Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Kiki Musampa en Patrick Kluivert.

Zondag 17 februari:

Voorafgaand aan FC Groningen - AZ neemt Rasmus Lindgren afscheid van het Groningse publiek. De club van trainer Ron Jans neemt uitgebreid de tijd om de naar Ajax vertrokken middenvelder in woord en gebaar te bedanken voor alle voetbaldiensten. Het Groningse publiek laat zich horen met een kletterend applaus. Ook de Ajacieden Bruno Silva en Hennie Spijkerman duiken op in de Euroborg. Voor Silva is (nog) geen officieel afscheid weggelegd. De Alkmaarse ploeg van Louis van Gaal loopt in Groningen tegen een nieuwe nederlaag aan. AZ verliest in de slotfase met 2-1.

Kiki Musampa zet zijn carrière mogelijk voort op Canadese voetbalgrond. De middenvelder was voor het laatst, tot aan de winterstop, te bewonderen bij AZ. In Alkmaar werd het contract van de oud-Ajacied niet verlengd. Nu wacht Musampa een proefperiode bij Toronto FC.

Zaterdag 16 februari:

Ajax D2 slaagt er tegen DWS D1 niet in zijn honderdste doelpunt van het seizoen te maken. De spelers van trainer Heini Otto hebben zaterdagmorgen vier doelpunten nodig om de mijlpaal te bereiken. De stadsderby levert ‘slechts’ een 1-0-overwinning op. Het doelpuntentotaal blijft voorlopig steken op 97. De D2 speelt over twee weken weer een (thuis)wedstrijd. Op de Toekomst kan de jacht op de ‘gouden’ honderdste treffer worden voortgezet.

Markus Rosenberg is trefzeker namens Werder Bremen. De aanvaller neemt zaterdagmiddag een van de twee Bremense treffers voor zijn rekening in de thuiswedstrijd tegen FC Nürnberg, de club van zijn oud-ploeggenoten Angelos Charisteas en Tomás Galásek. De twee laatstgenoemde oud-Ajacieden komen overigens niet in actie. Ook Werder-verdediger Petri Pasanen kijkt negentig minuten lang werkloos toe. Werder incasseert geen tegentreffers: 2-0. De club van Rosenberg blijft daarmee in het spoor van koploper Bayern München. Het verschil bedraagt drie punten in het voordeel van de grootmacht uit Beieren.

Patrick Kluivert toont zijn waarde voor Lille OSC. De 31-jarige spits slaat tweemaal toe tegen Stade Rennes en verdubbelt daarmee zijn seizoentotaal. De club uit Lille wint met 3-1 en behaalt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Rennes wordt daarentegen dieper in de misere gedrukt. Lille staat veertiende, Rennes vindt zichzelf terug op een teleurstellende zeventiende plek op de ranglijst.
Lille is overigens wel de kampioen gelijke spelen in de Franse Eredivisie, officieel de Ligue 1. De club van Kluivert besloot dit seizoen meer dan de helft (13) van de tot nu toe gespeelde wedstrijden (24) af met een gelijkspel.

Robbert Schilder bezorgt de 8.500 toeschouwers in het Polman Stadion een goed gevoel. In ieder geval keren de aanwezigen met een zwartwit Heracles-hart tevreden huiswaarts. De huurling van Ajax helpt de Almeloërs in de slotfase aan een 2-2-gelijkspel tegen sc Heerenveen. Een kwartier voor tijd betreedt Schilder het kunstgrasveld. Zeven minuten na zijn entree slaat de Amstelvener snoeihard toe met een uitstekend geplaatst afstandsschot. De gelijkmaker is, naar tien minuten later blijkt, goed voor een punt.

Vrijdag 15 februari:

Ajax schiet flitsend uit de startblokken tegen Sparta en evenaart een seizoenrecord. Na 45 minuten voetballen koesteren de Amsterdammers een 5-1-voorsprong. Slechts een keer eerder in dit seizoen werd een eerste helft afgesloten met zes treffers. De ruststand van sc Heerenveen - FC Groningen was op 9 december 2007 4-2. Ondanks de goede start verslaat Ajax de Spartanen ‘slechts’ met 6-2.