Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor het debuut van Klaas Jan Huntelaar bij Real Madrid.


Zondag 4 januari
Klaas Jan Huntelaar maakt zijn debuut voor Real Madrid. De Ajacied nam op 28 december afscheid in Amsterdam en mag een week later al in de basis beginnen bij de Koninklijke. Hij scoort niet maar is wel belangrijk bij de enige en winnende treffer tegen Villarreal, die wordt gemaakt door Arjen Robben. Ook Wesley Sneijder doet mee bij Real Madrid. John Heitinga kan het niet winnen van Hedwiges Maduro in het treffen tussen Atletico Madrid en Valencia. Beide oud-Ajacieden spelen de hele wedstrijd, die door Valencia met 3-1 wordt gewonnen.
De officiële website van NAC meldt dat NAC en Nourdin Boukhari overeenstemming hebben bereikt over een contract dat loopt tot het einde van dit seizoen. De oud-Ajacied zal maandag al met de ploeg meereizen naar het trainingskamp te Málaga. Boukhari speelde in 2003-2004 al eerder voor NAC toen Ajax hem had verhuurd. Na dat seizoen speelde hij nog twee jaar bij Ajax om vervolgens een uitstekend contract te tekenen bij het Franse FC Nantes, dat hem verhuurde aan AZ. Vorig seizoen keerde de aanvallende middenvelder terug bij Sparta, waar hij zijn profloopbaan was begonnen. Hij vertrok naar het Saoudische Al-Ittihad, maar de Arabische club bleef in financiële gebreke waardoor Boukhari de transfervrije status kreeg. Terug in Nederland trok hij bij NAC aan de bel om zijn conditie op peil te houden. In totaal speelde Nourdin Boukhari inmiddels 213 wedstrijden in het betaald voetbal, waarin hij 38 keer tot scoren kwam.
Klaas Jan Huntelaar maakt zijn debuut voor Real Madrid. FOTO: PROSHOTS/Willem Vernes. Klaas Jan Huntelaar maakt zijn debuut voor Real Madrid. FOTO: PROSHOTS/Willem Vernes.

In België overlijdt Lei Clijsters aan de gevolgen van longkanker. In Amsterdam kennen ze de voormalige voetballer en vader van ex-toptennister Kim vooral van de tijd dat hij bij KV Mechelen voetbalde en ten koste van Ajax in 1988 de Europa Cup II won. De schoonvader van voormalig Ajacied Jelle van Damme, die is getrouwd met Elke Clijsters, werd slechts 52 jaar.
Zaterdag 3 januari
De voormalige internationals spelen bij de Koninklijke HFC in Haarlem de traditionele nieuwjaarswedstrijd. Het is druk langs het veld, want de mensen willen graag Dennis Bergkamp aan het werk zien. De oud-Ajacied debuteert in het team van oud-internationals dat, gecoacht door Sjaak Swart en Ben Wijnstekers, met een 3-3-gelijkspel genoegen moet nemen. Veel Ajacieden waren op de been. Zo stonden Patrick Kluivert, Wim Jonk, Frank de Boer, Aron Winter, Stanley Menzo, Michael Reiziger, Richard en Rob Witschge, Michel Kreek, Brian Roy en John van den Brom op het opstellingsformulier.
Dinsdag 30 december
Voormalig Ajax-trainer en hoofd jeugdopleidingen Hans Westerhof wordt ontslagen bij Vitesse. De reden is dat de resultaten in Arnhem teleurstellen. Westerhof was van 1997 tot 2000 hoofd jeugdopleidingen en interim-trainer van Ajax 1 toen Jan Wouters in maart 2000 werd ontslagen.