Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor twee jarige Ajacieden.

Dinsdag 25 maart:

Gerald Vanenburg vertrekt aan het einde van het seizoen bij FC Eindhoven. Dat maakt de oud-Ajacied zelf bekend. Club en trainer gaan daarmee al na een half jaar uit elkaar. De tweede club uit de lichtstad bezet de voorlaatste plaats in de Jupiler League.

Maandag 24 maart:

Twee dagen na het verjaardagfeest van Stefan Pettersson viert nog een bekende oud-Ajacied zijn geboortedag. Ruud Krol wordt 59 jaar. De oud-international was in zijn periode als Ajacied een van de steunpilaren in de ploeg van trainer Rinus Michels. De Amsterdammer had een koninklijk aandeel in de successen die Ajax begin jaren zeventig vierde.

Zondag 23 maart:

Ajax verliest met 2-1 van FC Twente en doet daarmee slechte zaken in de strijd om het kampioenschap. De ploeg van trainer Adrie Koster kan de titel eigenlijk wel vergeten. Met nog vier wedstrijden te spelen, is de achterstand op koploper PSV weer opgelopen tot zeven punten.

Siem de Jong moet zich geblesseerd afmelden bij Jong Oranje-coach Foppe de Haan. De middenvelder heeft een liesblessure overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. Het ‘kleine’ Oranje speelt woensdag een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Estland.

Valencia wint verrassend met 3-2 van Real Madrid. Niet alleen Valencia-coach Ronald Koeman is na de wedstrijd een tevreden man. Ook FC Barcelona-trainer Frank Rijkaard kan tevreden zijn over de uitslag. De Catalaanse grootmacht wint zelf van Valladolid en verkleint daarmee de achterstand op de ‘Koninklijke’ tot vier punten.

Zaterdag 22 maart:
Stefan Pettersson viert zijn 45ste verjaardag. De publiekslieveling uit Zweden speelde tussen 1988 en 1994 197 officiële wedstrijden als Ajacied. Pettersson scoorde exact honderd treffers in actieve periode als Ajacied

Vrijdag 21 maart:

De toekomstige Ajax-coach Marco van Basten geeft een bijzondere persconferentie. De bondscoach beantwoordt de vragen van een heus ‘persleger’ van piepjonge vragenstellers. Het blijkt om een kinderpersconferentie van de KNVB te gaan. De jonkies vuren een heus spervuur van originele vragen op Van Basten af. Ook assistent-bondscoach John van ’t Schip krijgt de nodige pittige en moeilijke vragen voor de kiezen. Van ’t Schip neemt volgend seizoen eveneens plaats in de dug-out van Ajax. Het resultaat van de kinderpersconferentie is te zien op www.knvb.nl.

Donderdag 20 maart:

Ronald de Boer zet een punt achter een mooie en lange voetballoopbaan. De 37-jarige oud-Ajacied heeft zijn contract bij Al-Shamal in Qatar ingeleverd. De Boer is net hersteld van een operatie aan zijn nek. De middenvelder is weliswaar volledig hersteld, toch speelde de angst om weer geblesseerd te raken een rol in zijn besluit om te stoppen.
De Boer doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde 306 officiële wedstrijden in Ajax 1. De twee absolute hoogtepunten in zijn Ajax-periode werden beide gerealiseerd in 1995. In dat jaar was De Boer basisspeler in de ploeg die zowel de Champions League als de Wereldbeker voor clubteams won. Daarnaast had Ronald de Boer een mooie bijdrage in vijf landskampioenschappen. Na zijn vertrek uit Amsterdam verdedigde de 67-voudig international de clubeer van FC Barcelona en Glasgow Rangers.