Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor Hedwiges Maduro die zonder te spelen de Copa del Rey won, maar ook dik verloor in de competitie.

Zondag 20 april
Het Olympisch elftal, waarvoor Gregory van der Wiel en Siem de Jong misschien in actie komen, treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Nigeria, Verenigde Staten en Japan. Nederland werd zondagmiddag tijdens de loting in de Chinese hoofdstad Beijing ingedeeld in Groep B. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinale. Het Olympisch mannenvoetbaltoernooi gaat op donderdag 7 augustus van start, één dag voor de officiële openingsceremonie. De finale is op zaterdag 23 augustus in Beijing.

Aad de Mos kan zijn woorden geen gestalte geven in de wedstrijd zelf. Vitesse komt net na rust met 1-0 achter door een doelpunt van Lazovic, waardoor PSV zijn vierde landstitel op rij en de 21ste in totaal kan vieren. Voor Ajax, dat zelf met 5-1 wint van Heracles, resten voor de derde keer op rij de play-offs. Net als in de vorige editie gaat Ajax die als nummer twee in, wat als voordeel heeft dat er eerst uit gespeeld mag worden. Heerenveen is de tegenstander.

Oud-Ajacied Youssouf Hersi maakt beide treffers namens FC Twente tegen Willem II, waarbij de door Ajax verhuurde Kenneth Vermeer op doel staat en goed keept. Twente eindigt als vierde en speelt net als Ajax play-offs. Na afloop krijgt oud-Ajacied Sergio Zijler een afscheid van FC Twente. Hij speelt inmiddels al bij Willem II.

Rafael van der Vaart bezoekt samen met zijn vrouw de laatste competitiewedstrijd van Ajax. In de Champions Lounge ziet hij zijn vroegere collega's en vrienden met 5-1 winnen van Heracles. John Heitinga krijgt in deze wedstrijd opnieuw het hoogste cijfer, een 8, in de verkiezing tot Voetballer van het jaar van de Telegraaf. Rapporteur John van den Brom deelde dat cijfer uit. Dinsdag wordt de eindstand bekend gemaakt. In de strijd om de titel heeft Heitinga concurrentie van onder andere Gomes, Pranjic en Van Bronckhorst.

Het is zeer aannemelijk dat Klaas Jan Huntelaar door zijn ene treffer tegen Heracles op het podium van de Gouden Schoen-verkiezing komt. De Gouden Schoen zelf is buiten bereik want Ronaldo van Manchester United is niet meer door hem te achterhalen. Fabiano van Sevilla staat 3,5 punt achter hem en Torres van Liverpool 5,5.

Hedwiges Maduro beleeft samen met zijn trainer Ronald Koeman een zeer vervelende avond in de Spaanse Primera Division. Valencia verliest de uitwedstrijd met 5-1 van Athletic Bilbao en de degradatiezone is nog maar twee puntjes van Valencia af. Real Madrid lijkt al bijna kampioen. Na de 2-0-winst bij Santander is het gat met de nummer twee, Villarreal al tien punten. Er zijn nog vijf duels te spelen in Spanje.

Vrijdag 18 april
De speculaties over wie kampioen wordt, nemen een vlucht. Vitesse-trainer Aad de Mos - aanstaande zondag opponent van concurrent PSV - weet zeker dat Ajax kampioen wordt. Er wordt scherp en geconcentreerd getraind door de Arnhemmers en Aad de Mos denkt door zijn ervaring aan de Europese top zeker te weten dat PSV onder de druk zal bezwijken.

In Alkmaar maakt Louis van Gaal tóch bij AZ te blijven. De oud-Ajax trainer en technisch directeur sprak enkele weken eerder nog van een vertrek.

Woensdag 16 april
Twee oud-spelers van Ajax staan tegenover elkaar in de finale van de Copa del Rey, het bekertoernooi in Spanje. Ronald Koeman is coach van Valencia en Michael Laudrup heeft diezelfde functie bij Getafe. Koeman wint het een beetje Ajax-getinte duel met 3-1. De verhalen dat hij alsnog wordt ontslagen door Valencia worden dezelfde avond door de club op de eigen website tegengesproken. Het bestuur zegt nog vertrouwen te hebben in 'Sneeuwvlokje'. Hoewel Hedwiges Maduro wel bij de selectie zit, komt de oud-Ajacied niet in actie in het bekerduel.