Menu

Derde treffen met Roda dit seizoen

In de laatste zes seizoenen is het liefst vier keer voorgekomen dat Ajax en Roda JC elkaar drie keer troffen. Ook deze voetbaljaargang is het zover. Na de 1-1 in Kerkrade en de 1-0 voor de Amstel Cup in de Arena, binden de Amsterdammers en de Limburgers voor de derde keer de strijd met elkaar aan.

Over het algemeen presteerde Ajax in die seizoenen goed tegen Roda JC. In de uitwedstrijden werd altijd wel een puntje gehaald en thuis won Ajax de duels. In '98-'99 won Ajax alle drie de confrontaties met Roda. Maar het ging ook een keer anders. In het seizoen 1999-2000 ontpopte Roda JC zich als een ware 'angstgegner', want Ajax wist geen van de drie duels te winnen.

Deze editie van Ajax - Roda is de zestigste in eredivisieverband. Ajax won 33 keer, 18 maal werd er gelijk gespeeld en Roda wist acht keer te winnen. Van die acht Limburgse zeges kwamen er drie in Amsterdam tot stand. Buiten de al gememoreerde nederlaag in het seizoen '99-'00 (1-2) bleef Ajax in 1977 en in 1978 zonder punten achter op het eigen veld.

Dat mag zaterdagavond niet gebeuren. Na de uitschakeling voor de Amstel Cup door Feyenoord, loeren de Rotterdammers ook nadrukkelijk naar de tweede plaats. De ploeg van Bert van Marwijk komt zondag in Zwolle in actie tegen de plaatselijke FC, maar dan kan het gat alweer vier punten zijn.

Dit seizoen is Roda JC weer nadrukkelijk in de race voor Europees voetbal. Met 40 punten uit 27 wedstrijden hebben de Limburgers de vierde plaats in zicht. Roda JC won buitenshuis drie keer. Excelsior, NEC en Vitesse konden het niet bolwerken tegen de geelzwarten. Bij PSV bleef het 0-0 en de ploeg van trainer Vloet moet nog naar De Kuip.

Ajax verloor in eigen huis alleen van PSV, terwijl Feyenoord en NAC de enige ploegen waren die met een punt naar huis konden.