Menu
Des Ajax'

Des Ajax'

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor wereldkampioen Edwin van der Sar en de 'jaartitel' voor Ajax.


Zondag 21 december
Met nog een competitieronde te spelen voor de winterstop mag Ajax zich kampioen van de Eredivisie over het kalenderjaar 2008 noemen. De Amsterdammers hebben in heel 2008 de meeste punten bij elkaar gevoetbald van alle clubs op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Van de 33 tot nu toe in 2008 gespeelde competitieduels sloten de Ajacieden er 22 af met een overwinning. Vijf wedstrijden eindigden onbeslist en zes gingen verloren. Met 71 punten is Ajax nu al onbereikbaar voor de naaste belager, NAC. De Bredanaars haalden tot nu toe vier punten minder. PSV completeert de topdrie.
Edwin van der Sar mag zich voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen noemen. Na het winnen van de Wereldbeker voor clubteams in 1995 met Ajax, herhaalt de doelman dit huzarenstukje met Manchester United. Halverwege de jaren negentig werd de strijd om de Intercontinental Cup nog beslist in één duel. Ajax was op 28 november 1995 na penalty’s te sterk voor het Braziliaanse Gremio. Eind 2008 werken alle continentale kampioenen een toernooi af in Yokohama. In de finale van het WK voor clubteams verslaat de Europees kampioen uit Manchester de Zuid-Amerikaanse kampioen Liga de Quito met 1-0. Van der Sar levert misschien wel zijn mooiste bijdrage aan de zege in de laatste minuut van de finale. De oud-Ajacied krijgt nog net een vingertop achter een levensgevaarlijke inzet van Alejandro Manso. Wayne Rooney tekent in de finale voor de enige treffer. ,,Het blijft iets aparts’’, laat Van der Sar optekenen in de Telegraaf. ,,Twee keer de Champions League winnen en twee keer de wereldbeker, dat maakt een cv wel compleet.’’
FC Barcelona mag zich winterkampioen van Spanje noemen. De blaugranas besluiten de eerste competitiehelft met een zege op Villarreal: 1-2. De voorsprong op de concurrentie is groot. Sevilla - de huidige nummer twee van Spanje - moet nu al tien punten goedmaken op FC Barcelona. John Heitinga en ‘zijn’ Atletico Madrid staan derde op elf punten achterstand. Valencia, de club van Hedwiges Maduro, staat vierde.
Dertien jaar na zijn wereldtitel met Ajax viert Edwin van der Sar (blauw, midden) opnieuw de winst van de wereldbeker. Met Manchester United verslaat Van der Sar het Chileense Liga de Quito met 1-0. Foto: PRO SHOTS Dertien jaar na zijn wereldtitel met Ajax viert Edwin van der Sar (blauw, midden) opnieuw de winst van de wereldbeker. Met Manchester United verslaat Van der Sar het Chileense Liga de Quito met 1-0. Foto: PRO SHOTS

Clarence Seedorf scoort voor AC Milan in de thuiswedstrijd tegen Udinese. De middenvelder neemt twee minuten voor rust de 4-1 voor zijn rekening. Na de thee nemen de roodzwarten gas terug en slaagt alleen Pato er nog in om te scoren. Internazionale is nog altijd de trotse koploper in de Serie A.
Fiorentina, de komende tegenstander van Ajax in het UEFA Cuptoernooi, wint met 1-0 van Sampdoria. De club uit Florence staat tien punten achter koploper Internazionale en staat vierde. Ajax en Fiorentina strijden vanaf half februari om een plek in de achtste finales van het toernooi om de UEFA Cup. Beide clubs treffen elkaar eerst, op 18 of 19 februari, op Italiaanse bodem. De returnwedstrijd Ajax - Fiorentina wordt gespeeld op 26 februari. Binnenkort op www.ajax.nl alle informatie over de kaartverkoop voor de belangrijke returnwedstrijd in de Amsterdam ArenA.
Zaterdag 20 december
Real Madrid boekt een kleine maar nuttige overwinning op naaste concurrent Valencia. In het eigen Bernabeu danken de Madrilenen de 1-0-overwinning aan een treffer van Gonzalo Higuain. De voorzet komt van Oranje-international Arjen Robben. Real Madrid besluit 2008 met een tegenvallende vijfde plek in de Primera Division.
Rafael van der Vaart gaat met een extra vervelend gevoel de winterstop in. De middenvelder loopt in de competitiewedstrijd tegen Valencia een verrekking op in de rechterhamstring op. Van der Vaart moet al na een uur spelen naar de kant. Het is nog niet bekend hoe lang de oud-Ajacied uit de roulatie is.
Danny Blind schudt de hand van Maarten Stekelenburg, die hoofd jeugdopleiding wordt bij Ajax Cape Town. Danny Blind schudt de hand van Maarten Stekelenburg, die hoofd jeugdopleiding wordt bij Ajax Cape Town.

Vrijdag 19 december
Tomás Galásek keert toch weer terug naar Duitsland. De 35-jarige Tsjech verruilt zijn club Banik Ostrava voor Borussia Mönchengladbach. In 2006 maakte de middenvelder nog de overstap van Ajax naar FC Nürnberg. Vanuit Nürnberg keerde Galásek later weer terug naar zijn vaderland.
Op de Toekomst wordt afscheid genomen van Maarten Stekelenburg. De jeugdtrainer gaat in januari in Zuid-Afrika aan de slag als hoofd jeugdopleiding van Ajax Cape Town. Ajax wenst Maarten veel geluk met zijn nieuwe functie!