Menu

Derby-achtige sferen bij Volendam - Ajax

Na de topper tegen PSV moet Ajax zich opmaken voor het duel aan de Volendamse dijk tegen de plaatselijke FC. Geen eenvoudige klus, want het vorige duel ging daar nog verloren. Dat was weliswaar niet in de competitie, maar een benefietwedstrijd. Hoewel Volendam laag op de ranglijst staat, kan de ploeg soms gevaarlijk uit de hoek komen.

Denk bijvoorbeeld aan de even verrassende als onverwachte winst in het Oosterparkstadion anderhalve week geleden. Tegen FC Groningen won Volendam plotseling met 0-2. Dat was voor ADO Den Haag-trainer Lex Schoenmaker direct na Ajax – ADO Den Haag (4-0) een grotere domper dan zijn eigen verlies. Maar nu ADO afgelopen woensdag thuis won van FC Groningen, is Volendam eigenlijk weer gedwongen een goed resultaat neer te zetten.

Het bewijst eens te meer dat het dit jaar een vreemde competitie is en dat geen enkele uitslag vooraf zo heel gemakkelijk voorspeld kan worden. Maar niemand kan er omheen dat Volendam dit jaar niet lekker draait. Wel staat de promovendus nog boven de imaginaire degradatiestreep, maar met 54 tegendoelpunten in 20 wedstrijden is het evident waar het manco zit.

Slechts vier keer kon het ‘Andere Oranje’ na negentig minuten de handen omhoog steken omdat er was gewonnen. Onlangs dus bij Groningen, maar ook thuis tegen Groningen en FC Twente zegevierde Volendam. Toen hield de club trouwens beide keren de nul. Ook tegen Roda JC haalde de club alle punten binnen, 2-1. Verder sprokkelde Volendam in vier gelijke spelen puntjes bij elkaar.

Spelen tegen Ajax is natuurlijk anders dan tegen welke club in de eredivisie dan ook. Daar loopt het hele dorp voor uit en daar wil iedereen wel bij zijn. Het stadion had met gemak twee keer gevuld kunnen worden. De clubs liggen dan ook hemelsbreed heel dicht bij elkaar, waardoor er toch bij de fans een soort derby-sfeer ontstaat.

Een heel andere sfeer ontstond er een paar weken geleden bij Volendam, toen trainer Henk Wisman op non-actief werd gesteld. De Amsterdammer had naar de zin van het bestuur iets te vaak de club in een negatief daglicht gesteld. Johan Steur nam de honneurs op het veld waar en voegde Marcel Bouts en oud-Ajacied Wim Jonk aan zijn staf toe. Dezelfde Jonk sprak daags na de aanstelling al dat Steur volgend jaar geen hoofdtrainer zou worden. Wie dat wel wordt is nog niet bekend, wel kwam deze week in het nieuws dat de club John Metgod op het oog had, maar de Feyenoorder koos voor een avontuur dat letterlijk en figuurlijk dichterbij huis lag. Hij gaat naar Excelsior.

Terug naar de wedstrijd. Steur moet daarin Eddy Putter zeker missen. De spits vormde in de laatste twee wedstrijden een duo met Esajas. Tijdens de wedstrijd tegen AZ viel Putter vroegtijdig uit met een blessure aan zijn schouder. Onder Steur is Jeroen Verhoeven naar voren geschoven als nieuwe doelman. Van Westerop kreeg van de trainer het verwijt dat hij te veel foutjes had gemaakt, waarna Verhoeven zijn debuut op het hoogste podium mocht maken. Bij Volendam speelt elke week Ruud Kras mee. De Ajacied is na een verhuurperiode bij FC Zwolle, dit seizoen in zijn eigen dorp gestationeerd.


Laatste tien competitie-ontmoetingen FC Volendam – AFC Ajax
1987-1988 FC Volendam AFC Ajax 1-2
1988-1989 FC Volendam AFC Ajax 0-1
1989-1990 FC Volendam AFC Ajax 2-2
1990-1991 FC Volendam AFC Ajax 0-3
1991-1992 FC Volendam AFC Ajax 1-4
1992-1993 FC Volendam AFC Ajax 0-0
1994-1995 FC Volendam AFC Ajax 2-2
1995-1996 FC Volendam AFC Ajax 0-0
1996-1997 FC Volendam AFC Ajax 0-3
1997-1998 FC Volendam AFC Ajax 0-3