jasper Cillessen. Anwar El Ghazi (Ajax-talent van het Jaar) en Riechedly Bazoer dienden de Friezen van repliek. Rechtsbuiten El Ghazi mikte de bal recht in de handen van goalie Leonard Nienhuis. Middenvelder Bazoer besloot het eerste kwartier met een schot, waarop Nienhuis ternauwernood kon redden.

Oud-Ajacied Daniël de Ridder zag zijn rentree in de Amsterdam ArenA nog voor rust bijna abrupt ingekort. De vleugelspeler maakte met een verse, want kort daarvoor al geïncasseerde gele kaart op zak, een overduidelijke en bewuste handsbal. Scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot De Ridder te sparen en hield een fatale tweede gele kaart op zak.

Een inzet van El Ghazi (fraaie krulbal, net naast) bleek de prelude op een Amsterdamse openingstreffer. Ajax – Cambuur kreeg in de 57ste wat het nodig had: een doelpunt. Spits Fischer rondde waardevol voorbereidend werk van zijn linksbuiten Ricardo Kishna af met een intikker: 1-0.

Ajax leek na de treffer verlost van een onzichtbare last. Een last die de Ajacieden dit seizoen vaker meetorsten en wat het presteren zo vaak bemoeilijkte. Vijf minuten na de bevrijdende openingstreffer sloeg Fischer opnieuw toe. Oog-in-oog met Nienhuis rondde de Deen onberispelijk met links af: 2-0. Invaller Lasse Schöne zorgde met zijn bal op de paal voor een onvervalst oe-moment. De Deense routinier revancheerde zichzelf een handvol minuten later. Schöne draaide zijn vrije trap buiten bereik van Nienhuis in de hoek: 3-0.

Zo vielen er drie Ajax-goals te bejubelen in het laatste thuisduel. Het waren zondag vooral de Denen die vreugde brachten in de ArenA. De laatste thuiswedstrijd werd afgesloten met een lach.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Daley Sinkgraven kijkt waar hij de bal kwijt kan. Daley Sinkgraven kijkt waar hij de bal kwijt kan.
El Ghazi ontsnapt aan zijn tegenstander. El Ghazi ontsnapt aan zijn tegenstander.
Moisander speelt zijn laatste thuiswedstrijd voor Ajax. Komend seizoen komt hij uit voor Sampdoria. Moisander speelt zijn laatste thuiswedstrijd voor Ajax. Komend seizoen komt hij uit voor Sampdoria.
Frank de Boer maant zijn spelers naar voren. Frank de Boer maant zijn spelers naar voren.
Viktor Fischer weet twee keer te scoren tegen SC Cambuur. Viktor Fischer weet twee keer te scoren tegen SC Cambuur.
De eerste treffer van Viktor Fischer sinds zijn rentree wordt gevierd. De eerste treffer van Viktor Fischer sinds zijn rentree wordt gevierd.
Tijdens de wedstrijd werd er een collecte gehouden ten behoeve van de behandeling van de tweejarige Nathaniël die lijdt aan een ernstige vorm van kinderkanker. Tijdens de wedstrijd werd er een collecte gehouden ten behoeve van de behandeling van de tweejarige Nathaniël die lijdt aan een ernstige vorm van kinderkanker.
Helemaal terug: Viktor Fischer. Helemaal terug: Viktor Fischer.
Lasse Schöne tekende met een schitterende vrije trap voor de 3-0. Lasse Schöne tekende met een schitterende vrije trap voor de 3-0.