Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor de Ajax Veteranen.

Maandag 14 april 2008

Cristiano Ronaldo loopt een paar puntjes uit op Klaas Jan Huntelaar in de strijd om de Gouden Schoen. De Portugees van Manchester United benut een strafschop tegen Arsenal en heeft daardoor nu acht punten voorsprong op Huntelaar, die zondag vanwege de tribunebrand in Groningen niet in actie kwam. The Hunter blijft tweede in het klassement.

In Groningen wordt er hard gewerkt aan de Euroborg. De tribunes van het stadion, waar een dag eerder vlak voor het duel met Ajax brand uitbrak, worden opgelapt voor woensdag als Ajax opnieuw op bezoek komt.

Hedwiges Maduro is op tijd fit voor de Spaanse bekerfinale. De middenvelder van Valencia is door Ronald Koeman in de selectie opgenomen voor de eindstrijd tegen Getafe. Maduro kwam vanwege een liesblessure sinds 30 maart niet meer in actie voor de ploeg, die het zo moeilijk heeft in de competitie.

Zondag 13 april 2008

Wesley Sneijder bewijst andermaal zijn waarde voor de Spaanse koploper Real Madrid. In het duel tegen laagvlieger Murcia neemt de middenvelder de enige treffer voor zijn rekening. Real is nog zes duels verwijderd van het einde van de competitie. De Madrilenen koesteren een voorsprong van negen punten op aartsrivaal FC Barcelona. Real speelde overigens lang met tien man. Na twintig minuten spelen ontving Miquel Torres rood voor een veel te harde overtreding.

Op de wedstrijddag zelf houdt Sneijder nog contact met zijn vroegere assistent-trainer Alfons Groenendijk. De oud-Ajacied is bezorgd over de ontwikkelingen in Groningen en de veiligheid van zijn voormalige ploeggenoten. In Madrid volgt hij de prestaties van PSV, in de thuiswedstrijd tegen FC Twente, op televisie. Tot opluchting van Sneijder laat PSV zijn eerste kans op de titel liggen. De Eindhovenaren komen thuis tegen FC Twente niet verder dan een gelijkspel.

Zaterdag 12 april

De Ajax Veteranen vieren een kampioensfeestje na een 1-2 zege op Kismet’82. De Amsterdammers zijn kampioen van de hoofdklasse voor veteranenploegen. ,,Het was geen goede wedstrijd’’, kijkt Ajacied Frans Schoofs kritisch terug op de kampioenswedstrijd tegen de voetbalbuurman. ,,Maar het resultaat mag er zijn.’’ Donald de Randamie en Toni de Sousa Cruz maakten de treffers voor de ploeg van trainer Jan Buskermolen en teammanager Jan van Eijden.

De fansite Ajaxusa.com is niet meer. De makers Jim McGough en Menno Pot zijn er mee gestopt. Dertien jaar geleden - toen Ajax zelf nog geen website had - begon Ajax USA als een faxservice. Belangrijk nieuws van Ajax werd doorgefaxt aan aangemelde belangstellenden. Later kwam er een nieuwsbriefsysteem en in januari 1996 begon McGough met een eerste webversie van Ajax USA. Vooral omdat er nog nergens een Engelstalige site was met nieuws over Ajax. Internet stond sowieso in Nederland nog in de kinderschoenen. Drie jaar later trad Menno Pot toe tot wat tot dan toe eigenlijk het werk was van McGough alleen en hij schreef de wedstrijdverslagen en nieuwsberichten. Dat er vraag naar was, bleek wel uit het aantal unieke bezoekers. Soms bezochten op een dag meer dan tienduizend unieke bezoekers de website. Ajax USA voldeed duidelijk aan een behoefte.

FOTO: PROSHOTS FOTO: PROSHOTS

Maar de tijden veranderden en het internet werd een gemeengoed. Meer en meer websites verschenen er over Ajax en ook in het Engels. Bovendien namen de levens van de makers een vlucht. De hoeveelheid tijd en energie die in de site gestoken kon worden verminderden en dat was een doorn in het punctuele oog van de makers. Dus besloten ze de stekker eruit te trekken. Aan de betrokkenen en de lezers stuurden ze het volgende bericht over de jarenlange berichtgeving: ‘We did this for Ajax. We did it ‘cos it was fun. We did it because we thought we were pretty damn’ good at what we did. And last but not least: we did it for you. If we ever gave you the feeling that you were part of something, an Ajax ‘family’ of some sort, we achieved our goal.’
Jaarlijks organiseerde McGough voor de buitenlandse Ajax-fans een reis naar Amsterdam. Met een rondleiding door Betondorp, een stadiontour, een wedstrijd van Jong Ajax en natuurlijk van Ajax 1. De liefde voor Ajax zat en zit diep. Maar de website; die wordt niet meer actueel gehouden.

Donderdag 10 april 2008:

Getafe slaagt er net niet in om Bayern München pootje te lichten in het UEFA Cuptoernooi. De ploeg van trainer Michael Laudrup sloot de eerste ontmoeting, in Beieren, af met een gelijkspel: 1-1. Een week later wordt het bij Getafe 3-3. Een knap resultaat, maar niet genoeg voor een plek in de halvefinale. Als verzachtende omstandigheid kunnen de Madrilenen aanvoeren dat ze al vroeg met een man minder verder moesten spelen.

Dinsdag 8 april 2008:

Ryan Babel beleeft een mooie avond op Anfield Road. Hij valt in de return van de kwartfinale van de Champions League tegen Arsenal een kwartier voor tijd in. Bij een 2-2 stand krijgt hij een penalty die wordt benut door Steven Gerrard. In de slotminuut tekent de voormalig Ajacied zelf voor de 4-2. In de halve finale spelen The Reds tegen Chelsea, dat te sterk was voor Fenerbahçe. Chelsea-veldtrainer Henk ten Cate zal ongetwijfeld adviseren een extra mannetje op Babel te zetten.

Willem van Hanegem laat zich in AD Sportwereld Pro lovend uit over Klaas Jan Huntelaar. ,,Mijn waardering voor dat ventje groeit en groeit’’, laat de ‘Kromme’ optekenen in zijn wekelijkse column. ,,Drie keer scoren en dan toch niet tevreden zijn omdat hij er meer had willen maken. Dat is nog eens karakter. Een heel goede eigenschap die wil en die drang. (…) Het sterke van Huntelaar is dat hij altijd en overal scoort. En dan niet alleen het vierde, vijfde of zesde doelpunt, maar vaak ook de eerste. Dat typeert een goede spits. (…) Het gekke is dat ik een paar weken geleden, voordat iedereen begon te praten over zijn honderdste doelpunt dat er zat aan te komen, niet eens wist dat hij er al zo veel gemaakt had. Je hebt spitsen die ineens een explosie hebben, maar bij hem gaat het eigenlijk allemaal heel geleidelijk. Dat is altijd zo bij hem geweest. Zo’n type spits, die er altijd wel eentje inprikt, is zeldzaam.