Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Guus Uhlenbeek.

Maandag 7 januari

Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst is genomineerd voor de Zilveren Camera, de prestigieuze prijs voor beroepsfotografen. Van de Vuurst vernam het nieuws maandag per e-mail.

,,Ik ben hartstikke blij, een nominatie is echt een grote eer. Ik heb twaalf foto’s ingestuurd, maar heb geen idee welke foto ze eruit hebben gehaald. Misschien die van Huntelaar die na die 1-8 bij De Graafschap op de plastic borden achter het doel slaat. Maar het zou ook die van Henk ten Cate in de cel van Nelson Mandela kunnen zijn, of die van die paar spelers op de PC Hooftstraat.”

Op vrijdag 11 januari krijgt hij te horen welke foto tot de favorieten van de jury behoort. Vanaf die dag zijn alle genomineerde foto’s voor iedereen te zien op de website van de Zilveren Camera (www.zilverencamera.nl). Op 20 januari ten slotte wordt de uitslag bekendgemaakt, tijdens een bijeenkomst in het Fotomuseum in Den Haag.

Internazionale verliest de finale van het Mohammed bin Rashid International Football Championship van Porto Alegre. De Italianen worden met 2-1 verslagen. Daarmee grijpen onder meer de oud-Ajacieden Maxwell, Zlatan Ibrahimovic en Cristian Chivu naast de kostbare hoofdprijs. Ajax besluit het toernooi op de vierde plaats. De Amsterdammers gaan met tien man (na rood voor Hedwiges Maduro) onderuit tegen VfB Stuttgart. Ajax besluit het toernooi met een 1-0 nederlaag.

Zondag 6 januari

Rafael van der Vaart laat weten dat hij zijn contract bij Hamburger SV waarschijnlijk niet tussentijds zal verlengen. De aanvoerder, smaakmaker en publiekslieveling is gestreeld door de interesse uit onder meer de Italiaanse Serie A (Juventus) en de Spaanse Primera Division (Valencia). Het contract van Van der Vaart bij HSV loopt overigens ‘gewoon’ nog 2,5 jaar door.

Henk ten Cate in de cel op Robbeneiland waar ooit Nelson Mandela decennia lang gevangen zat. Henk ten Cate in de cel op Robbeneiland waar ooit Nelson Mandela decennia lang gevangen zat.

Zaterdag 5 januari

Ajax 1 verliest zijn openingswedstrijd op het Mohammed bin Rashid-toernooi in Dubai van Inter Milan. De Amsterdammers geven de Italiaanse kampioen uitstekend partij en besluiten de reguliere speeltijd met een gelijke stand: 2-2. In de noodzakelijk geworden penaltyreeks delven de Amsterdammers uiteindelijk het onderspit. In de strijd om de derde en vierde plaats treffen de Ajacieden over twee dagen de Duitse kampioen VfB Stuttgart. Tegen de Italianen maken maar liefst drie Ajacieden hun rentree. Aanvoerder Edgar Davids en aanvaller Leonardo keren terug van een blessure. Kenneth Perez keerde terug bij Ajax, na een kort verblijf bij PSV. De Deen zet zijn terugkeer extra luister bij met een fantastisch doelpunt.

Transfernieuws vanuit de zaterdagtak van Ajax. Guus Uhlenbeek trainde al drie maanden mee met de zaterdagamateurs van Ajax, die uitkomen in de hoofdklasse. In de tweede seizoenshelft kan trainer Constantijn Schouten ook in wedstrijdverband een beroep doen op de diensten van de 37-jarige verdediger en oud-prof.

Uhlenbeek, die op zijn vijftiende begon in de jeugdopleiding, speelde in het seizoen 1990-1991 twee officiële duels in het eerste elftal van Ajax. Nadat hij een seizoen later niet meer aan spelen toe kwam, verruilde hij Ajax voor de toenmalige eredivisionist Cambuur Leeuwarden. Na een seizoen bij TOP Oss belandde de oud-Ajacied bij Ipswich Town. Vervolgens hulde Uhlenbeek zich onder meer ook in de tenues van Fulham, Walsall, Bradford City, Chesterfield, Wycombe Wanderers en Halifax Town.

,,Een speler als Guus wenst iedere trainer zich wel’’, vertelt trainer Schouten. ,,Uhlenbeek is 37 jaar, maar hij heeft een prima loopvermogen en verkeert in een prima conditie. Dat hij drie maanden bij zijn oude club meetraint, zegt al wat over zijn beleving. Vooral voor de jonge jongens is het mooi om met zo’n ervaren speler te voetballen. Dat werkt extra motiverend.’’

Het blijft Valencia en Ronald Koeman tegenzitten. De geplaagde Spaanse formatie komt dit seizoen op zijn zachtst gezegd moeizaam tot een overwinning. In Valencia ziet Koeman zijn ploeg slechts gelijkspelen (0-0) tegen de nummer laatst Levante.

Edwin van der Sar keert bij Manchester United terug onder de lat na een liesblessure. De Mancunians plaatsen zich met de betrouwbare oud-Ajacied op doel voor de vierde ronde van het Engelse FA Cup-toernooi. De mannen uit Manchester slachtofferen Aston Villa: 2-0. Van der Sar staat dus geen tegentreffers toe.