Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor de statistieken over 2008 waarin Ajax het uitstekend heeft gedaan.


Zondag 28 december
Nu de laatste duels van 2008 zijn gespeeld, is het tijd voor de statistici om de definitieve cijfers over het kalenderjaar 2008 te berekenen. Daaruit blijkt dat Ajax de meeste eredivisiezeges heeft behaald, namelijk 23. Ook in het aantal gewonnen thuiswedstrijden staan de Amsterdammers op de eerste plaats. Van de zeventien duels in de ArenA won Ajax er vijftien. Bovendien was Ajax op eigen veld het productiefste met 54 doelpunten. In totaal maakte Ajax in 2008 89 eredivisiedoelpunten, zeven meer dan nummer twee in dit lijstje, sc Heerenveen.
Klaas Jan Huntelaar, die vandaag op emotionele wijze afscheid nam van zijn Ajax, is over dit kalenderjaar de productiefste voetballer. Hij blijft AZ-speler Mounir El Hamdaoui voor. In zijn 27 Eredivisieduels scoort hij 24 keer. Ook Luis Suarez staat hoog genoteerd op de topscorerslijst 2008. Met 17 goals in 32 duels staat de Uruguyaanse aanvaller op de zevende stek.
Of Klaas Jan Huntelaar voor Real Madrid in de Champions League mag spelen, blijft nog even ongewis. De Koninklijke contracteerde onlangs naast Huntelaar met Diarra nog een speler die al in de UEFA Cup heeft gespeeld. Het reglement zegt dat slechts één speler die al UEFA Cup heeft gespeeld, mag 'overstappen' naar het toernooi om de Champions League.
In Engeland doet Ryan Babel van zich spreken. De oud-Ajacied staat in de basis bij Liverpool tegen Newcastle United en weet te scoren. Het wordt liefst 1-5. Babel maakt de derde treffer voor The Reds. Met 45 punten uit twintig wedstrijden sluit Liverpool het jaar 2008 af als koploper in de Premier League.
Zaterdag 27 december
Nadat Erik Heijblok vorige week nog lijdzaam moest toezien dat De Graafschap tegen zijn oude ploeg Ajax dik klop kreeg (0-6), redt de Noord-Hollander deze avond een punt voor de Superboeren bij Heracles. Het blijft 0-0, mede dankzij zijn uitstekende spel.
Maandag 22 december
De KNVB maakt bekend dat de competitie 2009-2010 al op 31 juli 2009 begint, dit omdat de instroom van de Nederlandse club in de Europese toernooien ook al in juli begint. Er is wel gekozen voor een lange winterperiode zonder voetbal. De laatste speeldag van 2009 is zondag 27 december. De competitie wordt pas weer hervat op 23 januari. Dat wordt zelfs een week later als de play-offs om Europees voetbal voor het seizoen 2009-2010 alsnog worden afgeschoten. De KNVB neemt daarover in samenspraak met de eredivisieclubs in mei volgend jaar een besluit. De FIFA heeft als eis gesteld dat de competitie uiterlijk op 16 mei 2010 moet zijn afgelopen. Dit in verband met de wereldtitelstrijd in de zomer in Zuid-Afrika.