Menu
Des Ajax': Rinus Michels

Des Ajax': Rinus Michels

Ajax en (oud-)Ajacieden spelen vaak de hoofdrol in de voetbalwereld. In Des Ajax’ wordt een overzicht gegeven van opvallende nieuwtjes omtrent Ajacieden uit heden en verleden. Deze keer aandacht voor niemand minder dan Rinus Michels.

Donderdag 13 september

Rinus Michels wordt door de Engelse krant The Times uitgeroepen tot de beste trainer na de Tweede Wereldoorlog. De uitvinder van het ‘totaalvoetbal’ laat in de verkiezing Sir Matt Busby en Ernst Happel achter zich. ,,Hij won met Ajax de Europa Cup 1, de Spaanse titel met Barcelona en het EK 1988 met Nederland”, schrijft The Times over de in 2005 overleden Amsterdammer. ,,Hij had ook het WK in 1974 moeten winnen. Je zou Wembley-prijzen willen betalen om zijn teams aan het werk te kunnen zien. Hij werd in 1999 door de FIFA uitgeroepen tot ‘coach van de eeuw’. Eindelijk eens een verstandige beslissing van de wereldvoetbalbond.”

Rinus Michels in het Olympisch Stadion. Rinus Michels in het Olympisch Stadion.

Woensdag 12 september

Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg besluiten woensdagavond een succesvolle trainingsweek met Oranje met een zege op Albanië. Na afloop staat er voor diverse internationals een privéjet klaar om terug te vliegen. Sneijder vliegt met een door Real Madrid gehuurd toestel, Van der Vaart keert terug naar Duitsland met een HSV-jet en de Nederlanders in Engelse dienst nemen plaats in een Premier League-toestel.

De Amsterdamse Rode Duivels Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen spelen in de EK-kwalificatie gelijk tegen Kazakstan: 2-2. Dennis Rommedahl en Kennedy Bakircioglu winnen met hun ploeg; Denemarken verslaat Liechtenstein met speels gemak: 4-0. Zweden wint onder andere dankzij een treffer van Marcus Rosenberg met 2-1 van Montenegro.

Cristian Chivu blesseert zich tijdens een oefenwedstrijd tegen Duitsland aan zijn schouder. In de 24ste minuut moet hij het veld verlaten. Waarschijnlijk is de voetballer van Inter drie weken uitgeschakeld. De Roemenen, die het ook zonder de geblesseerde Bogdan Lobont moeten stellen, verliezen met 3-1.

Dinsdag 11 september

Bogdan Lobont speelt woensdag niet mee in het vriendschappelijke duel van Roemenië tegen Duitsland. De keeper van de nationale ploeg blesseerde zich zaterdag aan zijn bovenbeenspier tegen Wit-Rusland. Door het wegvallen van de voormalige doelman van Ajax heeft bondscoach Victor Piturca de 31-jarige sluitpost Marius Popa van Politechnica Timisoara opgeroepen. Popa kwam nog nooit voor zijn vaderland in actie.

Bij AGOVV wordt een tribune vernoemd naar Klaas Jan Huntelaar. Op donderdagavond 27 september zal de Ajax-spits bij de opening aanwezig zijn. Huntelaar speelde in seizoen 2003-2004 voor de Apeldoornse ploeg en maakte in 35 competitiewedstrijden 26 doelpunten. ,,Huntelaar bracht de club in een sneller tempo dan zelfs de grootste optimisten hadden gehoopt onder de aandacht van het grote publiek", luidt een verklaring op de website van de club. ,,Hij maakte op indrukwekkende wijze duidelijk dat een bescheiden club een belangrijke rol kan spelen in een mooie loopbaan.''

Maandag 10 september
Trainer Peter van Vossen troeft zijn oude club Ajax af in het KNVB Bekertoernooi voor Beloften. De ploeg van Van Vossen, Jong FC Omniworld, is in Almere met 2-1 te sterk voor de equipe van Adrie Koster. Pikant detail: afgelopen seizoen liep de oud-international nog stage op de Toekomst. Na afloop wordt dan ook opvallend vaak de term ‘bedrijfsspionage’ gebezigd.