Menu
Deze maand... 12 jaar geleden

Deze maand... 12 jaar geleden

Op 28 oktober 1998 krijgt Ajax bezoek van UDI’19. De amateurs uit Brabant nemen in het tweede ronde het bekertoernooi op tegen het Ajax van Morten Olsen. Iedereen hoopt op een tienklapper. De teller blijft uiteindelijk op negen steken. Ajax.nl gaat terug in de tijd.

Ingeklemd tussen de Champions League-duels met Olympiakos Pireaus en competitiewedstrijden tegen Cambuur en NEC treft Ajax eind oktober een vreemde eend in de bijt. Die ‘vreemde eend’ is UDI ’19. De koploper van de Hoofdklasse B neemt het in de tweede ronde van de KNVB beker op tegen regerend landskampioen en bekerhouder Ajax. Het is een loting die voor de amateurs uit Uden niet mooier had gekund. Een wedstrijd in de Amsterdam ArenA, tegen Ajax én live op televisie. Dat zijn ze in de Brabantse stad niet gewend.

Hoe anders is dat voor Ajax. Morten Olsen benut het bekerduel met de amateurs om spelers als Litmanen, Arveladze, Witschge, Tobiasen en Rudy rust te geven. Het levert Sibon, Gorré, Mensah en Splinter een basisplaats op in de goed gevulde ArenA. Bijna 30.000 toeschouwers zijn naar het stadion gekomen, onder wie veel Udenaren. De achterban van de hoofdklasser heeft zich in een lang lint van bussen naar Amsterdam verplaatst. Niemand wil immers ‘de wedstrijd van de eeuw’ missen.

Ajax scoorde negen keer tegen UDI '19. Sibon was niet trefzeker, Gorré wel. Ajax scoorde negen keer tegen UDI '19. Sibon was niet trefzeker, Gorré wel.

De vraag die al sinds de loting over de wedstrijd heen hangt is: haalt Ajax de tien? In de ruim twee jaar die het team van Olsen inmiddels in de ArenA speelt, werd weliswaar al eens tien keer gescoord, al had tegenstander NK Maribor daar ook een aandeel in: 9-1. Het wachten is dan ook op tien Ajax-goals.

De voortekenen van een monsterscore zijn goed. Al na 89 seconden komt Ajax op voorsprong. Arno Splinter passeert Genio de Laak met een doeltreffend schot. Als UDI ’19 nog wil stunten, zal het in ieder geval in de reguliere speeltijd moeten scoren. Die opdracht wordt vier minuten later echter al nagenoeg onhaalbaar als Ajax op 2-0 komt. De onfortuinlijke doelman wordt nota bene door zijn eigen verdediger gepasseerd. Richard van den Boogaard heeft de twijfelachtige eer om op het scorebord te belanden.

Nog voor rust voert Ajax de score op tot 6-0. Wamberto (twee keer), Hoekstra en Splinter geven de thuisblijvers ongelijk. UDI-sponsor Beter Bed is spekkoper. De beddengigant komt vaak in beeld, al is het wel continu in combinatie met teleurgestelde gezichten. Wat voor de amateurs rest is de schade beperkt houden: geen dubbele cijfers!

In de tweede helft kent het oppermachtige Ajax genade met de bezoekers. De 6-0 ruststand wordt in de tweede driekwartier uitgebreid tot een 9-0 eindstand. De gevreesde dubbele cijfers blijven UDI '19 bespaard. Invaller Benni (twee doelpunten) en Dean Gorré laten keeper De Laak na rust nog drie keer naar het net gaan. Vlak na de achtste goal krijgt tegenstander UDI de ultieme kans waar het al de hele wedstrijd op loert. Aanvaller Maikel Drummen komt oog in oog met Edwin van der Sar te staan. De keeper van Oranje doorziet het gevaar en houdt zoals zo vaak zijn doel schoon. Een eretreffer zit er niet in. Giorgi Kinkladze heeft het gehoopte tiende doelpunt vlak voor tijd nog bijna op de schoen, maar zijn inzet raakt de buitenkant van de paal.

Na afloop klaren de gezichten van de spelers van UDI ’19 weer op. Allemaal scoren ze een Ajax-shirt. Tijdens de persconferentie wordt er door de aanwezige journalisten geopperd dat ook de beide coaches ‘shirtje wisselen’ door elkaars stropdas over te nemen. Olsen lacht, maar weigert beleefd. Het feest is wat hem betreft al mooi genoeg geweest.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst