Menu
Deze maand in de Ajax-historie

Deze maand in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze maand in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. In deze editie onder meer het magistrale doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië, de geboorte van Sjaak ‘Mister Ajax’ Swart en het trainersdebuut van Vic Buckingham.

1 juli 1982: Als eerste club in Nederland voert Ajax shirtsponsoring in. Met TDK wordt een driejarig contract afgesloten. Met ingang van seizoen 2008-2009 prijkt hoofdsponsor AEGON op het shirt.

1 juli 1985: Johan Cruijff treedt aan als ‘Ajax-trainer’. Omdat de maestro geen trainersdiploma’s heeft, draagt hij de titel technisch directeur. In 1987 krijgt hij van de KNVB het A-diploma overhandigd ‘wegens zijn kwaliteiten en diensten voor het Nederlands voetbal’. Hij haalt in zijn eerste seizoen Arnold Mühren naar Amsterdam. Later komen onder andere Jan Wouters en Danny Blind naar de Meer.

3 juli 1938: De latere Mister Ajax Sjaak Swart ziet het levenslicht in Amsterdam. Swart zou uitgroeien tot een belangrijk gezicht van Ajax. Hij debuteert op 16 september 1956 in de KNVB bekerwedstrijd tegen Stormvogels. De achttienjarige speler maakt een goede indruk. Zijn laatste wedstrijd speelt hij op 8 augustus 1973. Met een erewedstrijd tegen Tottenham Hotspur sluit hij zijn Ajax-loopbaan af. Swart speelt in totaal 463 officiële duels.

4 juli 1998: Voormalig Ajacied Dennis Bergkamp maakt een van zijn mooiste en belangrijkste doelpunten ooit in de kwartfinale van het WK in 1998 tegen Argentinië. Bij een stand van 1-1, in de 89e minuut, krijgt Bergkamp een lange bal voorgezet van Frank de Boer. Bergkamp neemt deze aan en schiet vanaf rechts over de Argentijnse doelman in de linkerbovenhoek. Dankzij dit prachtig doelpunt plaatst Nederland zich voor de halve finale van het WK.

Dennis Bergkamp als Ajacied. In 1993 verruilde hij Ajax voor Inter. Dennis Bergkamp als Ajacied. In 1993 verruilde hij Ajax voor Inter.

17 juli 1989: Ajax organiseert zijn eerste Open Dag. Op de Open Dag wordt het Telegraaf Vedettenteam met 4-0 verslagen.

19 juli 1982: Ajax oefent tegen Valthermond en wint met 23-2, de grootste overwinning ooit. Wim Kieft scoort zeven keer, het hoogste aantal goals dat een Ajacied in een wedstrijd maakte.

22 juli 1959: Vic Buckingham zit voor het eerst als hoofdtrainer op de bank bij Ajax 1. Ajax speelt vriendschappelijk tegen Vitesse ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nijmeegse Voetbalbond. Ajax verliest met 4-2. Buckingham is van 1959-1961 en van 1964-1965 hoofdtrainer van Ajax. Onder leiding van de Engelsman groeiden de Zaandijkse gebroeders Henk en Cees Groot uit tot belangrijke schakels in het elftal.

27 juli 1946: De Bordjesclub komt voor de eerste keer bijeen. Het gezelschap van leden die minimaal 25 jaar aan de club zijn verbonden ontmoet elkaar in het Minerva-paviljoen in Amsterdam.

27 juli 1993: Frank Rijkaard maakt bekend terug te keren naar Ajax. Hij speelt daarna twee seizoenen bij Ajax en wint onder andere de Champions League.

28 juli 1928: Het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt met een openingsceremonie officieel geopend.

31 juli 1999: Het Amsterdam Tournament ziet het levenslicht. ‘Gastheer’ Ajax speelt zijn eerste duel op dit nieuwe toernooi tegen Santos FC.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Heritage Collection

Vic Buckingham op de bank bij Ajax. Vic Buckingham op de bank bij Ajax.