Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor de diverse nationale competitie die op hun einde lopen en de goal van Ryan Babel.

Zondag 10 mei
De officiƫle competitie 2008-2009 in de Eredivisie is ten einde. Ajax eindigt als derde en plaatst zich daarmee voor de play-offronde van de Europa League. De loting daarvoor is op 7 augustus; de wedstrijddata 20 en 27 augustus.
Voor een aantal Eredivisieteams volgen nog de play-offs voor de nummers zes tot en met negen en de nacompetitie tussen de nummer 16 en 17 en Eerstedivisieclubs voor twee plekken in de Eredivisie. Volendam keert na een seizoen weer terug naar de Jupiler League.
Luis Suarez eindigt op de tweede plaats op de topscorerlijst van de Eredivisie. Omdat hij tegen FC Twente een duel schorsing uitzit, kan hij niets meer veranderen aan zijn aantal van 22. Mounir El Hamdaoui slaagt daar in Alkmaar wel in. Hij maakt de openingstreffer tegen sc Heerenveen en mag zich met 23 goals de nieuwe seizoenstopscorer noemen. AZ wint met 3-1, maar El Hamdaoui scoort niet meer.
Voor de aftrap van Ajax - FC Twente wordt Luis Suarez uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar, gekozen door de Supportersvereniging Ajax. De technische staf heeft Gregory van der Wiel gekozen tot Talent van het Jaar.
Barcelona wordt (nog) geen kampioen. Een 3-1-voorsprong wordt in de slotfase van het duel tegen Villarreal verspeeld: 3-3. De voorsprong op Real Madrid bedraagt 8 punten met nog drie duels te spelen.

Zaterdag 9 mei
Met een ijzersterke Hedwiges Maduro aan de kant van Valencia en geen oud-Ajacieden in de basis van Real Madrid zorgden de Zuid-Spanjaarden voor een mokerslag aan het adres van de ploeg van Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Het werd 3-0, waardoor Barcelona zondag tegen Villarreal het kampioenschap binnen had kunnen halen. Van der Vaart kwam nog een half uur binnen de lijnen, Huntelaar kwam niet in actie.

Ruud Krol mist op doelsaldo het kampioenschap van Zuid-Afrika. Zijn club Orlando Pirates had wel evenveel punten als Supersport United, maar een minder doelsaldo. Ajax Cape Town eindigt de competitie als zevende met negen punten achterstand op de kampioen.

Ryan Babel scoort voor Liverpool tegen West Ham United en ziet zijn ploeg, die met 3-0 wint, aan het einde van de dag bovenaan de ranglijst staan. Maar Manchester United heeft nog twee duels tegoed om het aantal van 80 punten te overtreffen.

Vrijdag 8 mei
Op de Toekomst speelt kampioen Jong Ajax het benefietduel tegen Jong Liverpool. Maarten Stekelenburg staat op doel. Het duel brengt veertig duizend euro op voor Right to Play. Dankzij een goal van Danilo wint Ajax met 1-0.
Ajax maakt bekend dat de jaarlijkse Open Dag op donderdag 23 juli wordt gehouden. Een dag later gaat het LG Amsterdam Tournament van start. Twee deelnemers zijn al bekend: Ajax en Atletico Madrid.

Donderdag 7 mei
Ajax en Mercedes-Benz Nederland BV hebben een sponsorovereenkomst getekend voor vijf jaar. Vanaf komend seizoen rijden de Ajacieden rond in Mercedessen.

Woensdag 6 mei
Marco van Basten legt zijn functie per direct neer. In een overvolle perskamer licht de trainer zijn besluit toe. Voor zijn uitleg krijgt de oud-prof veel respect in de media en ook de Ajax-directie spreekt bij monde van directeur Rik van den Boog zijn respect uit over het besluit van de trainer. Kort en ongenuanceerd samengevat zegt Van Basten: 'Ajax verdient volgend seizoen beter.'