Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor een nieuw record voor Edwin van der Sar en het debuut van Nigel de Jong.


Zondag 1 februari
Real Madrid kent weinig problemen met laagvlieger Numancia. Met Wesley Sneijder in de basis wordt er met 0-2 gewonnen. Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart bekijken het duel vanaf de bank. De achterstand van de Koninklijke op koploper FC Barcelona, dat eveneens wint, bedraagt twaalf punten.
John Heitinga speelt de volle negentig minuten mee met Atletico Madrid. In eigen huis verliezen de Madrilenen met 1-2 van Real Valladolid waardoor de plaatsen die recht geven op een plek in de Champions League langzaam maar zeker uitzicht raken.
Een droomdebuut voor Milano Koenders bij NEC. De speler die de Ajax-jeugdopleiding doorliep, maakt tegen Feyenoord diep in blessuretijd de winnende treffer: 1-0.
Zaterdag 31 januari
Edwin van der Sar heeft er een bijzonder record bij. De Nederlandse doelman van Manchester United is sinds zaterdag de keeper met het hoogste aantal minuten zonder tegendoelpunt in het Engelse betaald voetbal. De 38-jarige Van der Sar bereikte het record in de 73ste minuut van het duel met Everton. Met 1104 minuten zonder tegentreffer passeerde hij op de lijst Steve Death van Reading die het record sinds het seizoen 1978-1979 in handen had.
Een ongelukkig debuut voor Nigel de Jong bij Manchester City. The Citizens spelen tegen Stoke City een klein uur met een man meer, maar slagen er niet in de wedstrijd te winnen. Stoke wint uiteindelijk met 1-0. De Jong, onlangs voor twintig miljoen gekocht van HSV, wordt na de rust vervangen.
Vrijdag 30 januari
Jordy Brouwer komt in actie voor RKC Waalwijk. De spits, voormalig Ajax, wordt gehuurd van Liverpool en speelt een kwartier mee tegen Go Ahead Eagles. Aan de andere kant komt Marc Overmars in de 73ste minuut in het veld. Veel maakt het overigens niet uit. Het duel eindigt in 0-0.
Donderdag 29 januari
De Ajacieden Gregory van der Wiel, John Goossens, Vurnon Anita, Siem de Jong en Jeffrey Sarpong zijn opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands Beloftenteam. Dit team speelt op 11 februari in Oss een vriendschappelijk duel tegen Griekenland.
Daley Blind en Rodney Sneijder zijn opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor spelers tot negentien jaar dat op 11 februari oefent tegen de Belgische leeftijdsgenoten. Doelman Sergio Padt staat op de standby-lijst.
Voor het nationale team tot achttien jaar zijn zes Ajacieden opgeroepen: Ricardo van Rhijn, Roly Bonevacia, Geoffrey Castillion, Florian Jozefzoon, Lorenzo Ebicilio en Lorenzo Burnet. Zij zullen op 11 februari in Luxemburg oefenen tegen Luxemburg.
Woensdag 28 januari
Peter Boeve en FC Omniworld nemen per direct afscheid van elkaar. De trainer, oud-speler van Ajax, was bezig aan zijn tweede seizoen bij de club uit Almere.
Dinsdag 27 januari
Met een aantal van zes spelers brengt Ajax, met enige afstand, de meeste spelers in de strijd voor het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar. Dat team neemt deel aan het vriendschappelijke vierlandentoernooi in het Spaanse La Manga, dat van zondag 8 februari tot en met donderdag 12 februari wordt gespeeld. De drie oefentegenstanders zijn Noorwegen, Tsjechië en Turkije. De geselecteerde Ajacieden zijn: Cerilio Cijntje, Warner Hahn, Joeri de Kamps, Dico Koppers, Ruben Ligeon en Joël Veltman. Op de standby-lijst staat nog Ricardo Kip.