Menu
Deze maand… 51 jaar geleden

Deze maand… 51 jaar geleden

Op 22 juli is het precies 51 jaar geleden dat Ajax de erewedstrijd tegen Vitesse met 4-2 verloor. Het verlies van de eerste wedstrijd van het seizoen had geen slechte invloed op de Amsterdammers. Sterker nog, Ajax begon het seizoen voortvarend met nieuw en verfrissend spel dat voornamelijk te danken was aan een van de grondleggers van het totaalvoetbal: Vic Buckingham.

De eerste wedstrijd van het seizoen is een erewedstrijd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nijmeegse Voetbalbond. Een sterk Vitesse speelt een uiterst levendige wedstrijd tegen Ajax. Vitesse weet een 2-0 achterstand om te zetten naar een 4-2 overwinning. Ondanks het verlies van Ajax in de jubileumwedstrijd is dit duel het begin van een nieuw (en Engels) tijdperk.

Vic Buckingham op de bank bij Ajax. Vic Buckingham op de bank bij Ajax.

Voorzitter Jan Melchers en commissarissen betaald voetbal Jan Potharst en Gerrit Keizer reizen met z’n drieën naar Engeland af om uit zeven gegadigden een kandidaat te kiezen als opvolger van voormalig Ajax-trainer Karl Humenberger. Met de hulp van de ‘Engelse Voetbal Bond’ kiezen de drie Ajax-afgevaardigden voor Vic Buckingham. Een 42-jarige Engelsman met een behoorlijke staat van dienst. Als voetballer was hij onder andere actief bij Tottenham Hotspur en als trainer bij West Bromwich Albion. Slechts weinigen weten dat hij oorspronkelijk een cricket-trainer is.

Ajax verkoopt aan het begin van het seizoen tien spelers en haalt onder leiding van Buckingham drie spelers binnen. De gebroeders Henk en Cees Groot komen van Stormvogels en Co Prins maakt de overstap van OVVO naar Ajax. De gebroeders Groot en Prins groeien uit tot de belangrijkste steunpilaren van Ajax. Henk Groot voert aan het einde van het seizoen het topscorersklassement aan met 38 doelpunten. Cees Groot vindt 29 keer het doel van de tegenstander. Tweederde van het totaal aantal doelpunten van Ajax dat seizoen – 67 van de 109 – wordt gemaakt door de Zaanse broers.

De spelers eren trainer Vic Buckingham. De spelers eren trainer Vic Buckingham.

Buckingham, een van de grondleggers van het totaalvoetbal, vormt een geniaal elftal met onder andere voetballers als Van Mourik, Feldmann, Swart, Prins en Henk en Cees Groot. Buckingham laat iedereen goed voetballen met intelligent spel, agressief en aanvallend voetbal. Dat is kenmerkend aan het Ajax-elftal van Buckingham. De Engelsman laat zijn team knappe combinaties maken, goed overspelen en levendig en enerverend voetbal spelen. Er heerst een superioriteit in het aanvalsspel van Ajax. Met de talloze goaltjesdieven komt Ajax in het eerste seizoen onder Buckingham na 34 wedstrijden met 109 doelpunten stipt op nummer één te staan. Ook Feyenoord – dat een lager doelsaldo heeft – deelt de eerste plaats met Ajax. Doordat er geen regel is waarin staat dat het team met de meeste punten en hoogste doelsaldo kampioen wordt – in dit geval Ajax – volgt er een beslissingswedstrijd tussen de twee Nederlandse topclubs. Net als het hele seizoen laat Ajax weer aantrekkelijk voetbal zien. Met een hoge voetbalintelligentie en fris aanvalsspel wint Ajax met 5-1. De Amsterdammers zijn kampioen van Nederland geworden. ‘De tovenaar’ heeft Ajax weer zijn speelstijl teruggegeven. Eindelijk, het is feest in de Meer, in Buckingham Palace.

Tekst: Nadia Marhoum/Ajax.nl
Foto's: Ajax Beeldarchief