Menu
Deze maand... 31 jaar geleden

Deze maand... 31 jaar geleden

In het seizoen 1979-1980 scoort Ajax er in het Europese seizoen lustig op los. Dat kan ook, omdat er in de eerste twee ronden van de Europa Cup I voetbaldwergen als opponent op het veld stonden. Nadat er tegen de Finse kampioen Helsinki zowel uit als thuis al acht keer is gescoord, komt het Cypriotische Omonia Nicosia op bezoek. Dertienduizend mensen zit vol verwachting op de tribune, want als het tegen de Finnen zestien keer raak was, wat wordt het dan tegen de amateurs van Omonia?

Het Ajax uit dat seizoen stond onder leiding van trainer Leo Beenhakker. ‘Don Leo’ had een fraaie selectie tot zijn beschikking en hij koos doelman Piet Schrijvers ‘De beer van de Meer’, Wim Meutstege, Ruud Krol, Dick Schoenaker, Jan Everse, afgelopen zondag analist bij Eredivisie Live, Frank Arnesen, Henning Jensen, Tscheu-la Ling, Ton Blanker en Simon Tahamata. De laatste viert een klein jubileum: het is die 24ste oktober 1979 precies drie jaar terug dat Tahamata in Ajax 1 debuteerde.

Bij Omonia moet het allemaal komen van Sotiris Kaiafas; een spits die zich drie jaar eerder tot Europees topschutter kon kronen met 39 doelpunten, gemaakt in een competitie van zestien clubs. Hij kon naar betaalde clubs, waaronder AEK Athene, maar de international bleef Omonia trouw omdat hij als ondernemer zijn zaken niet in de steek kon of wilde laten. Naast Kaiafas, zijn ook de vleugelaanvallers Kanaris en Mavris spelers van de nationale ploeg van Cyprus.

De Cyprioten kunnen Ajax, in scoringsopzicht dan, een klein kwartier bijbenen. Dan slaat Sören Lerby voor de eerste keer toe. Dat doet de Deen voor rust nog twee keer. Bij een 3-0 voorsprong blijft het wonderwel ook, omdat Ajax veel te veel combinaties op touw zette voordat de Omonia-doelman wordt bereikt.

In de tweede helft gaat het scoren beter. Ruud Krol mag vanaf elf meter 4-0 scoren en Frank Arnesen en Ton Blanker zetten de teller op zes. Ook de verzorger van Ajax heeft het druk, want Omonia heeft zo'n werknemer niet in huis waardoor Nolet de krampgevallen van de Cypriotische tegenstander maar behandeld.

Sören Lerby nam vijf van de tien treffers voor zijn rekening. Sören Lerby nam vijf van de tien treffers voor zijn rekening.

Tussen de krampgevallen door neemt Lerby het heft weer in handen en scoort zijn vierde en vijfde van de avond. In de laatste tien minuten kan Blanker zijn totaal nog verder opschroeven met de 9 – en 10-0. Met die eindstand bleef Ajax slechts twee doelpunten verwijderd van de recordscore: Derby County - Finn Harps 12-0 (UEFA Cup, 1976).

Toch zijn er nog de nodige zorgen, want scheidsrechter Donnelly moest het duel onderbreken, omdat een aantal supporters het veld betraden. Bovendien zijn sommige bestuursleden van Omonia woedend om de "professionele" instelling van sommige Ajacieden. ,,Je zou toch verwachten dat Ajax zich aan ons zou aanpassen. Wij zijn maar amateurs! Maar wat gebeurt? Zelfs bij 9-0 loopt Lerby nog hard op de keeper in. We zijn als honden behandeld. Daar zal Ajax voor boeten."

Heel veel zin in de overbodige return heeft Ajax niet. Trainer Beenhakker wil het liefst pas op 6 in plaats van 5 november naar Cyprus, maar de clubarts raadt hem dat af in verband met de grote temperatuursverschillen tussen Nederland en het Grieks/Turkse eiland. ,,We zullen de tweede wedstrijd als een serieuze aangelegenheid proberen te zien." Dat lukt niet. In de return neemt Omonia zoals beloofd revanche, want op eigen grond wint de thuisploeg met 4-0...Tekst: Ajax.nl
Foto: Beeldarchief Ajax