Menu
Des Ajax’

Des Ajax’

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In de rubriek Des Ajax' wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer onder meer aandacht voor de interlands, nieuwe en verlengde contracten en afscheid van gastgezinnen.

Zaterdag 10 oktober:
Niet alleen bij Ajax, maar ook bij het nationale elftal van Uruguay is Luis Suarez trefzeker. Mede door een doelpunt van de Ajacied wint Uruguay bij Ecuador met 1-2. Uruguay bezet in de poule momenteel de vijfde plaats, die recht geeft op de play-offs. In die play-offs kan een ticket worden verdiend voor het WK. Woensdag staat alweer de groepstopper op het programma: Uruguay - Argentinië. Bij winst kan Uruguay de vierde plaats overnemen van Argentinië. De vierde plek geeft direct toegang tot het WK in Zuid-Afrika.

Ook Marko Pantelic weet te scoren in de kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. In Belgrado wint Servië overtuigend met 5-0. In de vijftigste minuut neemt Pantelic de tweede treffer voor zijn rekening. Ook zorgt hij voor twee assists. Dankzij deze zege heeft Servië zich geplaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar.

Denemarken, met Dennis Rommedahl in de basis, plaatst zich voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De Scandinavische topper tegen Zweden wint Denemarken in eigen huis met 1-0.

Koploper Kameroen wint met 3-0 van Togo. Ajacied Eyong Enoh betreedt het veld in de 77ste minuut. Kameroen is dichtbij het bemachtigen van een WK-ticket.

Kersverse aanvoerder en voormalig Ajacied Thomas Vermaelen loodst de Rode Duivels naar een 2-0-overwinning op Turkije. Jan Vertonghen staat in de basis. Toby Alderweireld komt niet in actie. Ondanks de uitschakeling voor het wereldkampioenschap, is het voor bondscoach Dick Advocaat een goede start bij de voetbalbond van de Zuiderburen.

Het Nederlands elftal weet niet te winnen bij Australië. Het oefenduel eindigt in een 0-0-gelijkspel. Maarten Stekelenburg speelt de hele wedstrijd. Demy de Zeeuw wordt zes minuten voor tijd gewisseld.

Vrijdag 9 oktober:
Jong Oranje, met Siem de Jong in de basis, wint met 1-0 van Jong Finland. Mitchell Donald en Vurnon Anita vallen in de tweede helft in. De eerste kwalificatiewedstrijd tegen de Finnen waren de Nederlandse Beloften in eigen huis met 2-0 te sterk. Ook in Finland weet het team van KNVB-coach Cor Pot drie punten binnen te halen.

Miralem Sulejmani komt met Jong Servië in actie tegen Jong Cyprus. De Serven komen in de eerste helft op een 1-0-voorsprong. Ondanks de vele kansen valt de tweede treffer een minuut voor het eindsignaal.

Het laatste oefenduel in aanloop naar het wereldkampioenschap in Nigeria speelt Nederland voor spelers onder 17 jaar gelijk tegen Zweden (4-4). Het team van KNVB-coach Albert Stuivenberg creëert veel kansen, maar geeft ze ook weg. Ajacieden Stan Berrevoets, Joël Veltman, Dico Koppers en Ouasim Bouy starten in de basis.

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar wint van Frankrijk met 4-2. Ajacieden Lorenzo Burnet, maker van de 3-0, en Geoffrey Castillion staan in het basiselftal. In de tweede helft betreden Ricardo van Rhijn en Florian Jozefzoon het veld.

Donderdag 8 oktober:
Vanavond neemt Ajax afscheid van twee gastgezinnen. Lydia van der Moot en Jan Fritz hebben onder andere Rachid Tiberkanine een aantal jaar in huis gehad. ,,Het was een verrijking van ons leven, vooral omdat we ook een andere cultuur hebben leren kennen’’, zegt Lydia van der Moot.
In soortgelijke woorden vertelt ook Riet Lutgens over de jongens die zij samen met Ab Hooijer in huis gehad heeft: onder andere Michael Krohn Dehli, John Quansah en Jusi Kujala. Met name met de laatste speler is er nog zeer vaak contact. De ouders ontmoeten elkaar nog met enige regelmaat in Finland of in Nederland.
De reden van het stoppen als gastouder is bij beide gezinnen vergelijkbaar: er is nu een tijd zonder gastkinderen aangebroken waarvan allen met volle teugen willen genieten. Ajax is hun zeer veel dank verschuldigd voor hun bijzondere inzet!

Woensdag 7 oktober:
Ajax heeft overeenstemming bereikt met Hyun Jun Suk. De Zuid-Koreaanse aanvaller tekent in Amsterdam een contract dat per 1 januari 2010 in gaat en loopt tot en met 30 juni 2011. In de overeenkomst heeft Ajax een eenzijdige optie opgenomen voor nog één seizoen, tot en met 30 juni 2012.

Dinsdag 6 oktober:
Edwin van der Sar maakt zijn rentree bij Manchester United. De doelman stond sinds begin augustus aan de kant vanwege een handblessure. Zijn terugkeer onder de lat is voorspoedig verlopen. De ex-Ajacied weet negentig minuten lang zijn doel schoon te houden.

Maandag 5 oktober:
Ajax en Kenneth Vermeer hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract dat liep tot en met 30 juni 2010. De nieuwe en verbeterde verbintenis met de keeper loopt tot en met 30 juni 2013 en gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2009.