Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor transferperikelen bij vele oud-Ajacieden, onder wie Quincy Owusu-Abeyie en Jason Culina.


Zondag 11 januari
Klaas Jan Huntelaar moet het deze speelronde bij Real Madrid doen met zeventien minuten speeltijd. Hij vervangt in de uitwedstrijd bij Real Mallorca levende legende Raul die zijn 500ste competitiewedstrijd voor Real speelt. Ook Rafael van der Vaart moet genoegen nemen met een invalbeurt bij het met 0-3 winnende Madrid.
Clarence Seedorf heeft een basisplaats bij AC Milan, dat huurling David Beckham eveneens in de startende elf heeft en met 2-2 gelijkspeelt bij AS Roma.
Zaterdag 10 januari
Hedwiges Maduro speelt ruim een half uur mee bij Valencia dat gelijkspeelt tegen Villarreal, 3-3. Hij vervangt in het Estadio Mestella Manuel Fernandes. Ook oud-Ajacied Julien Escudé moet het bij Sevilla doen met een invalbeurt. Hij mag in de slotminuut nog invallen en ziet Sevilla met 1-3 winnen bij Deportivo la Coruña. Tom de Mul, die in de Belgische pers laat doorschemeren wel oren te hebben naar een nieuwe club in België, komt helemaal niet in actie.
Zlatan Ibrahimovic voorkomt een blamage voor Internazionale door in de thuiswedstrijd tegen Cagliari de gelijkmaker binnen te tikken, 1-1. Ook Maxwell en Cristian Chivu spelen in het blauwzwart van de Milanese club.
Donderdag 8 januari
Na tien jaar in Nederland keert Jason Culina terug naar zijn geboorteland Australië. De middenvelder verruilt PSV aan het einde van het seizoen voor Gold Coast United. In het seizoen 1999-2000 wordt Culina als tiener door Ajax gecontracteerd. Uiteindelijk komt de Australiër tot drie competitiewedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht. Met Jong Ajax maakt Culina in 2001-2002 furore in het nationale bekertoernooi. Het talentenelftal schopt het zelfs tot de halve finale van de KNVB Beker door onder meer de eerste elftallen van FC Twente, Stormvogels/ Telstar en De Graafschap uit te schakelen. In de halve eindstrijd blijkt FC Utrecht na strafschoppen net te sterk.
Tijdens het Noordhollands Dagblad Sportgala krijgen Frank en Ronald de Boer de Topsportprijs, een eerbetoon voor een oeuvre. Omdat Ronald nog in Qatar verblijft, neemt vader Cees de honneurs van de oudste van de tweeling waar. Frank, trainer van Ajax A1, is wel aanwezig in Egmond waar de Noord-Hollandse sporters van het jaar 2008 worden verkozen. Vader en zoon krijgen de prijs uit handen van basketbalcoach Ton Boot.
Dinsdag 6 januari
Het Engelse avontuur van Quincy Owusu-Abeyie zit erop. Birmingham City, uitkomend op het tweede profniveau in Engeland, wenst de 22-jarige vleugelspeler niet langer te huren van Spartak Moskou. Desondanks kwam de voormalige speler van de Ajax-jeugdopleiding tot negentien optredens in het tricot van The Blues. Daarin scoorde Owusu-Abeyie twee keer.
Een baaldag voor John Heitinga en zijn Atletico Madrid in het Spaanse bekertoernooi. De Madrilenen verliezen niet alleen in eigen huis van FC Barcelona met 3-1 maar raken ook Heitinga kwijt met een rode kaart. De verdediger vloert in de 57ste minuut de doorgebroken Lionel Messi. De Argentijn, die uiteindelijk alle treffers van de gasten maakt, scoort vervolgens uit de toegekende strafschop. Donderdag 15 januari is de return in Camp Nou.
Maandag 5 januari
Martijn Reuser blijft langer bij NAC Breda. De Amsterdammer zag de Brabanders de optie in zijn contract lichten waardoor hij tot 2010 verbonden is aan NAC Breda. Momenteel is de oud-Ajacied herstellende van een schouderblessure.
Kevin Bobson heeft van Red Bull Salzburg toestemming gekregen een andere club te zoeken. De voormalig Ajacied staat sinds afgelopen zomer onder contract bij de Oostenrijkse topclub waar Co Adriaanse trainer is, maar wenst wegens trieste familieomstandigheden en een gebrek aan speeltijd terug naar Nederland te keren.