Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Edwin van der Sar die dichtbij een nieuw record is.


Zondag 18 januari
Valencia laat punten liggen in de strijd om de bovenste plaatsen in de Primera Division. Met Hedwiges Maduro in de basis verliezen Los Chés van Athletic de Bilbao. Pas diep in blessuretijd moet het team van Maduro buigen als Bilbao een strafschop benut: 3-2. Valencia staat op een vierde stek in de competitie.
Met grote moeite worstelt Real Madrid zich langs hekkensluiter Osasuna. Met Wesley Sneijder in de basis winnen de Madrilenen uiteindelijk met 3-1. Sneijder wordt in de rust vervangen door een andere oud-Ajacied: Rafael van der Vaart. Ook Klaas Jan Huntelaar maakt na de pauze minuten in Estadio Bernabeu, maar de aanvaller vindt het net niet.
Zaterdag 17 januari
Edwin van der Sar is bij Manchester United bezig aan een opmerkelijke reeks. De doelman heeft inmiddels al 942 minuten geen tegendoelpunt geïncasseerd in de Premier League. Weet Van der Sar dit nog 83 minuten vol te houden, dan breekt hij het record van Petr Cech. In het seizoen 2004-2005 hield de Chelsea-doelman liefst 1025 minuten zijn doel schoon.
Vrijdag 16 januari
Het seizoen lijkt erop te zitten voor HFC Haarlem-doelman Marco van Duin. In het duel met Cambuur Leeuwarden wordt de goalie, die de jeugdopleiding van Ajax doorliep, geraakt aan het hoofd. Van Duin loopt daardoor een hersenkneuzing en een scheurtje in het bot tussen jukbeen en schedel op. In dezelfde wedstrijd maakt Renaldo Jongebloet zijn debuut. De spits is door HFC Haarlem voor de rest van het lopende seizoen gehuurd van Ajax. Jongebloet kwomt een kwartier voor het einde in het veld, maar kan niet voorkomen dat de Haarlemmers met 0-1 verliezen.
Nigel de Jong is voorpaginanieuws in Engeland en Duitsland. De middenvelder van HSV maakte woensdag voor het eerst sinds oktober weer speelminuten - tijdens een oefenduel met 1899 Hoffenheim, ondertussen schrijven de tabloids over een transfer van de voormalige Ajax-speler naar Manchester City. Met de overgang van de international zou dertien miljoen euro gemoeid zijn.
Donderdag 15 januari
Quincy Owusu-Abeyie is op proef bij Tottenham Hotspur. De 22-jarige vleugelaanvaller staat onder contract bij Spartak Moskou, maar hoopt weer in Engeland aan de slag te kunnen. Eerder dit seizoen speelde de ex-Ajacied enkele wedstrijden op huurbasis bij Birmingham City op het tweede Engelse profniveau.
Tom De Mul wordt door RC Genk tot het einde van het seizoen gehuurd van Sevilla. De Mul debuteerde in het seizoen 2003-2004 voor Ajax in het profvoetbal. De aanvaller, die ook op huurbasis voor Vitesse speelde, verhuisde in 2007 naar Sevilla. Daar speelde hij slechts negen competitieduels, waarvan vijf als invaller. Het zal voor het eerst zijn dat De Mul op het hoogste niveau voor een Belgische club uitkomt.
Woensdag 14 januari
AZ kan enkele maanden niet beschikken over Niklas Moisander. De Fin, die in het verleden in de jeugdopleiding van Ajax speelde, is geopereerd aan zijn knie en staat daardoor naar verwachting acht weken buitenspel.
Maandag 12 januari
Cristiano Ronaldo is uitgeroepen tot FIFA-wereldvoetballer van het jaar. De ploeggenoot van Edwin van der Sar bij Manchester United bleef andere toppers zoals Kaká en Fernando Torres voor. Sylvie van der Vaart, vrouw van Rafael van der Vaart, verzorgde de presentatie tijdens de uitreiking.
Oud-Ajacied Olaf Lindenbergh heeft een carrière-move gemaakt. De middenvelder van weleer is zaalvoetbalinternational geworden. Zijn debuut is deze avond tegen Spanje. Qua resultaat is het geen succes. Nederland verliest met 2-6 en ook woensdag gaat een oefenduel tegen de vice-wereldkampioen verloren, 1-5.