Menu
'Deze schaal is van het hele team'

'Deze schaal is van het hele team'

De sfeer was vrolijk en uitgelaten na het laatste fluitsignaal. Na het feest op het veld en in de kleedkamer meldden de kersverse kampioenen zich in de mixed zone om hun verhaal over de schaal te vertellen. Jan Vertonghen en Vurnon Anita stonden in een kletsnat pak de pers te woord. En dat leverde uiteraard mooie teksten op.

Met schaal en al verliet Jan Vertonghen de kleedkamer nadat hij eerst nog even een flinke duik in het bad had genomen. ,,Ik had er meer zin in dan ooit”, sprak de aanvoerder van Ajax met een grote glimlach. ,,Doordat ik er zo intens naartoe heb geleefd, besef ik het nu ook beter. We ons helemaal opgeladen voor VVV. Dat spatte er denk ik wel vanaf.” Met twee schoten op de paal in het eerste kwartier voegde de Belg ook de daad bij het woord.

De doelpunten waren, net als vorig jaar tijdens de kampioenswedstrijd, weggelegd voor Siem de Jong. Na zijn twee goals tegen FC Twente nam hij ook beide goals in de kampioenswedstrijd tegen VVV voor zijn rekening. ,,Siem blijft maar scoren”, wist Vurnon Anita na zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax. ,,Hij maakt vaak goals op belangrijke momenten. Dat is alleen maar goed voor ons.”

Vurnon Anita viert feest met Kenneth Vermeer en Aras Özbiliz. Vurnon Anita viert feest met Kenneth Vermeer en Aras Özbiliz.

Over zijn eigen rol liet de kleine middenvelder zich als altijd bescheiden uit. ,,Het seizoen begon voor mij wat minder. Ik kwam op een gegeven op de bank terecht, maar ben altijd blijven knokken. Toen ik uiteindelijk mijn plek op het middenveld kreeg, ging het steeds beter met mezelf maar ook met het team. Het recept is simpel: gewoon keihard werken en geduldig op je kans wachten. Dat heb ik gedaan. Mijn geduld is beloond.”

De kampioenswedstrijd tegen VVV past in zijn persoonlijke top-3 van 150 officiële duels in het shirt van Ajax. ,,Dit is mijn tweede kampioenschap, dus die beide kampioensduels behoren logischerwijs tot mijn mooiste wedstrijden. Wedstrijden om de schaal zijn altijd speciaal.” Gezien zijn tot 2014 lopende contract kunnen er nog heel wat wedstrijden voor Anita bijkomen. ,,Ik kijk nu al uit naar volgend seizoen als we opnieuw als de kampioen van Nederland aan de competitie gaan beginnen. En aan de UEFA Champions League uiteraard. Daarin moeten we proberen te overwinteren.”

De gedachten van Vertonghen beperkten zich kort na de wedstrijd vooral tot de korte termijn. ,,Of het jammer is om nu weg te gaan? Een klein beetje wel ja. Zeker nu ik hier met de schaal sta. Maar ik ben nog niet weg bij Ajax. Voorlopig gaan we hier eerst met elkaar van het kampioenschap genieten. Ik kijk heel erg uit naar de huldiging van morgen. Mooi dat er dit jaar een nacht tussen zit, dat hebben we extra tijd om het te beseffen.”

Het laatste woord was aan Anita. ,,Het mooie aan deze titel is dat we het echt als team bereikt hebben. We hebben dit seizoen veel geblesseerden gehad, wat des te meer aangeeft dat we het met elkaar hebben gedaan. Ook hun vervangers hebben een belangrijke rol gespeeld.” Op de vraag of de kampioensnacht met biertjes en champagne gepaard zullen gaan, gaf de kersverse kampioen een passend antwoord. ,,Ik drink alleen tijdens de vakantie. Het seizoen is nog bezig, dus ik ga vanavond niet drinken. Ik moet bovendien nog rijden. Maar ook zonder alcohol zal het een groot feest worden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ook de geblesseerde Nicolai Boilesen genoot volop met onder meer Kolbeinn Sigthórsson. Ook de geblesseerde Nicolai Boilesen genoot volop met onder meer Kolbeinn Sigthórsson.
De kampioen van Nederland! De kampioen van Nederland!
Kartonnen schalen op de tribune... Kartonnen schalen op de tribune...
...En de echte schaal bij Frank de Boer en het 94-jarige erelid Wim Schoevaart. ...En de echte schaal bij Frank de Boer en het 94-jarige erelid Wim Schoevaart.
Nummer 31! Nummer 31!