Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor de toekomstige assistent-bondscoach Frank de Boer.

Maandag 31 maart:

In Zeist wordt de nieuwe, toekomstige technische staf van Oranje gepresenteerd. Bert van Marwijk is na het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk de opvolger van huidig bondscoach Marco van Basten. Van Basten verruilt op zijn beurt de KNVB voor het hoofdtrainerschap in de Amsterdam ArenA. Van Marwijk en zijn mannen moeten Oranje aan een plek helpen op het WK 2010 in Zuid-Afrika. Ajacied Frank de Boer zal na het EK zijn taken als jeugdtrainer combineren met het assistent-bondscoachschap. De technische staf wordt verder gevormd door oud-PSV’ er Phillip Cocu, Dick Voorn (beide assistent), inspanningsfysioloog Luc van Agt en keeperstrainer Ruud Hesp.

Zondag 30 maart:

Wesley Sneijder heeft weer eens een mooi aandeel in een zege van Real Madrid. Dit keer wordt Sevilla geslachtofferd (3-1) door de koploper in de Spaanse Primera Division. Net als Sneijder is ook Arjen Robben er vanaf de eerste minuut bij. Gabriel Heinze scoort al na zeven minuten uit een vrije trap van Sneijder. Nog voor de rust bedient Sneijder ook zijn topschutter Raúl op maat: 2-1. Gonzalo Higuain helpt de Madrilenen aan de derde treffer. Real Madrid koestert een voorsprong van zes punten op naaste belager Villarreal. FC Barcelona is sinds dit weekeinde terug te vinden op de derde plek.

Zaterdag 29 maart:

FC Barcelona lijkt zijn kansen op de landstitel te hebben verspeeld. De formatie van trainer Frank Rijkaard bewijst zichzelf en zijn socio’s zaterdagavond een heel slechte dienst door een 2-0-voorsprong uit handen te geven. In Sevilla is Real Betis verantwoordelijk voor het huzarenstukje. Barcelona is slechts een helft op dreef. Na de rust lijken de Catalanen het voetballen verleerd en valt de ploeg ver terug. Edu neemt de winnende voor zijn rekening.

Volgens Spaanse media moet Rijkaard vrezen voor zijn positie in Camp Nou. Alleen een eindzege in de Champions League lijkt nog de manier om het journaille én de socio’s tevreden te houden. FC Barcelona treft dinsdag in de Champions League Schalke 04. De Catalaanse trots begint zijn kwartfinalestrijd met een uitwedstrijd.

In Zeist werd maandag de technische staf geprenteerd die Oranje na de zomer naar het WK 2010 in Zuid-Afrika moet loodsen. KNVB-directeur Henk Kesler hief het glas onder meer met assistent-bondscoach Frank de Boer (midden). De Ajacied wordt geflankeerd door Bert van Marwijk (toekomstig bondscoach),  Luc van Agt, Ruud Hesp en Dick Voorn. <b>Foto PROSHOTS</b> In Zeist werd maandag de technische staf geprenteerd die Oranje na de zomer naar het WK 2010 in Zuid-Afrika moet loodsen. KNVB-directeur Henk Kesler hief het glas onder meer met assistent-bondscoach Frank de Boer (midden). De Ajacied wordt geflankeerd door Bert van Marwijk (toekomstig bondscoach), Luc van Agt, Ruud Hesp en Dick Voorn. Foto PROSHOTS

Vrijdag 28 maart

Derk Boerrigter speelt ook volgend seizoen voor FC Zwolle. De optie is door de Overijsselse club gelicht. De voormalige Jong Ajacied Boerrigter speelt sinds het begin van dit seizoen bij de blauwwitten. Boerrigter slaagde er al in om in een duel driemaal te scoren voor de Zwollenaren.

Victor Sikora heeft minder reden tot vreugde. De oud-Ajacied moet vertrekken bij NAC Breda. Het contract van de 29-jarige aanvaller loopt af en NAC heeft besloten Sikora geen nieuwe aanbieding te doen.

Donderdag 27 maart:

Edwin van der Sar maakt zijn opwachting bij het WK sprint voor baanwielrenners in Manchester. De doelman van Manchester United oriënteert zich niet op een nieuwe hobby, eventueel voor na het voetbal. Van der Sar bezoekt het Velodrome als gast. De international probeert onder meer zijn teleurgestelde landgenoot Theo Bos te troosten. De sprinter uit Hierden verloor zijn regenboogtrui aan Chris Hoy. De ferme handdruk van de doelman kan Bos niet opvrolijken.

Woensdag 26 maart:

Benni McCarthy is sinds vandaag de meest trefzekere international van Zuid-Afrika ooit. De aanvaller scoort in Pretoria tegen Paraguay en brengt zijn totaal in de nationale ploeg op dertig treffers.

Ook Jari Litmanen maakt zijn dertigste interlanddoelpunt. In het shirt van Finland slaat de oud-Ajacied toe vanaf de penaltystip. De Fins recordinternational speelt zijn 122ste interland. Net als McCarthy mag ook Litmanen zich de trefzekerste international ooit noemen.

De vriendschappelijke interland die Oranje in Wenen tegen Oostenrijk speelt, kent een bizar verloop. Het Nederlands elftal toont uiteindelijk veerkracht door een 3-0-achterstand ongedaan te maken. Na de twee treffers van Klaas Jan Huntelaar en doelpunten van John Heitinga en Jan Vennegoor of Hesselink sluit Oranje de avond alsnog winnend af: 3-4. Huntelaar lijkt hard op weg naar de eretitel ‘topscorer van Oranje’. De spits scoorde in elf interlands al zes keer.

Bondscoach Marco van Basten boekt in zijn 45ste interland zijn dertigste overwinning. De toekomstige trainer van Ajax evenaart daarmee een illustere voorganger, Rinus Michels. Ook laatstgenoemde coachte Oranje naar dertig overwinningen. Michels zag zijn Nederlands elftal 53 keer aan het werk. Bob Glendenning is nog steeds recordhouder wat betreft het aantal gewonnen interlands. De man die maar liefst zeventien jaar keuzeheer was, vierde 36 keer feest na een zege. Dick Advocaat schopte het in zijn periode in Zeist tot 31 zeges. De ‘kleine generaal’ bezet daarmee de tweede plaats.