Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Ryan Babel en Leo Beenhakker.

Maandag 15 oktober
Vurnon Anita doet niet mee met Oranje voor spelers tot 19 jaar aan het EK-kwalificatietoernooi in Georgië. De Ajacied heeft zich afgemeld bij bondscoach Wim van Zwam met een heupblessure. Oranje speelt van 18 tot en met 23 oktober in Georgië tegen het gastland, Letland en Noorwegen. De overgebleven Ajacieden in de selectie zijn Siem de Jong, Daley Blind en Christian Supusepa.

Zondag 14 oktober
De Oranje-selectie voor het EK-kwalificatieduel met Slovenië is teruggebracht tot achttien man. Khalid Boulahrouz en Boy Waterman zaten zaterdag al op de tribune en hoeven nu niet meer bij de groep te blijven. Hedwiges Maduro, tegen de Roemenen ook op tribune, blijft wel bij de selectie. Urby Emanuelson, John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Klaas Jan Huntelaar zijn de andere Ajacieden in het team van bondscoach Marco van Basten. Huntelaar maakt een goede kans om woensdag tegen de Slovenen in de basis te starten omdat zijn directe concurrenten Ruud van Nistelrooy (geschorst) en Dirk Kuyt (geblesseerd) verstek moeten laten gaan.

Zaterdag 13 oktober
Het Nederlands elftal verliest de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Roemenië met 1-0. Bij Oranje staan Ajacieden Maarten Stekelenburg en John Heitinga in de basis. Oud-Ajacied Ryan Babel verliest zijn basisplaats aan Arjen Robben. Dit omdat hij zich voor de tweede keer heeft verslapen. Babel valt in de tweede helft nog wel in, maar kan niet verhelpen dat de drie punten verloren gaan.

Leo Beenhakker kan wel terugblikken op een mooi kwalificatieweekeinde. De trainer pakt met Polen drie punten tegen Kazachstan. De ploeg van Don Leo staat bovenaan in poule A met 24 punten uit twaalf wedstrijden.

Donderdag 11 oktober
Twee dagen voor het échte treffen tussen Roemenië en Nederland spelen ex-internationals van beide landen in Cluj een benefietwedstrijd tegen elkaar. Oranje, met onder andere Frank en Ronald de Boer, houdt in doelpuntrijk duel stand tegen de thuisploeg: 5-5.

Ajax had in de finale van de Europa Cup I in 1971 niet tegen Panathinaikos, maar tegen Rode Ster Belgrado moeten spelen. De Grieken zouden Rode Ster hebben omgekocht in de halve finale. Dat vertelt de vrouw van de toenmalige Griekse president Georgios Papadopoulos in de Servische krant Politika. Rode Ster won de eerste wedstrijd tegen Panathinaikos met 4-1, maar ging in de return verrassend met 0-3 ten onder. Nu is dus duidelijk waarom. Voor Ajax maakt het allemaal niet uit. De finale werd niet verkocht en de Amsterdammers wonnen met 2-0.

Teleurstelling voor Edwin van der Sar. De doelman is onvoldoende hersteld van een voetblessure en moet de twee EK-kwalificatieduels van Oranje tegen Roemenië en Slovenië laten schieten. Maarten Stekelenburg, die zich vanwege privé-omstandigheden pas later meldde bij Oranje, lijkt de aangewezen man om recordinternational Van der Sar te vervangen.

Kiki Musampa heeft nog steeds geen club. De voormalig middenvelder van Ajax liep stage bij het Engelse Sunderland, maar heeft geen contract kunnen afdwingen bij trainer Roy Keane.

De naam Rafael van der Vaart wordt ongetwijfeld het vaakst genoemd in Des Ajax’. Er gaat geen weekeinde voorbij of de aanvallende middenvelder heeft wel weer gescoord voor HSV. Heel vreemd is het dan ook niet dat de club de voormalig Ajacied langer aan zich wil binden. De huidige nummer vier van de Bundesliga is bezig een bod voor te bereiden.

Woensdag 10 oktober
Terwijl het grote Oranje zich voorbereidt op de EK-kwalificatieduels met Roemenië en Slovenië, oefent Oranje voor spelers tot 17 jaar in Nieuwegein tegen Griekenland. Oranje wint het duel dankzij een treffer van Geoffrey Castillion, speler van Ajax B1. De wedstrijd geldt als voorbereiding op de kwalificatie voor het EK.

Internazionale is boos. En daar heeft de Italiaanse landskampioen een goede reden voor. Hun topspits Zlatan Ibrahimovic is namelijk niet terug te vinden op de shortlist van de verkiezing FIFA Speler van het Jaar. ,,Dit is absurd en ondenkbaar”, zegt algemeen directeur Ernesto Paolillo. ,,Zo'n exceptioneel, fantastisch en monsterlijk talent buitensluiten, is te gek voor woorden. Dit beschadigt de voetbalsport.” Ook over de afwezigheid op de lijst van Totti is Internazionale niet te spreken.

Piet Schrijvers is door SA Trencin aangesteld als keeperstrainer. Daar wordt de Beer van de Meer herenigd met zijn oude Ajax-ploeggenoot Tscheu La Ling, die hoofdtrainer is van de Slowaakse club.