Menu
Deze maand… 37 jaar geleden

Deze maand… 37 jaar geleden

Op 8 augustus 1973 won Ajax de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur met 4-1. Dit was echter geen gewoon duel. Het was een erewedstrijd die in het teken stond van Sjaak ‘Mister Ajax’ Swart. De oer-Ajacied sloot na 17 jaar voetbal op topniveau zijn imposante loopbaan af. Ajax.nl gaat terug in de tijd.

Voor 7 gulden en 50 cent kan men Ajax - Tottenham Hotspur in 1973 bekijken in het Olympisch Stadion. De wedstrijd trekt ruim 60.000 toeschouwers aan. Niet alleen vanwege het op voorhand aantrekkelijke duel tussen de Amsterdammers en de Londenaren. Maar ook om het feit dat Sjaak Swart zijn laatste wedstrijd speelt.

Swart, die op 16 september 1956 debuteerde in het eerste elftal van Ajax, sluit vandaag zijn voetballoopbaan af. Hij speelt in totaal 603 officiële wedstrijden (als je de vriendschappelijke duels daarbij optelt komt hij boven de 800 uit) in het Ajax-shirt en scoort 228 keer. Een record dat niemand heeft kunnen verbreken. Swart won drie Europa Cups, één Intertoto Cup, acht Nederlandse kampioenschappen, vijf nationale bekers, één Europese Supercup, en één Wereldbeker.

In het duel met Tottenham laat hij zijn voeten nog één keer spreken. Op zijn vertrouwde positie als rechtsbuiten stuurt hij Johan Cruijff al na drie minuten de diepte in. Een lange pass van ‘de eeuwige nummer 14’ bereikt Johan Neeskens, die op zijn beurt hard uithaalt en Tottenham-doelman Pat Jennings kansloos laat: 1-0.

Swart en Johan Neeskens (links). Swart en Johan Neeskens (links).

Cruijff laat kort na het eerste doelpunt een aantal van zijn bekwame staaltjes voetbal zien. Gerrie Mühren legt vanuit een vrije trap de bal voor de voeten van Cruijff. De Amsterdammer sprint naar voren en terwijl hij oog in oog staat met Jennings staat, knalt hij de bal met zijn rechtervoet achter de doelman: 2-0. Geen twee minuten later volgt het derde Ajax-doelpunt dankzij een kopbal van Cruijff.

Tottenham gaat na een half uur spelen meer aanvallen, maar dat blijkt een foute beslissing te zijn. In een fraaie sprint - en met magistrale voetbewegingen - speelt Cruijff het hele elftal weg om daarna, dankzij een schitterende voorzet, Neeskens van de bal te voorzien. Neeskens haalt hard uit en de keeper van de Spurs ziet het vierde doelpunt in de verre hoek verdwijnen. Martin Peters maakt namens Tottenham een eretreffer in de 55e minuut. Ajax-doelman Wevers – Heinz Stuy is herstellende van een blessure – ziet de kopbal in zijn doel eindigen.

Ajax boekt een mooie 4-1 overwinning op Tottenham Hotspur, maar dat is eigenlijk niet belangrijk. Het draait deze avond immers alleen om Sjaak Swart. De Ajacied neemt na het vriendschappelijke duel afscheid van zijn Ajax, zijn elftal en zijn supporters.

Zeventien jaar lang heeft Paco het publiek vermaakt met zijn grandioze spel. Nu krijgt hij wat terug van het publiek dat Swart een adembenemend en mooi afscheid gunt. Al zittend op de schouders van zijn ploeggenoten maakt hij een ereronde door het stadion. De handen in de lucht, zwaaiend en bedankend.

Hij wordt omringd door supporters, jong en oud, die na de wedstrijd het veld zijn opgegaan om hún held te omarmen, te bedanken en – letterlijk – op handen te dragen. Een geëmotioneerde Swart laat het allemaal over zich heen gaan. Swart verdwijnt in de feestende menigte die uit volle borst zingen: Dag Sjakie Swart, dag Sjakie Swart. We moeten jou nou laten gaan, je hebt ons veel plezier gedaan, maar jij zult blijven voortbestaan in iedereens hart.’’

Tekst: Nadia Marhoum/Ajax.nl
Foto’s: Ajax Beeldarchief

Swart sluit in 1973 na 17 jaar voetbal op topniveau zijn loopbaan af. Swart sluit in 1973 na 17 jaar voetbal op topniveau zijn loopbaan af.