Menu
'Deze groep heeft leiding nodig'

'Deze groep heeft leiding nodig'

Voor het vijfde opeenvolgende jaar bereidt Frank de Boer zijn ploeg in de zomer voor op het nieuwe seizoen. Veel tijd heeft hij nu echter niet. In vier weken moet zijn ploeg er staan. Maar de eerste signalen in Oostenrijk zijn uitstekend. Ajax staat er goed voor.

In vier weken moet je topfitte voetballers afleveren. Dat is kort. Waarin schuilen de moeilijkheden?
,,Je kan niet zoals andere jaren voorzichtig opbouwen. Daarom hebben we ook gekozen voor zwaardere, Champions League-waardige tegenstanders in de oefenwedstrijden. Onze spelers moeten nu na vier weken 90 minuten kunnen spelen. We begrijpen dat ze dan nog niet helemaal op honderd procent zullen zitten, maar ze moeten er wel dicht tegenaan zitten.”

Hoe krijg je dat snel voor elkaar?
,,Door heel nauw samen te werken met de performance coaches, die continu meten hoe de jongens er voor staan. Want je hebt er niets aan als iemand straks vier weken is uitgeschakeld. Ook tijdens de training word ik wel eens terug geroepen. Dan heb ik nog een setje trainingsvormen in m’n hoofd, maar als de meetapparatuur laat zien dat er teveel jongens in het rood lopen dan laten we die laatste oefeningen eruit. Zo ga je met dat soort cijfers om. De cijfers zijn echter niet leidend, want het is niet zo dat als het even moeilijk wordt voor de spelers dat we de stekker eruit trekken. Bij topsport is de mentaliteit het belangrijkste. Soms zal je op het mentale vlak wat verder moeten gaan. Wie staat er, op het moment dat hij in het rood gaat, op en wie laat het lopen?”

Hoe kijk je terug op het trainingskamp tot nu toe? Wat waren voor jou mooie momenten?
,,Ik kijk er met een positief gevoel op terug. Het hotel is weer prima, de sfeer is goed. De omstandigheden zijn de laatste dagen door de warmte niet ideaal, maar ik denk dat we hier in Oostenrijk beter zitten dan in Nederland op dit moment. In een ideale situatie had het een graadje of 21 moeten zijn, maar we kunnen ook nu onze dingen doen. Wel moeten we goed rekening houden met de belasting van de spelers, maar dat komt wel goed.
,,De jonge jongens die voor het eerst mee zijn, kunnen direct goed meekomen en zijn leergierig. Dat is het belangrijkste voor ze. Dat Nemanja er direct staat, daar kan ik van genieten. Hij is fit en beresterk. Je hebt dat soort types nodig. Zij die af en toe een overtreding maken. Soms moet je je als speler laten gelden. Dat miste ik weleens op het trainingsveld. We hadden voorheen Enoh die dat ook wel deed. Dan weet iedereen dat ze alert moeten zijn als ze bij hem in de buurt zijn. Dan moeten ze andere posities innemen om niet bij hem in de buurt te komen. Gebeurt dat namelijk wel, dan weten ze dat ze pijn hebben. Dat zijn mooie aspecten van het voetbal.”

De Boer is tevreden over start Heitinga.
De Boer is tevreden over start Heitinga.

Is de balans in het team met je nieuwe aanwinsten goed?
,,Ja, je ziet aan John Heitinga dat hij z’n rol als een soort vader voor de jongens goed oppakt. Dat verwachtte ik ook van hem, maar ik heb het hem niet hoeven zeggen. Hij doet het vanaf de eerste seconde en dat heeft deze groep ook nodig. Ze hebben leiding nodig. Wij zijn niet altijd overal bij. Het is mooi dat we er een paar jongens bij hebben die een corrigerende maar meer nog een helpende hand bieden om de jongens wegwijs te maken in het leven als profvoetballer. Het is lekker dat je ook in het veld een verlengstuk hebt, dat hoort er gewoon bij. Dat is zo belangrijk. Jonge jongens zijn veel met zichzelf bezig en dan heb je oudere jongens nodig die het geheel in de gaten houden.”

Met het vertrek van Zivkovic en Sigthórsson heb je alleen Milik als echte spits. Hoe wil je die positie gaan invullen?
,,We gaan niet kopen om het kopen. Maar we zijn wel op zoek naar een spits. Het is alleen niet makkelijk. Stel dat Milik wegvalt, dan mis je een échte spits. Anwar kan er spelen, Davy kan dat, maar het is niet ideaal. Als er een speler is die echt een toegevoegde waarde heeft, dan gaan we hem halen. Anders gaan we het met deze groep doen.”

Wat gaat Ajax anders doen dan vorig jaar hoop je?
,,Ik wil dat het besef er is, dat we in de eindfase van een aanval met 3,5 persoon in de zestien meter moeten zijn. We moeten het geluk meer zoeken. Als je maar met 1,5 persoon daar bent, dan is de kans heel klein dat die bal een keer voor je voeten valt. Je zal het moeten afdwingen. Daarom zullen er momenten zijn dat we 'met een 10' spelen, omdat wij denken dat we daardoor automatisch dichter bij de zestien komen. Daarnaast willen we natuurlijk de beker winnen en kampioen worden. Het allerbelangrijkste is nu echter het halen van de CL.”

Hoe zie je die kansen?
,,Dat wordt nog heel lastig, want de Russische clubs zijn allang weer bezig. Wij hebben op het moment van de eerste wedstrijd pas vier weken voorbereiding gehad. Als je ziet welke teams in de voorrondes staan; daar heb je niet zomaar van gewonnen. Het zal een hels karwei worden. Dat we aan het begin van het seizoen de belangrijkste wedstrijden hebben, kan ook een voordeel zijn, maar ik heb toch liever dat je al zeker bent van de Champions League. Want dat is en blijft het mooiste podium.”

Zien we zaterdag de sterkste elf starten?
,,Ik laat in het ideale geval de elf starten over wie ik het meest tevreden ben deze week. Maar daar kan ik ook van afwijken, want aan Davy Klaassen zie je dat hij door de operatie aan zijn buikwand een flinke stap achteruit heeft gemaakt. Hij kan veel beter, dat weet hij ook. Misschien moet ik hem pas de tweede helft inzetten als de tegenstander vermoeider is. Je gaat aan dat soort details denken. Maar ik kan ook overwegen om hem juist te laten starten. Daar ben ik nog niet uit.”

Over Davy Klaassen gesproken. Binnenkort moet je een nieuwe aanvoerder aanwijzen. Hij staat hoog op het lijstje kandidaten. Ben je er al uit?
,,Ik heb wel een idee, maar de spelers moeten het eerst weten. Davy is een goede mogelijkheid. Hij is vorig jaar ook weleens aanvoerder geweest. Net als Joël Veltman. Maar ook Heitinga, Gudelj en Cillessen zouden het kunnen. Dan heb ik al vijf jongens uit wie ik kan kiezen. Uiteindelijk moet er een ranking komen van één tot vier. Dat zal binnenkort gebeuren.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst