Menu

Denny Landzaat is weer even thuis

Twaalf jaar lang droeg Denny Landzaat het rood en wit van Ajax. De geboren en getogen Amsterdammer kwam al op zijn achtste jaar naar Voorland (het jeugdcomplex in de Watergraafsmeer) en vertrok net voordat de club de overstap maakte naar de ArenA. Daarom blijft het spelen tegen de club waar hij opgroeide zo speciaal. Zondag is het weer zo ver. Dan staat Ajax - Willem II opnieuw op het programma.

,,Ik vind het altijd mooi weer terug te zijn", aldus Denny Landzaat. ,,Het voelt nog steeds als 'weer terug zijn', want ik heb zo lang bij Ajax gespeeld en in Amsterdam wonen mijn familie en vrienden. Velen zullen zondag op de tribune in de ArenA zitten."

Landzaat kwam als achtjarige over van Buitenveldert naar Ajax. ,,Ik kijk vol trots terug op de periode bij Ajax. Het is toch alleen maar mooi dat je twaalf jaar de hele opleiding hebt doorlopen. Het is wel jammer dat ik niet meer dan twee officiële wedstrijden voor Ajax 1 heb gespeeld."

Die twee duels in het seizoen 1995/1996 staan de gewezen aanvoerder van Willem II nog helder voor ogen. ,,Ik weet er nog alles van", zegt Landzaat als hem naar de herinnering wordt gevraagd. ,,Ik maakte mijn debuut in de Champions League. Dat was een hele korte wedstrijd voor mij. Het duurde precies 180 seconden! We speelden in de kwartfinale tegen Borussia Dortmund en wonnen met 1-0. Daarna speelde ik tegen Roda JC uit. Ik mocht twintig minuten voor tijd invallen bij een 2-0 achterstand. Jammer genoeg veranderde niets aan de stand. Maar ik herinner me ook die wedstrijden dat ik op de bank zat. Dan moet je geluk hebben dat het al 3-0 staat en dat je mag invallen, maar dat geluk heb ik niet echt gehad."

Nadat hij twee jaar in Ajax 2 voetbalde, koos hij voor een vertrek naar MVV. ,,Nog een jaar Ajax 2 zou niet goed zijn geweest. Dan liever een stapje terug in de eerste divisie, maar dat je wel wekelijks speelt. Daar kon ik verder groeien. We werden dat jaar kampioen en promoveerden dus naar de eredivisie. Speelde ik wel tegen PSV, Feyenoord en Ajax. Veel kan ik me niet meer herinneren van die eerste wedstrijd tégen Ajax, maar wel dat het voor het eerst was dat ik in de ArenA speelde. Ik was namelijk net voor de overstap van De Meer naar de ArenA weggegaan."

Co Adriaanse haalde zijn oud-pupil, die hij kende van zijn tijd als directeur opleidingen bij Ajax, naar Willem II en daar speelt Landzaat nog steeds. Hoewel hij volgens de geluiden tot twee maal toe dichtbij een transfer zat naar een topclub. De Amsterdammer zou deze zomer naar Feyenoord gaan, maar dat ging niet door. ,,Dat was in het begin moeilijk te accepteren, maar ik had geen moeite met de motivatie voor de wedstrijden. Het blijft noodzakelijk dat ik goed speel."

Goed spelen in de ArenA is Willem II de laatste seizoenen niet gelukt. ,,De laatste jaren zijn we altijd weggespeeld. Voor ons is het altijd moeilijk bij Ajax. We zullen proberen het ze lastig mogelijk te maken. Dit seizoen hebben we met Willem II een goede start gemaakt. Stel dat we verliezen, dan hebben we nog steeds tien punten en Ajax en PSV al gehad. We hebben niets te verliezen. Ik hoop dat we daardoor vrijuit kunnen en zullen spelen."

Landzaat verwacht echter wel een tot op het bot gemotiveerd Ajax. ,,Ik denk dat ze zich volledig op dit duel tegen Willem II richten. Niet op Club Brugge van woensdag. Dat was misschien anders geweest als Ajax van NAC had gewonnen vorige week. Aan NAC hebben we wel gezien wat mogelijk is. Misschien dat we een puntje mee kunnen nemen naar Tilburg."

Doordat al die bekenden op de tribune zitten en het spelen tegen de club waar hij is opgegroeid, zal Landzaat toch anders de wedstrijd in gaan dan normaal. ,,Het is altijd wel mooi hier te spelen, maar ik zal niet extreem mijn best gaan doen. Dat werkt namelijk alleen maar averechts."