Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Studio Ajax, de zaterdagamateurs en de interlands.

Maandag 14 september:
Op de Toekomst speelt Jong Ajax tegen Jong FC Groningen. Het elftal van Pieter Huistra en Fred Grim heeft weinig moeite met de gasten uit Groningen. Al voor rust nemen de Amsterdammers een comfortabele voorsprong. Na doelpunten van Danilo, Jeffrey Sarpong en Thimothée Atouba staat het halverwege al 3-0. Na de rust komen er helaas geen treffers meer bij. De eerste competitiezege van Jong Ajax is daarmee in ieder geval een feit.

In de Amsterdam ArenA worden vier bijzondere letters, inclusief opvallende voetbal, aan de stadionmuur bevestigd. Het zijn de vier originele, maar gerestaureerde rode letters die decennia lang de gevel, of beter gezegd het dak van het oude Ajax-stadion de Meer sierden. De opvallende rode voetbal is het puntje op de j. Een stukje clubgeschiedenis is sinds maandag in ere hersteld. Het is toch al een bijzondere clubdag. Ook de Bobby Haarms Tribune op de Toekomst wordt onder handen genomen. De naam van de zittribune prijkt sinds maandag in sierlijke en verlichte letters bovenaan de tribune.

Zondag 13 september:
In de competitiewedstrijd tegen NAC Breda maakt Ajax een verpletterende indruk. De Amsterdammers winnen met 6-0 van het elftal van Robert Maaskant. Met goed positiespel, prima spelinzicht en uitstekende passes windt Ajax het publiek om zijn vinger. Dario Cvitanich scoort drie keer in dit duel. Marko Pantelic maakt zijn officiële Ajax-debuut.

Studio Ajax trapt af. Het gloednieuwe programma op AT5 is voor het eerst te zien vanuit de AEGON zaal in de Amsterdam ArenA. Direct na de wedstrijd tegen NAC Breda wordt er live uitgezonden vanuit de studio. Algemeen directeur Rik van den Boog, oud-Ajacied Robbert Schilder, voormalig Ajax-trainer Gerard van der Lem en Luis Suarez zijn de eerste gasten in Studio Ajax.

Voormalig Ajacied Johnny Heitinga maakt zijn debuut voor Everton. Heitinga vervangt de geblesseerde aanvoerder Phil Neville in de wedstrijd tegen Fulham. Bij een stand van 1-1 betreedt hij het veld. Zijn vreugde is van korte duur wanneer Fulham-speler Damien Duff de 2-1 maakt.

Zaterdag 12 september:
De zaterdagamateurs van Ajax kunnen de goede competitiestart geen vervolg geven. De ploeg van Constantijn Schouten verliest voor eigen publiek van Huizen: 1-2.

In de Bundesliga lijkt Louis van Gaal met Bayern München een goede weg ingeslagen. De Beierse formatie brengt de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund tot een meer dan geslaagd einde: 1-5.

Woensdag 9 september:
Het Nederlands elftal, met Ajacieden Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel in de basis, wint in en tegen Schotland met 0-2. Maarten Stekelenburg moet met een blessure toekijken.

Toby Alderweireld verliest met België de wedstrijd tegen Armenië. Met 2-1 gaan de Rode Duivels onderuit. Vorige week verloor België de kwalificatiewedstrijd tegen Spanje met ruime cijfers (5-0). De nederlagen dwongen interim-bondscoach Frank Vercauteren om zijn ontslag in te dienen.

Uruguay, met Luis Suarez en Bruno Silva in de basis, wint met 3-1 van Colombia. Luis Suarez opent de score in de zesde minuut. Uruguay kan nog een ticket bemachtigen voor het WK in 2010. Concurrent Argentinië, de selectie van bondscoach Diego Armando Maradona bezet de laatste play-offplek voor kwalificatie, is binnen bereik van de Uruguayanen.

Ook Dennis Rommedahl staat in de basis tegen Albanië. De Denen spelen gelijk (1-1). Denemarken bezet de eerste plaats met achttien punten uit acht wedstrijden.