Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

(Oud-)Ajacieden spelen vaak hoofdrollen in de media. In de rubriek Des Ajax’ worden Ajax-duels en spraakmakende Ajacieden uit heden en verleden opnieuw voor het voetlicht gehaald. Dit keer aandacht voor onder meer Ajax Cape Town, Floris Thoolen en Tomás Galásek.

Donderdag 31 mei:

Henk ten Cate is genomineerd voor de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer in de Eredivisie van het voorbije seizoen. Louis van Gaal (trainer AZ), Ronald Koeman (PSV) en Fred Rutten (FC Twente) ontvingen ook een nominatie. De hoofdtrainers uit het betaald voetbal bepalen op 9 juni tijdens het internationale trainerscongres wie de Rinus Michels Award ontvangt. Op dezelfde dag wordt ook de beste jeugdopleiding van Nederland gekozen. De opleidingen van Ajax, Feyenoord en PSV zijn in de race voor deze eretitel. De jeugdopleiding van Ajax werd afgelopen seizoen nog uitgeroepen tot beste van Nederland. De Amsterdammers zijn dus titelhouder...

Ruud Krol en AJ Ajaccio gaan uit elkaar. Een verschil in inzicht over de werkwijze ligt aan de scheiding ten grondslag. Krol maakte afgelopen jaar de overstap van Ajax naar de Corsicaanse club. De voormalige recordinternational had nog een doorlopende verbintenis.

Jari Litmanen wordt binnenkort vereeuwigd in zijn geboorteplaats Lahti. De super-Ajacied begon zijn professionele carrière in 1987 bij FC Reipas Lahti. Vijf jaar later, op 23 augustus 1992, maakte Litmanen zijn debuut in het Ajax-shirt. Het bronzen beeld wordt het tweede Finse eerbetoon aan de inmiddels oud-Ajacied. Eerder al werd Litmanen uitgeroepen tot de beste Finse speler van de afgelopen vijftig jaar. Wanneer het beeld kan worden gemaakt en vervolgens wordt geplaatst, is nog niet bekend. Pas als de noodzakelijke vergunning rond is, kan geld worden ingezameld voor het beeld. De sculptuur gaat naar verwachting honderdduizend euro kosten.

Woensdag 30 mei:

Rob Alflen keert komend seizoen terug in het betaald voetbal. De Utrechter beleefde tussen 1991 en 1993 door aanhoudend blessureleed weinig gelukkige jaren als Ajacied. Alflen wordt assistent-trainer bij HFC Haarlem. De middenvelder van weleer wordt daarmee de rechterhand van aantredend Haarlem-trainer Jan Zoutman.

Dinsdag 29 mei:

Urby Emanuelson heeft een plekje verdiend in het Europese sterrenelftal. Voetbaljournalisten uit heel Europa stelden, middels een stemming, hun favoriete voetbalelftal samen. Stemmen werden uitgebracht op basis van de prestaties uit het afgelopen seizoen. Na eerder al een plekje te hebben verworven in het sterrenteam van de Nederlandse Eredivisie, krijgt de linksback ook meer dan genoeg stemmen voor de Europese elf.

Maandag 28 mei:

Op het Internationale Cor Groenewegen Toernooi in Uitgeest blijft Ajax Cape Town onder 19 jaar steken op een zevende plaats. Rode Ster Belgrado wint het Het tweedaagse toernooi.

Op Amsterdamse bodem, tijdens het Gestion Copa Amsterdamtoernooi, reikt de andere delegatie van Ajax Cape Town tot de halve finale. Werder Bremen blokkeert voor de Zuid-Afrikanen de weg richting finale. In de eindstrijd doet Ajax A1 wat de zusterclub eerder naliet. De ploeg van trainer Sonny Silooy mag zich winnaar noemen van het sterk bezette evenement. In de twee achterliggende jaren moest Ajax nog genoegen nemen met een tweede en een derde plek.

Zaterdag 26 mei:

Na Ajax Amsterdam heeft ook Ajax Cape Town de nationale beker gewonnen. De Urban Warriors zijn in de finale met 2-0 te sterk voor landskampioen Mamelodi Sundowns. Hans Vonk verdedigt het doel van Cape Town en Bryce Moon en Franklin Cale maken de doelpunten in het Absa Stadion in Durban.

Tomás Galásek verovert met 1. FC Nürnberg de Duitse beker. ‘Der Altmeister’ verslaat landskampioen VfB Stuttgart met 3-2. Galásek, die vorig jaar nog met Ajax de KNVB Beker won, speelt de hele wedstrijd.

Jong Oranje wint in het Olympisch Stadion de oefenwedstrijd tegen de Suriprofs met 2-0. Bij de ploeg van Foppe de Haan verdedigt Kenneth Vermeer het doel en valt Michael Timisela in de tweede helft in voor Robbert Schilder. Bij de Suriprofs doen Jong Ajacied Dionitio Liesdek en oud-Ajacied Nigel de Jong mee. Otman Bakkal en Eljero Elia scoren voor Jong Oranje.

Donderdag 24 mei:

Floris Thoolen, wedstrijdsecretaris en stadionspeaker van Ajax, wordt benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB. Namens alle Ajacieden: van harte gefeliciteerd met deze mooie onderscheiding.